Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 11. 26

Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.26.
a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól
Általános indokolás
A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatás iránt nyújthattak be kérelmet tekintettel Magyarország 2021. évi központi költségvetési törvényéről szóló a 2021. évi XC törvény 3. melléklet 2.2.1. pontja szerinti rendelkezései alapján. A támogatási döntés alapján támogatást a települési önkormányzat köteles rendeletben, szabályozni a támogatási jogosultsági, a támogatási igénylés részletes feltételeit - legkésőbb a tüzelőanyag megvásárlását követő 10. napig hatályba lépő rendeletben. Nagypáli Község Önkormányzata szociális célú tűzifaigénylés iránt nyújtott be támogatási kérelmet a Belügyminisztérium felé.. Az idézett jogszabályi rendelkezés alapján a szociális célú tűzifa arra jogosultak részére történő kiosztásához önkormányzati rendelet kell alkotni
Előzetes hatásvizsgálat
A rendelet megalkotásának szükségessége: A rendelet tervezet elfogadása nélkül az önkormányzat által igényelt szociális célú tűzifa nem osztható ki az arra rászorultak részére, a megkapott állami támogatás nem használható fel.
A rendelet társadalmi-gazdasági, költségvetési, környezeti, egészségi, adminisztratív terheket befolyásoló és egyéb hatása:
A rendelet társadalmi-gazdasági hatásai a szociálisan rászorultak megsegítése a téli időszakban tűzifa biztosításával, jelentős társadalmi hatással jár.
Környezeti, egészségi terheket befolyásoló hatása nincs.
Költségvetési hatása az önkormányzat a szociális célú tűzifa igénylésekor vállalta, hogy minden m3 fa mennyiség árához saját forrásból 1000 Ft+ áfa önrészt, biztosít, továbbá biztosítja szintén saját forrása terhére a szállítás költségeit.
Adminisztratív terheket a rendeletben foglaltak minimális mértékben növelik.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet személyi és területi hatályáról rendelkezik.
A 2. §-hoz
A támogatásra való jogosultsági feltételeket határozza meg.
A 4. §-hoz
A támogatás megállapításának eljárás rendjét határozza meg.
Az 5. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről és hatályon kívül helyezéséről valamint a folyamatban lévő ügyek tekintetében történő alkalmazási kötelezettségről rendelkezik.