Boncodfölde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról

Hatályos: 2023. 02. 20

Boncodfölde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról

2023.02.20.

Boncodfölde Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 35. § (1) bekezdésében és a 143. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed – a polgármester és az alpolgármester kivételével - a képviselő-testület tagjaira.

2. § (1)1 A képviselő-testület tagjainak havi tiszteletdíja bruttó 35.000.-Ft.

(2) A tiszteletdíjak kifizetéséről havonta, a tárgyhót követő hónap 10. napjáig a jegyző gondoskodik.

(3) A tiszteletdíjak fedezetét az önkormányzat költségvetésében kell biztosítani.

3. § (1) Az önkormányzati képviselő ha a képviselő-testületi ülésen nem tud részt venni, köteles távolmaradását előzetesen bejelenteni, vagy utólag igazolni a polgármesternek, a polgármester akadályoztatása esetén az alpolgármesternek, együttes akadályoztatásuk esetén a jegyzőnek.

(2) Igazolt távolmaradásnak minősül, ha az önkormányzati képviselő igazolt betegsége, munkahelyi elfoglaltsága, vagy hivatalos kiküldetése miatt nem tud a képviselő-testületi ülésen részt venni és azt az (1) bekezdésben meghatározottak szerint bejelentette, vagy utólag igazolta.

(3) Igazolatlan hiányzásnak minősül, ha az önkormányzati képviselő távolmaradását az ülés megkezdése előtt nem jelenti be az (1) bekezdésben meghatározott személyeknek, vagy távolmaradását utólag nem igazolja.

(4) Az igazolt távolmaradás és az igazolatlan hiányzás tényét a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvében rögzíteni kell.

4. § (1) Kötelezettségszegést követ el az önkormányzati képviselő, ha a képviselő-testületi munkáját önhibájából elhanyagolja és három egymást követő képviselő-testületi ülésről igazolatlanul hiányzik.

(2) Az önkormányzati képviselő kötelezettségszegését a polgármester javaslatára a képviselő-testület állapítja meg.

(3) Amennyiben a képviselő-testület a kötelezettségszegést megállapítja az önkormányzati képviselő tiszteletdíjra a kötelezettségszegés megállapítását követő hónapban nem jogosult.

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti az alpolgármester tiszteletdíjáról és költségtérítéséről, valamint a képviselők tiszteletdíjáról szóló 7/2007. (X.12.) önkormányzati rendelet.

(2) E rendeletet 2022. január 1-jétől kell alkalmazni.

6. § Ez a rendelet 2022. február 1-jén lép hatályba.

1

A 2. § (1) bekezdése a Boncodfölde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.