Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 25

Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.25.
Az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Előzetes hatásvizsgálat Nagypáli Község Önkormányzati Képviselő-testületének az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022.(II.18) önkormányzati rendeletének módosításához.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a értelmében a jogszabályok előkészítése során előzetes hatásvizsgálatot kell lefolytatni. Az előzetes hatásvizsgálat megállapításai a következik:
Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatások: az Áht. 34. §-a értelmében a költségvetési rendeletet módosítani kell. Gazdasági, költségvetési hatások: közvetett, a társadalom egy kis szegmensét érinti (település lakossága). Környezeti hatások: a rendeletben foglaltaknak környezetre gyakorolt hatása nincs. Egészségi követelmények: a rendeletben foglaltaknak egészségügyi követelményei nincsenek. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások: A rendeletben foglaltaknak adminisztratív terheket befolyásoló hatásai nincsenek. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: Áht. 34. §. szerint. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti és pénzügyi feltételek: a tervezet elfogadása esetén többlet személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételt nem igényel. Az alkalmazott jogszabályokat a rendelettervezet bevezető része tartalmazza, melyen kívül az Áht. releváns szakaszait alkalmaztuk.
A képviselőtestület 2022. február 17. ülésnapján tárgyalta az önkormányzat 2022. évi költségvetési rendeletét, amely alapján az önkormányzat és a hivatal együttes 2022. évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét 436.791.721 Ft-ban állapította meg. Az eltelt időszakban bekövetkezett változások indokolták az önkormányzat és hivatal együttes költségvetésének első módosítását 477.943.440 Ft összegre.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Itt szabályoztuk a 2022. évi költségvetés bevételi és kiadási főösszegét. Előirányzott összege 436.791.721 Ft, melyet 477.943.440 Ft-ra indokolt növelni.
A 2. §-hoz
Itt szabályoztuk az önkormányzatot megillető tervezett bevételi forrásokat. Az állami normatívában, továbbá a működési célú támogatások államháztartáson belülről soron történt változásokat a teljesítési adatok tükrében állítottuk be a csatolt 1. melléklet szerinti megoszlásban.
Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről soron levő változásokat a teljesítési adatok tükrében állítottuk be a csatolt 1. melléklet szerinti megoszlásban. Itt mutattuk ki a Göcsej-Zala mente Leader Egyesület működési területére meghirdetett, VP6-19.2.1.-39-6-17 kódszámú, Komplex térségi és tematikus szolgáltatások fejlesztése - Megújuló energiák alkalmazásának komplex bemutatására irányuló tematikus fejlesztés támogatása (Hidrogéncsepp kialakítása) pályázatra kapott 4.897.500 Ft összegű támogatási előleget, mely a módosítással került be a költségvetésbe.
A közhatalmi bevételeknél minimális módosítás történtaz eredeti előirányzathoz képest a teljesítési adatokat figyelembe véve.
A működési bevételek tervezett előirányzatához képest magasabb összeg került kimutatásra a módosításban, mert nőtt a bérleti díjakból befolyt jövedelem.
A felhalmozási bevételek soron kimutatott összeg 25.670.000 Ft-ról 20.320.000 Ft-ra csökkent, mivel ide tervezzük a 90. hrsz.-ú ingatlan értékesítését 5.350.000 Ft értékben, ami nem teljesült.
A működési célú átvett pénzeszközök soron mutatjuk ki a Verseny és Szabadidő Sportegyesületnek átadott 620.594 Ft visszatérülését, valamint a Faluért Alapítványtól kapott 5.500.000 Ft támogatást.
A felhalmozási célú átvett pénzeszközök sor nem szerepelt az eredeti előirányzatban, a módosítással került be. Itt szerepelnek az év közben átadott felhalmozási célú visszatérítendő támogatások – Polgárőr Egyesület, Pályázati Management Iroda Nonprofit Kft., Magyar Régiómenedzsment Közhasznú Nonprofit Kft. - 15.466.035 Ft összegben, valamint itt szerepel a Digitális Jóllét pályázaton elnyert 1.000.000 Ft összegű pályázati támogatás.
Finanszírozási bevételeknél a maradványt a 2021. évi beszámolóban megállapítottak alapján mutattuk ki, valamint államháztartáson belüli megelőlegezések soron beépítettük a 2022. évre járó állami normatíva előleg nagyságát 5.367.711 Ft összegben, a teljesítésnek megfelelően.
A 3. §-hoz
Személyi juttatások tekintetében csökkenés mutatkozik, melynek oka, hogy a törvény szerinti illetményekre, munkabérekre tervezett összeg soron jelentős csökkenés mutatkozik a teljesítést figyelembe véve, mivel a TOP-5.3.1. pályázatban 2 fő helyett csak 1 fő lett foglalkoztatva.
Dologi kiadások tekintetében a teljesítésre támaszkodva állítottuk be a módosított számadatokat, mely majdnem 2.000.000 Ft növekedést eredményezett. Ezen növekedés a kiszámlázott szolgáltatásokból, és értékesítésekből adódó fizetendő általános forgalmi adó kiadásainak növekedését eredményezte.
Egyéb működési célú támogatások soron a tény adatok alapján állapítottuk meg a módosított összegeket.
Beruházások soron bekövetkezett változásokat a teljesítési adatok figyelembevétele indokolta, tételesen a csatolt 2. melléklet releváns része mutatja be.
Felújítások tekintetében a módosításokat a teljesítési adatok számba vétele eredményezte.
Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre sor a Polgárőr Egyesületnek átadott, az okospad beszerzéséhez kapcsolódó önerő részét tartalmazza, valamint a Pályázati Management Iroda Nonprofit Kft.-nek átadott Lokális gazdaságfejlesztés a mikrovállalkozásokon keresztül projekt megvalósításához kapcsolódóan önerő részét tartalmazza.
A 4. §-hoz
A Közös Önkormányzati Hivatal I. költségvetés módosítása során eszközölt változtatások kerültek feltüntetésre. A hivatali költségvetés módosításával kapcsolatos előterjesztés konkrétan részletezi a változtatás okait. Tételesen a 3. melléklet tartalmazza.
Az 5. §-hoz
Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak alakulása következtében az önkormányzat tartaléka 41.806.917 Ft-ról 76.553.616 Ft-ra növekedett, melynek oka, hogy vannak olyan projektek, amik majd csak a 2023. évben kerülnek megvalósításra
A 6. §-hoz
A módosított mellékletek felsorolását tartalmazza
A 7. §-hoz
A rendelet kihirdetéséről, hatályba lépéséről és ezt követő hatályon kívül helyezéséről rendelkezik