Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 27

Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.27.
A szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól
Általános indokolás
A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatás iránt nyújthattak be kérelmet tekintettel Magyarország 22023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV törvény 3. melléklet 2.2.1. pontja szerinti rendelkezései alapján. A támogatási döntés alapján támogatást a települési önkormányzat köteles rendeletben, szabályozni a támogatási jogosultsági, a támogatási igénylés részletes feltételeit - legkésőbb a tüzelőanyag megvásárlását követő 10. napig hatályba lépő rendeletben. Nagypáli Község Önkormányzata szociális célú tűzifaigénylés iránt nyújtott be támogatási kérelmet a Belügyminisztérium felé.. Az idézett jogszabályi rendelkezés alapján a szociális célú tűzifa arra jogosultak részére történő kiosztásához önkormányzati rendelet kell alkotni
Előzetes hatásvizsgálat
A rendelet megalkotásának szükségessége: A rendelet tervezet elfogadása nélkül az önkormányzat által igényelt szociális célú tűzifa nem osztható ki az arra rászorultak részére, a megkapott állami támogatás nem használható fel.
A rendelet társadalmi-gazdasági, költségvetési, környezeti, egészségi, adminisztratív terheket befolyásoló és egyéb hatása:
A rendelet társadalmi-gazdasági hatásai a szociálisan rászorultak megsegítése a téli időszakban tűzifa biztosításával, jelentős társadalmi hatással jár.
Környezeti, egészségi terheket befolyásoló hatása nincs.
Költségvetési hatása az önkormányzat a szociális célú tűzifa igénylésekor vállalta, hogy minden m3 fa mennyiség árához saját forrásból 1000 Ft+ áfa önrészt, biztosít, továbbá biztosítja szintén saját forrása terhére a szállítás költségeit. Az önkormányzat 16 erdei m3 mennyiségű támogatásban részesült a támogatói okirat szerint.
Adminisztratív terheket a rendeletben foglaltak minimális mértékben növelik.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet személyi és területi hatályáról rendelkezik.
A 2. §-hoz
A támogatásra való jogosultsági feltételeket határozza meg.
A 4. §-hoz
A támogatás megállapításának eljárás rendjét határozza meg.
Az 5. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről és hatályon kívül helyezéséről valamint a folyamatban lévő ügyek tekintetében történő alkalmazási kötelezettségről rendelkezik.