Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2024. 01. 01

Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezési tevékenységről

2024.01.01.

Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1)a) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Nagypáli Község területén lévő köztemetőre, az ott lévő ravatalozó épületre, valamint az ezek fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre, továbbá a temetkezési szolgáltatók tevékenységére és a temetőt látogatókra.

(2) A rendelet célja, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető végtisztességet, valamint szabályozza a köztemető működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

2. § Működő köztemető: Nagypáli 189 hrsz.

3. § (1) Az Önkormányzat közigazgatási területén temető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról, ismételt használatbavételéről, vagy kegyeleti park céljára szolgáló átalakításáról a képviselő-testület dönt.

(2) A temető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek fenntartásáról, a zöldfelületeinek karbantartásáról, valamint a sírhelytáblák (parcellák) kialakításáról, illetve azok kijelöléséről az Önkormányzat gondoskodik.

(3) A köztemetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

(4) Az Önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges infrastrukturális feltételeket az alábbiak szerint biztosítja:

a) a kiépített utakat melyek a parcellák megközelítésére szolgálnak gondozza, rendszeresen karbantartja; új parcellák esetében kiépíti;

b) parkosítást, fásítást végez, amely során megőrzi a kert jellegét;

c) kerítést létesít,

d) a temetőben vízvételi lehetőséget biztosít;

e) hulladéktárolót működtet, a hulladék gyűjtéséről és elszállításáról rendszeresen gondoskodik;

f) a temetőben ravatalozót tart fenn;

g) pihenő padot helyez ki.

(5) Az (4) bekezdésben, felsorolt létesítmények használatáért az önkormányzat díjat nem számol fel.

(6) A köztemető fenntartása, üzemeltetése, megszüntetése és temetkezési szolgáltatás végzése során a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Törvény) vonatkozó rendelkezéseit, valamit a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) rendelkezéseit kell alkalmazni.

(7) Az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat az Önkormányzat saját maga – alkalmazottja útján – látja el

2. Temetkezési helyek és szabályok

4. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.

(2) Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát - az átvétel egyidejű igazolása mellett - ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jegyezni.

5. § (1) A köztemetőt sírhely táblákra (parcellákra) kell felosztani, illetve abban külön jelöléssel jelölni az urnafalat.

(2) A sírhely táblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével - szabályszerű eljárás mellett - ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni. Külön sírhelyeket kell kijelölni a felnőttek, a 10 éven aluli gyermekek, valamint a halva születettek, az elvetélt magzatok eltemetésére.

(3) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani. A díszsírhelyeket, sírbolthelyeket külön kell megjelölni.

(4) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely táblákban - fő szabályként - folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(5) A betelt sírhely táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A temetőrész, a sírhelytábla lezárásáról hirdetményben kell a lakosságot tájékoztatni, melyet a temetőkapun, a ravatalozón, az önkormányzat településrészi hirdetőtábláin, ill. a közös önkormányzati hivatal hirdetőtábláján kell kifüggeszteni, valamint a községi honlapján és esetleg a helyi sajtóban közzétenni.

(6) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül urnafalban/urnaoszlopban, sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban lehet elhelyezni.

(7) A lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőt mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

6. § (1) Az egyes temetkezési helyekért - a díszsírhelyek kivételével - az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) sírbolt esetén: 60 év

b) sírhely esetén: 25 év

c) urnafülke, vagy urnahely esetén: 10 év

d) Az üzemeltető a b) és c) pont szerinti temetkezési helyek kétszeres időtartamra történő megváltását is engedélyezheti, kétszeres díjfizetés mellett

(3) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5 éven belül, az egyéb temetkezési helyeket 2 éven belül ismételten nem váltják meg, az önkormányzat, mint üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(4) Sírhely tábla vagy az egész temető lezárásáról és/vagy kiürítéséről az önkormányzat dönt. A temető kiürítését megelőzően azt három alkalommal egy országos lapban és a helyi sajtóban, a község honlapján (www.nagypali.hu), valamint a temetői hirdetőtáblán közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt 6 hónappal, a továbbiak pedig 2 havonta történjen.

7. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog a 6. § (2) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható, újra váltható az 6. § (2) bekezdésben meghatározott időre. Az újraváltás időtartama a temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére a 6. § (2) bekezdésben meghatározott használati időnél rövidebb időtartamú is lehet, ekkor az újra váltás díja nem lehet magasabb a megváltási díj időarányosan csökkentett részénél.

(2) Az újraváltás nem tagadható meg, kivéve a Korm. rendelet 18. § (3) bekezdésében meghatározottak esetén.

8. § (1) A temetőben lévő sírhelyek, és kialakítandó urnafülkék méretei:

a) felnőtt sírhely: 2,50 méter hosszú, 2,00 méter mély, 1.20. méter széles

b) felnőtt mélyített kettős sírhely: 2,50 méter hosszú; 2,00 méter mély, 1,20 m széles

c) felnőtt kettős sírhely: 2,50 méter hosszú, 2,00 méter mély, 2,30 méter széles

d) gyermek sírhely: 2,00 méter hosszú, 2,00 méter mély, 1,00. méter széles

e) urna földbetemetés: 0,80 méter hosszú, 1,00 méter mély, 0,60 méter széles

(2) sírboltok:

a) felszíni méretei

aa) 3 személyes sírbolt 3,50 méter hosszú, 2,50 méter széles

ab) 6 személyes sírbolt 3,50 méter hosszú, 3,00 méter széles

b) belső méretei

ba) 3 személyes sírbolt 2,30 méter hosszú, 0,90 méter széles, 2,60 méter mély

bb) 6 személyes sírbolt 2,30 méter hosszú, 1,75 méter széles, 2,60 méter mély

(3) Urnafülke mérete:

a) 35x35x35 cm

b) 30x30x30 cm

(4) A sírok egymástól való oldaltávolságának 50 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(5) Mélyített felnőtt sírhelybe ( 220 cm ) tisztiorvosi engedély alapján, még egy koporsó temethető.

(6) Felnőtt sírba elhelyezett - mélyített vagy kettős sírban - két koporsón kívül még két urna is temethető.

(7) Felnőtt sírba elhelyezett - mélyített vagy kettős sírban - koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el.

(8) Felnőtt sírhelydíj befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(9) Az elhalálozástól számított öt éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedély hamvasztás, más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozó hatóság rendelkezésére adható. A kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tífuszban, takonykórban, AIDS-ben, vírusos hemorrhagiás lázban elhunytak temetési helyének megnyitására csak az elhalálozástól számított egy év elteltével adható engedély.

(10) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) kötelező.

(11) Rátemetés esetén - a balesetek elkerülése végett - a síremléket a temettetőnek le kell bontatnia és újból, biztonságosan fel kell állíttatnia.

3. Temetkezési szolgáltatások

9. § (1) A teljes körű temetkezési szolgáltatáson a Törvény 25. §-ban foglaltakat kell érteni

(2) A köztemetőben bármely engedéllyel rendelkező szolgáltató végezhet temetést, azonban a tevékenységének megkezdését be kell jelenteni a temetőt fenntartó önkormányzat felé.

10. § (1) A temetkezési hely birtokosa által, engedély nélkül végezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 1 m-es magasságot és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

11. § (1) Sírbolt, síremlék állításához, valamint - a 10. §-ban felsoroltakon kívüli - egyéb munkálatokhoz az üzemeltető előzetes engedélye szükséges. Be kell jelenteni továbbá ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.

(2) Az előírt engedély hiánya vagy az attól való eltérés esetén, továbbá a 10. § (2) bekezdésében szereplő kötelezettség elmulasztásakor az üzemeltető:

a) A sírhely birtokosát - határidő kitűzésével - felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére.

b) A felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

c) A köztemető rendje

12. § A köztemető rendjének, használatának részletes szabályait a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

13. § (1) A temető annak használatának tekintetében a rendelet 2. mellékletében meghatározott Temető használati rendben szereplő, következő előírásokat kötelezően be kell tartani.

(2) Eljárás indítható az ellen aki:

a) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás ellenére sem távozik,

b) A temetőben nem a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást tanúsít,

c) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot nem az arra kijelölt helyre helyezi,

d) A temetőben állatot legeltet, szemetet lerak, kutyát - a vakvezető és szolgálati kutyák kivételével - , vagy más állatot a temetőbe bevisz,

e) Síremlék, vagy bármilyen jellegű építkezés esetén a kivitelező az építési munkák befejezésével a területet nem rendeltetésszerű állapotban adja vissza használatra, nem gondoskodik a törmelékek, anyagok eltakarításáról,

f) A sírokat és sírboltokat az azokon lévő tárgyakat, virágokat, koszorúkat, síremlékeket, továbbá a temető területén lévő épületeket, hirdetményeket, a temető növényzetét és egyéb tárgyakat megrongálja, vagy beszennyezi úgyszintén a sírokat, sírboltot díszítő tárgyakat illetéktelenül eltávolítja,

g) Nem tartja be köztemetőben a Temető használati rend V. pontjában meghatározott közlekedéssel összefüggő előírásokat:

ga) engedély nélkül gépjárművel közlekedik,

gb) építési anyagok szállítási és tárolási szabályait megszegi,

gc) temetői utak súlykorlátozását megszegi.

h) A ravatalozó használatának és igénybevételének rendje

14. § (1) A ravatalozó használata nem kötelező, ha a köztemetőbe szállított halott haladéktalanul eltemetésre kerül.

(2) A köztemetőbe beszállított, - kötelező azonosítást követően - haladéktalanul eltemetésre nem kerülő elhunytak holttestét a temetkezési szolgáltató köteles a temetésig a ravatalozó épületben hűtött ravatalasztalon tartani a temetési helyre történő elhelyezésig.

(3) Hamvasztásos temetés esetén, amennyiben nem kerül sor az urnában lévő hamvak haladéktalan elhelyezésre az urnát a temetési helyen, a ravatalozó épületében kell tartani a temetés, vagy a temetési helyre történő elhelyezés időpontjáig.

(4) A ravatalozó helyiséget az üzemeltető a temetés időpontja előtt legalább 1 órával köteles kinyitni.

(5) A ravatalozó rendszeres takarításáról, szükség szerinti fertőtlenítéséről az Önkormányzat gondoskodik.

4. Nyilvántartások, gazdálkodási szabályok

15. § (1) A temető fenntartója vezeti a nyilvántartó könyvet.

(2) Ha a sírhellyel és az urnasírhellyel rendelkezni jogosultak a lejárati időt követő 12 hónapon belül nem rendelkeznek és a felhívásnak sem tesznek eleget, vagy a sírhely használati idejét díjfizetés ellenében nem váltják meg, a fenntartó jogosult a holttestek maradványait (urnáit) közös sírhelyre áttemettetni, illetve az eredeti sírhelyben lemélyítve elhelyezni. Az így megürült sírhely újból értékesíthető, de erről a fenntartó köteles nyilvántartást vezetni.

(3) A temetőben korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról a fenntartó gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója. A kiadás tényét a nyilvántartásban fel kell jegyezni.

(4) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna kiadásához a temetésről gondoskodótól kell hozzájárulást beszereznie a kérelmezőnek.

16. § (1) A temetési helyek megváltási díjaiból, a temetőfenntartási hozzájárulás díjaiból, valamint az igénybevételi díjakból származó bevételek az Önkormányzatot illetik.

(2) A köztemetőt, a ravatalozót és a kapcsolódó eszközöket az önkormányzat vagyonleltárában a tényleges bekerülési összegen kell nyilvántartani.

(3) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben körülírt díjakból befolyt bevételt a temető karbantartására fordítja.

17. § A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 10/2000(IX.30.) önkormányzati rendelete.

18. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

Köcse Tibor
polgármester

Szita Gabriella
jegyző