Nagypáli Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

A Helyi Építési Szabályzat megállapításáról szóló 19/2012 (XII.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 10

A Helyi Építési Szabályzat megállapításáról szóló 19/2012 (XII.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Az M9 gyorsforgalmi út Vasvár - Zalaegerszeg közötti szakaszának előkészítésével összefüggésben - mely a 345/2012 (XII. 6) kormányrendeletben szereplő, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési beruházás Nagypáli község településrendezési terveinek módosítása szükséges.

A településrendezési tervek módosítása során a tervezési terület kiterjesztése szükséges a területfelhasználás változással közvetlenül érintett területeken túl. A kiterjesztett tervezési terület így tartalmazza a gyorsforgalmi út védőtávolságával érintett telkeket.

Az M9 jelű gyorsforgalmi út legkedvezőbbnek ítélt nyomvonalára a kiviteli tervek elkészültek. E tervek alapján történik a településrendezési tervekbe történő átvezetés, melynek célja olyan szabályozás létrehozása, mely biztosítja a projekt megvalósításához szükséges területek kisajátíthatóságát, illetve megvalósítja a területek közlekedési területfelhasználásba történő sorolását.

A nyomvonal Nagypáli esetében a településen keresztül haladva a középső és északi részein beépítésre nem szánt területek érintettek.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz

Itt került beillesztésre az M9 gyorsforgalmi út nyomvonala a település külterületi szabályozási tervének módosításával.

A 3. §-hoz

Kiegészítésre került a Közúti közlekedési övezetek felsorolása az M9 gyorsforgalmi út KÖu-0 jellel nevesítve.

A 4. §-hoz

Itt került megnevezésre a település külterületi szabályozási tervét módosító 13. és 14. melléklet, amely tartalmazza az M9 gyorsforgalmi út tervezett nyomvonalát.