Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

A Helyi iparűzési adóról

Hatályos: 2023. 01. 01

Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
A Helyi iparűzési adóról
Általános indokolás
Általános indokolás
Az Önkormányzat saját bevételeinek növelése érdekében valamint a kialakult Energiaválságra tekintettel iparűzési adó bevezetésére kényszerül. Az Önkormányzat megnövekedett energia költségeit az állami támogatásból finanszírozni nem tudja.
Magyarország 2023. évi Központi Költségvetéséről szóló XXV. törvény a települési önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatása jogcím alá tartozó jogcímekre vonatkozó közös szabályok 1.3.1 pontja alapján az Önkormányzatok 2022. évben adatot szolgáltatnak az iparűzési adóerő-képesség alapjául szolgáló adóalapról és annak 1,4 %-át jelentő iparűzési adóerő-képességről. Az 1.3.2. Alapján azon önkormányzatok akik 2021. július 1-én hatályos iparűzési adórendelettel nem rendelkeznek, ott az egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességként 22.000 forintot kell figyelembe venni, ezen érték és a lakosságszám szorzata az érintett önkormányzat iparűzési adóerő-képességét meghatározó adóalapja.
A fentiek alapján az önkormányzat állami támogatásának alakulását befolyásolja az iparűzési adóerő-képessége, akár van az önkormányzatnak bevezetve hatályos iparűzési adója akár nincs.
Előzetes hatásvizsgálat
A rendelet társadalmi, gazdasági, költségvetési, környezeti hatása, egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló és egyéb hatása:
A rendelet társadalmi, gazdasági hatását vizsgálva megállapítható, hogy a rendeletmódosítás a növeli a településen vállalkozói tevékenységek végzők adófizetési kötelezettségét.
A rendelet költségvetési hatása jelentős, a z önkormányzat saját bevétele növekedik, ezáltal a kötelezően és önként vállalt feladatokhoz az önkormányzat forrást tud biztosítani.
A rendelet elfogadásának környezeti hatása nincs, egészségi nincs
A rendelet megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A jogszabály megalkotása az önkormányzat pénzügyi működőképességének megőrzése szempontjából elengedhetetlenül szükséges. A rendelet elfogadásának elmaradásával veszélybe kerülhet az önkormányzat működőképessége.
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi, pénzügyi feltételek:
Az rendelet módosítása új adózói tevékenységi feladat elvégzését eredményezi. Az új adónem bevezetésével kapcsolatos feladatok elvégzése a gépjárműadó központosítása miatt nem jelent az adóügyi ügyintéző részére munkaidő feletti munkavégzési szükségletet. Az új adónem könyvelésével kapcsolatos tárgyi feltételek rendelkezésre állnak.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A helyi iparűzési adó bevezetéséről rendelkezik
A 2. §-hoz
Az adóköteles ipari tevékenységet határozza meg.
A 3. §-hoz
Az iparűzési adó évi mértékét határozza meg.
A 4. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.