Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a földadóról

Hatályos: 2023. 01. 01

Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a földadóról
Általános indokolás
A Helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1/A §-a alapján az illetékességi területén rendelettel olyan települési adót, települési adókat vezethet be, amelyet vagy amelyeket más törvény nem tilt. A települési önkormányzat települési adót bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy arra nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya. A települési adóból származó bevétel az azt megállapító önkormányzat bevétele, amelyet fejlesztési célra és a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozó szociális ellátások finanszírozására használhat fel.
Nagypáli Önkormányzat a zöld út programban meghatározott fejlesztések megvalósításához kívánja ezen adóból befolyó bevételeket fordítani.
Előzetes hatásvizsgálat
A rendelet társadalmi, gazdasági, költségvetési, környezeti hatása, egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló és egyéb hatása:
A rendelet társadalmi, gazdasági hatását vizsgálva megállapítható, hogy a rendeletmódosítás a növeli a településen külterületi termőföld tulajdonnal vagy vagyoni értékű joggal rendelkezők vagy adófizetési kötelezettségét.
A rendelet költségvetési hatása jelentős, a z önkormányzat saját bevétele növekedik, ezáltal a település fejlesztéséhez az önkormányzat forrást tud biztosítani.
A rendelet elfogadásának környezeti hatása nincs, egészségi nincs
A rendelet megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A jogszabály megalkotása a település fejlesztési feladatok végrehajtásához elengedhetetlenül szükséges. A rendelet elfogadásának elmaradásával veszélybe kerülhet a település fejlesztés megvalósulása.
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi, pénzügyi feltételek: Az rendelet módosítása új adózói tevékenységi feladat elvégzését eredményezi. Az új adónem bevezetésével kapcsolatos feladatok elvégzése a többlet feladatot jelent az adóügyi ügyintéző részére. A 2023. évben a Közös Önkormányzati Hivatal székhely-hivatalához közvetlenül tartozó 3 település tekintetében 3 új adónem kerül bevezetésre, 2 adónem tekintetében módosítás történik. Az új adónem könyvelésével kapcsolatos tárgyi feltételek rendelkezésre állnak.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az adónem bevezetéséról, az adóköteles termőföldek köréből és az adóterhet nem viselő ingatlanokról rendlekezik.
A 2. §-hoz
Az adóalanyát határozza meg és az adófizetés keletkezésének körülményeiről rendelkezik.
A 3. §-hoz
Az adókötelezettséggel kapcsolatos bejelentési kötelezettséget határozza meg.
A 4. §-hoz
Az adó alapját határozza meg.
Az 5. §-hoz
A fizetendő adó éves mértékéről rendelkezik.
A 6. §-hoz
Az adómentességek határozza meg.
A 7. §-hoz
A rendelet hatályba lépést, a 2023-as adóévben alkalmazandó általános szabályoktól eltérő szabályozást tartalmazza