Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

A közművelődésről szóló 15/2020(XII.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 31
A közművelődésről szóló 15/2020(XII.21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 77.-78. §-ai kötelezően előírják a helyi önkormányzatok részére, hogy közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetőségét biztosítsa vagy közösségi színtér vagy közművelődési intézmény útján. Nagypáli Község Önkormányzata közösségi színterek működtetése útján tesz eleget a törvényi előírásnak. A hivatkozott jogszabály meghatározza Közösségi színterek elnevezését is. A közösségi színtér elnevezése nem lehet a művelődési intézmény típusára utaló, azaz művelődési ház, művelődési központ, kulturális központ, többfunkciós közművelődési intézmény, népfőiskola, népi kézműves alkotóház, gyermek-, illetve ifjúsági ház, szabadidőközpont valamint az elnevezésben nem szerepelhet a „művelődési ház”, a „közösségi ház” vagy a „faluház” kifejezés sem.
A rendelet módosítással a jogszabályi előírásnak megfelelő névvel került megnevezésre Vasboldogasszony településen működtetett három közösségi színtér.
Előzetes hatásvizsgálat
A rendelet társadalmi, gazdasági, költségvetési, környezeti hatása, egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló és egyéb hatása:A rendelet társadalmi, gazdasági hatását vizsgálva megállapítható, hogy a rendelet a lakosságra nézve kedvező hatással bír, hiszen pontosításra kerültek az önkormányzat által fenntartott és működtetett közösségi színterek
A rendelet költségvetési hatása a rendeletalkotásnak nincs, környezeti hatása nincs, egészségi hatása nincs
A rendelet megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény szabályozza a közösségi színterek elnevezésének rendjét, ettől eltérően használt közösségi színtér elnevezés törvénysértő lenne.
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi, pénzügyi feltétele rendelkezésre állnak.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Kiegészítésre került a bekezdés a), b) és c) pontokkal, amelyek tartalmazzák az Önkormányzat által működtetett közösségi színterek nevét és címét.
A 2. §-hoz
A módosító rendelet hatályba lépéséről és hatályosulását követő hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.