Nagypáli Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 3/2020(III.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 26

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 3/2020(III.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Előzetes hatásvizsgálat Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 3/2020.(III.10) önkormányzati rendeletének módosításához.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a értelmében a jogszabályok előkészítése során előzetes hatásvizsgálatot kell lefolytatni. Az előzetes hatásvizsgálat megállapításai a következik:

Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatások: az Áht. 34. §-a értelmében a költségvetési rendeletet módosítani kell. Gazdasági, költségvetési hatások: közvetett, a társadalom egy kis szegmensét érinti (település lakossága). Környezeti hatások: a rendeletben foglaltaknak környezetre gyakorolt hatása nincs. Egészségi követelmények: a rendeletben foglaltaknak egészségügyi követelményei nincsenek. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások: A rendeletben foglaltaknak adminisztratív terheket befolyásoló hatásai nincsenek. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: Áht. 34. §. szerint. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti és pénzügyi feltételek: a tervezet elfogadása esetén többlet személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételt nem igényel. Az alkalmazott jogszabályokat a rendelettervezet bevezető része tartalmazza, melyen kívül az Áht. releváns szakaszait alkalmaztuk.

Általános Indoklás

A képviselőtestület 2020. március 10. ülésnapján tárgyalta az önkormányzat 2020. évi költségvetési rendeletét, amely alapján az önkormányzat és a hivatal együttes 2020. évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 362.196 e Ft-ban állapította meg. Az eltelt időszakban bekövetkezett változások indokolták az önkormányzat és hivatal együttes költségvetésének első módosítását 427.252.123 Ft összegre.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Itt szabályoztuk a 2020. évi költségvetés bevételi és kiadási főösszegét. Előirányzott összege
436.725.788 Ft, melyet 427.252.123 Ft-ra indokolt csökkenteni.

A 2. §-hoz

Itt szabályoztuk az önkormányzatot megillető tervezett bevételi forrásokat. Az állami normatívában, továbbá a működési célú támogatások államháztartáson belülről soron történt változásokat a teljesítési adatok tükrében állítottuk be, a csatolt 1. melléklet szerinti megoszlásban.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről soron mutattuk ki a 2018. évi pályázatból fennmaradó, valamint a 2019. évi „Zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések támogatására” kapott pályázati támogatást 9.998.485 Ft összegben, a „Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzésére” kapott pályázati támogatás fennmaradó részét 5.162.644 Ft nagyságban, a Komplex térségi és tematikus szolgáltatások fejlesztése - Megújuló energiák alkalmazásának komplex bemutatására irányuló tematikus fejlesztés pályázaton (VP6-19.2.1-39-6-17) elnyert előleg összegét 4.564.460 Ft összegben, valamint a Magyar Falu Program keretében meghirdetett, Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése -2020 című pályázati támogatás 4.895.850 Ft nagyságban.

A közhatalmi bevételeknél jelentős csökkenést kényszerültünk kimutatni a gépjárműadó önkormányzattól való megvonása miatt.

A működési bevételek tervezett előirányzatához képest magasabb összeg került kimutatásra a módosításban, mert emelkedett a bérleti díjakból befolyt jövedelem.

Finanszírozási bevételeknél a maradványt a 2019. évi beszámolóban megállapítottak alapján mutattuk ki, valamint államháztartáson belüli megelőlegezések soron beépítettük a 2020. évre járó állami normatíva előleg nagyságát 5.359.310 Ft összegben, a teljesítésnek megfelelően

A 3. §-hoz

Személyi juttatások tekintetében csökkenés mutatkozik, melynek oka, hogy az egyéb külső személyi juttatások (reprezentáció) sorra tervezett összeg csökkent, és a megbízási díjon, valamint a választott tisztségviselők juttatásai soron is jelentős csökkenés mutatkozik a teljesítést figyelembe véve.

A megbízási sor magába foglalja a Polgármester kötelező feladatán túl végzett projektmenedzseri feladatai után juttatott megbízási díját, a táncoktató, az almás ültetvények felügyeletére megbízott magánszemély (Szekér László) részére fizetett megbízási díjakat, illetve a \"Szomszédságban!\" Közösségfejlesztő együttműködések Nagypáli, Gősfa, Kispáli és Vasboldogasszony településeken TOP 5.3.1-16-ZA1-2017-00008 pályázatban szerepló személyek megbízási díját tartalmazza.

Dologi kiadások tekintetében a teljesítésre támaszkodva állítottuk be a módosított számadatokat, mely jelentős csökkenést eredményezett.

Egyéb működési célú támogatások soron a tény adatok alapján állapítottuk meg a módosított összegeket.

Beruházások soron bekövetkezett változásokat a teljesítési adatok figyelembevétele indokolta, tételesen a csatolt 2. melléklet releváns része mutatja be.

Felújítások tekintetében a módosításokat a teljesítési adatok számba vétele eredményezte.

Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülre sor a Kispáli Község Önkormányzatának átadott, Kispáli Önkormányzatot megillető szennyvízhasználati díjak összegét tartalmazza.

A 4. §-hoz

A Közös Önkormányzati Hivatal I. költségvetés módosítása során eszközölt változtatások kerültek feltüntetésre. A hivatali költségvetés módosításával kapcsolatos előterjesztés konkrétan részletezi a változtatás okait. Tételesen a 3. melléklet tartalmazza.

Az 5. §-hoz

Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak alakulása következtében az önkormányzat tartaléka 32.029.124 Ft-ról 44.062.254 Ft-ra növekedett, melynek oka, hogy van olyan projekt, ami majd csak a 2020. évben kerül megvalósításra.

A 7. §-hoz

A rendelettervezet ezen szakaszai tartalmazzák a rendelettervezet további mellékleteit képező táblák pontos megnevezését és sorszámát, melyek tovább részletezik a 2020. évet érintő gazdasági események, illetve létszámadatok alakulását.