Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a földadóról szóló 7/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2023. 09. 01

Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VIII. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.01.
a földadóról szóló 7/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Általános indokolás
A Helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosításáról szóló 2023. évi LVIII. törvény a termőföldekre kivetett települési adó hatályon kívül helyezéséhez az alábbi indoklást fűzte:

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 2015. január 1. napján hatályba lépett módosítása lehetővé tette a helyi önkormányzatoknak illetékességi területükön bármely adótárgyra vonatkozón olyan települési adó kivetését, amelyet törvény nem tilt, továbbá, amelyre nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya. A gyakorlatban a települési önkormányzatok elsődlegesen a termőföldet sújtották települési adóval, amely a Htv. 51/P. § (3) bekezdése szerinti új települési adó kivetésére vonatkozó moratórium lejártával fokozottá vált. A termőföldet sújtó földadó gyakorlati alkalmazásának felszámolása érdekében a Htv.-ben is kimondásra kerül, hogy a helyi önkormányzat települési adó kivetésére irányuló joga nem terjed ki a föld megadóztatására. A törvény javaslat előterjesztőjének álláspontja szerint nem indokolt a termőföldként nyilvántartott földrészletek adóztatása. Ezért a törvényjavaslat azt fogalmazta meg, hogy szűnjön meg a települési adóbevezetés joga a termőföldre, a termőföld-tulajdonra vagy a termőföldön fennálló vagyoni értékű jogra.”
A 2023. évi települési földadó visszatérítéséről szóló 308/2023(VII.14.) Korm rendelet alapján az önkormányzat köteles a 2023. évre jutó és megfizetett földadó összegét az adóalanyok részére 2023.október 1. napjáig visszafizetni. A 2023 adóvére jutó meg nem nem fizetett földadó összegét adóalany nem köteles megfizetni.
A törvényi rendelkezés értelmében az önkormányzatnak hatályon kívül kell helyeznie a földadóról szóló 7/2022(XI.28.) önkormányzati rendeletet.
Előzetes hatásvizsgálat
A rendelet társadalmi, gazdasági, költségvetési, környezeti hatása, egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló és egyéb hatása: A rendelet társadalmi, gazdasági hatását vizsgálva megállapítható, hogy a törvény módosításból eredő hatályon kívül helyezés az adóalanyok részére kedvező hatású mivel nem terheli őket a továbbiakban az adófizetési kötelezettség.
A rendelet költségvetési hatása negatívan befolyásolj az önkormányzat költségvetését, hiszen a betervezett 7,500.000 Ft összegű adóbevétel elmaradása miatt az önkormányzat gazdálkodása veszélybe kerül, a költségvetési évben tervezett feladatok közül a civilszervezetek támogatását felül kell vizsgálni, pályázatok megvalósítását, önkormányzati tulajdonú ingatlanok felújítását el kell halasztani. A bevétel elmaradásán túl a befizetett földadó visszafizetése szintén jelentős anyagi terhet jelent az önkormányzat számára, hiszen akár postai úton, akár bankszámlára történő átutalás költségeinek fedezetére az önkormányzat egyéb forrásaiból tud pénzeszközt biztosítani, amely azt eredményezi, hogy a költségvetésbe betervezett feladatok közül a fent leírtaknak megfelelően felül kell vizsgálni azok megvalósíthatóságát.
A rendelet elfogadásának környezeti hatása nincs, egészségi nincs
A rendelet megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A rendelet hatályon kívül helyezését törvényi rendelkezés teszi kötelezővé az önkormányzat számra, annak elmaradása törvénysértő helyzetet eredményezne.
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi, pénzügyi feltételek: Az rendelet hatályon kívül helyezése, az ebből eredő feladatok - kivetett határozatok törlése, befizetett adó visszautalása adóalanyok részére- jelentős mennyiségű többlet feladatot jelent a Közös Hivatal részére. Az adókivezetéséhez szükséges személyi feltételek adottak.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A földadóról szóló önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik a törvényi kötelezésnek megfelelően.
A 2. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről , majd az alaprendeletbe történő beépülését követő hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.