Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi építési szabályzatról

Hatályos: 2024. 02. 17

Nagypáli Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.17.
a helyi építési szabályzatról
Általános indokolás
Nagypáli településfejlesztési és településrendezési tervének előkészítésére vonatkozó egyeztetési eljárás lefolytatásra került tekintettel a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/202(VII.15.) Korm rendelet előírásainak figyelembevételével. Zala Vármegyei Kormányhivatal Állami Főépítész a ZA/010/3-11/2024 szám alatt kiadta a záró szakmai véleményét, amelyben kifogást nem emelt a településterv képviselő-testület elé terjesztése és elfogadása ellen.
Az elkészített új településterv hatályba lépésével 2024. február 17. napjával az Önkormányzat jelenleg hatályos a Helyi Építési Szabályzat megállapításáról szóló 19/2012(XII.14.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.
A jelenleg hatályos építési szabályokat tartalmazó rendelet 2012. évben került megalkotásra, az eltelt több, mint 10 esztendő alatt jelentős módosítás nem került végrehajtásra a rendelet tartalmát tekintve. A település rendezési terv készítés szabályai jelentősen megváltoztak ennek okán, illetőleg a jelenlegi településfejlesztési elképzelések indokolták az új rendelet megalkotását.
Előzetes hatásvizsgálat
A rendelet társadalmi, gazdasági, költségvetési, környezeti hatása, egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló és egyéb hatása: A rendelet társadalmi, gazdasági hatását vizsgálva megállapítható, hogy az új településterv elfogadásával a községben az új szabályozásnak megfelelő építési előírások kerülnek a hatályos önkormányzati rendeleti szabályozásba. Az újonnan megalkotott településterv igazodik a jelenlegi településfejlesztési elképzelésekbe, amelyek a lakossággal egyeztetve lettek kialakítva. Társadalmi hatása ezáltal jelentősnek mondható.
A rendeletnek a költségvetési hatása: Költségvetési hatását tekintve a településterv elkészítése 2.100.000 Ft kiadást jelent az önkormányzatnak ,amelyből pályázati támogatással 1.500.000 Ft összeg segítette a megvalósítást, így az önkormányzat saját erőből 600.000 Ft összeggel egészítette ki a tervezési díjat. Ezen pénzügyi forrás az önkormányzat költségvetésében rendelkezésre állt.
A rendelet elfogadásának környezeti hatása jelentősnek mondható, hiszen egyértelműen kijelölésre került a településen a zöldítés, azaz a fás területek növelése. egészségi hatása jelentős a települést körülölelő zöld területek növelése miatt, amely a levegőminőség javításában valamint annak szennyeződésektől való megtisztításában jelentős szerepet játszik.
A rendelet megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A rendelet megalkotása már időszerű feladat volt, hiszen a jelenleg hatályos helyi építési szabályzat 2012-ben került kihirdetésre, amely már több mint 10 éve történt. Az eltelt időszakban megváltozott a település fejlesztési irányvonal, amely az új településtervben került kialakításra. A településterv tartalmára vonatkozó előírások jelentősen megváltoztak, az új településterv megfelel a hatályos jogszabályi előírásoknak.
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi, pénzügyi feltételek: A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek adottak.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Az épített környezet alakítására vonatkozó általános előírásokat tartalmazza.
A 3. §-hoz
A telekalakítás szabályait határozza meg.
A 4. §-hoz
A járművek elhelyzésére vonatkozó előírásokat tartalmazza.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
A környezet és tájvédelemmel kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.
A 7. §-hoz
A község közigazgatási területén található építményekre vonatkozó védelmei rendelkezéseket tartalmazza.
A 8–22. §-hoz
A beépítésre szánt építési övezetek telekalakítási és beépítési szabályait határozza meg. Itt kerül szabályozásra az LK-jelű kisvárosias építési övezet, az Lke-1 jelű kertvárosias lakó építési övezet, az Lf-1-jelű falusias lakó építési övezet, az Lf-2-jelű falusias lakó építési övezet, a Vt-jelű településközponti vegyes terület, a Gá-1 -jelű a Gá-2 jelű általános gazdasági építési övezet, a K-V-jelű különleges vegyes építési övezet , a K-Sz-1-jelű a K-Sz-2-jelű különleges szabadidős-kulturális építési övezet, az AK-Op jelű különleges ökopark építi övezet, a K-T jelű különleges temető építési övezet, a K-Ü jelű különleges üdülési célú építési övezet, a K-Mü jelű különleges mezőgazdasági üzem építési övezet.
A 23–35. §-hoz
Itt kerül szabályozásra a beépítésre nem szánt övezetek telekalakítási és beépítési szabályai. A Köu jelű közúti közlekedési övezet, a Közm jelű közműelhelyezési övezet, a Zkk jelű közkert övezet, az Ev jelű védelmi célú erőd övezet, az Er jelű rekreációs célú erdő övezet, az Ee jelű egyéb erdő övezet, az Mk jelű kertes mezőgazdasági övezet, az Má-1 jelű és az Má-2 jelű általános mezőgazdasági övezet, a V jelű vízgazdálkodási övezet, a Kb-Tu jelű különleges beépítésre nem szánt turisztikai célú övezet, a Kb-V jelű különleges beépítésre nem szánt vegyes övezet.
A 36. §-hoz
A jelenleg hatályos Helyi Építési Szabályzat megállapításáról szóló 19/2012(XII.14.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.
A 37. §-hoz
A rendelet a kihirdetését 2024. február 16. napját követő napon , azaz 2024. február 17.napján történő hatályba lépéséről rendelkezik.