Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 6/2013(V.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 6/2013(V.9.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A magánszemélyek kommunális adójáról szóló 6/2013(V.9.) önkormányzati rendeletben meghatározott adó évi mértékét 2020.január 1.napjával emelte utoljára az Önkormányzat 10.000 Ft összegről 12.000 Ft/adótárgy éves összegre.
2020. évtől eltelt három évben jelentős negatív Világgazdasági változások történtek - pl. a háborús körülmények által generált energetikai válság, stb - , amelyek sajnos jelentős inflációs hatásokat eredményeztek a Magyar gazdaságban is.
Az inflációs körülmények negatívan befolyásolták az Önkormányzatok működéséhez biztosított állami támogatások összegét is, amelyekről elmondható, hogy nem követték az infláció mértékét. Az Önkormányzatoknak, így Nagypáli község Önkormányzatának is azzal kellett szembesülni, hogy a 2022. évi és várhatóan a 2023. évi működéséhez biztosított állami támogatás összege minimálisan emelkedett a 2021. évi összegekhez képest.
Az Önkormányzat részére kötelezően előírt feladatok biztosítása többlet források megteremtése nélkül kimondhatóan ellehetetlenül. A temetői hulladék gyűjtését biztosító konténer szállítás költségek, a lomtalanítási költségek, az önkormányzati utak javítási, fenntartási költségei a közvilágítási költségek stb inflációval emelt számláinak kifizetése már az állami támogatásokból lehetetlenné válik,
A felsorolt indokok magyarázzák a kommunális adó összegének emelését, amely a számítások alapján a 2020. évtől realizálódott inflációval növelt összeget jelenti, hiszen 2020. évet követően 3,3 %-os inflációt jelentetett a KSH, 2021. év végét követően 5,1% -os inflációt jelentetett a KSH, 2022. évet követően 14,5 %-os inflációt jelentetett a KSH, 2023. évben 18,1 %-os infláció lett figyelembe véve a kommunális adó összegének emelésekor.
Előzetes hatásvizsgálat
A rendelet társadalmi, gazdasági, költségvetési, környezeti hatása, egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló és egyéb hatása: A rendelet társadalmi, gazdasági hatását vizsgálva megállapítható, hogy Nagypáli közigazgatási területén a 279 ingatlant tekintve az adóemelés 1.395.000 Ft összegű többlet bevételt eredményezhet. Ezen forrás segíti az Önkormányzat kötelező feladat ellátásának biztosítását az inflációs áremelkedések ellenére. Az adózói terhet jelentősen nem növeli, hiszen a kommunális adót két részletben kell megfizetni, így egy-egy részlet csupán 2.500 Ft-os emelkedést fog jelenteni a befizetéskor.
A rendeletnek a költségvetési hatása: Költségvetési hatását tekintve az 1.395.000 Ft összegű többlet bevétel jelentősen segíti a közterület karbantartási, a temető fenntartási, utak, járdák fenntartási, a közvilágítás üzemeltetési feladatok ellátását.
A rendelet elfogadásának környezeti hatása nincs, egészségi hatása nincs.
A rendelet megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A rendelet megalkotását az anyagi erőforrások biztosítása indokolja, a módosító rendelet elfogadásának elmaradásával az állami támogatás összegének előző évhez viszonyított állandósága miatt a település üzemeltetési feladatok ellátása veszélybe kerülne.
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi, pénzügyi feltételek: A rendeletben foglaltak nem jelentenek jelentős terhelést a személyi és tárgyi feltételek adottak
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet bevezető szakasza került kiigazításra a jogszabály alkotási előírásoknak megfelelően.
A 2. §-hoz
AZ adó évi mértékének meghatározását tartalmazza.
A 3. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.