Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

A temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2024. 01. 01

Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
A temetőkről és a temetkezési tevékenységről
Általános indokolás
A temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendelet-tervezet a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 10/2000.(IX. 30.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezését követően fogja szabályozni a temető használatra és a temetkezésre vonatkozó önkormányzati előírásokat. Az új jogszabály megalkotására a 2000. évben elfogadott rendelet megújítása miatt van szükség. A rendelet elfogadása óta többször módosult a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény, illetve a jelenleg hatályos önkormányzati rendelet számos helyen idézi a törvényi rendelkezéseket, amelyet a jelenleg hatályos jogszabály szerkesztési előírások már nem engedélyeznek. A hivatkozott törvényi előírások alapján évente felül kell vizsgálni a sírhelyek megváltására vonatkozó díjazást, amely ezen rendelettel valósulhat meg.
Előzetes hatásvizsgálat
A rendelet társadalmi, gazdasági, költségvetési, környezeti hatása, egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló és egyéb hatása: A rendelet társadalmi, gazdasági hatását vizsgálva megállapítható, hogy az elfogadásra kerülő rendelet-tervezet áttekinthetőbb, a lakosság részére érhetőbb formában kerül megalkotásra. A felülvizsgált sírhely megváltási díjak a 2023. évi jelenleg ismert 18,1 %-os infláció nagyságával került megemelésre. A megemelt összeg biztosítja a temető fenntartási feladatok ellátását.
A rendelet költségvetési hatása az emelt összegű sírhely megváltási díjat a temető fenntartására tudja fordítani az önkormányzat, környezeti hatása nincs, egészségi hatása nincs
A rendelet megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A sírhely megváltási díjak felülvizsgálatát törvény írja elő, ennek elmaradása mulasztásos jogsértést eredményez.
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi, pénzügyi feltétele rendelkezésre állnak.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
A rendeletterületi hatályát szabályozza, deklarálja a működő temető címét.
A 4–8. §-hoz
A temetkezési helyekre vonatkozó szabályozást tartalmazza, itt került szabályozásra a sírhelyek megváltási időtartama, a sírhelyek méretei.
A 9–14. §-hoz
Itt kerültek szabályozásra a temetkezési szolgáltatások szabályai, a temetőben végezhető engedélyes és engedély nélküli munkák, a síremlékek karbantartására vonatkozó előírások és kötelezettségek.
A 15–18. §-hoz
Itt kerül szabályozásra a jogszabály által előírt nyilvántartások vezetési kötelezettsége, a temető fenntartáshoz szükséges források biztosításának kötelezettsége.