Böde község Képviselő-testületének 1/2019 (III.14.) önkormányzati rendelete

Böde község 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 03. 15- 2020. 07. 17

Böde Község Önkormányzati Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1)-(4) bekezdésében, a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény 23. § (5) bekezdésében és 182. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény rendelkezései alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) és g) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111.§-ában meghatározott feladatkörében eljárva Böde Község Önkormányzata 2019. évi költségvetéséről és annak végrehajtási feladatairól a következőket rendeli el:         


1. §  A rendelet hatálya kiterjed Böde Község Önkormányzati Képviselő-testületére és annak bizottságára, az önkormányzatra.



  1. A költségvetési bevételek és kiadások


2. §    (1)  Böde Község Önkormányzati Képviselő-testülete a 2019. évi összes bevételét 54.665.664 Ft-ban, ezen belül a költségvetési bevételek összegét 29.034.971Ft-ban hagyja jóvá, melynek jogcímei:

       Költségvetési bevételek:

- működési célú támogatások államháztartáson belülről                

25.040.971 Ft

- felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről           

0 Ft

- közhatalmi bevételek

2.900.000 Ft

- működési bevételek                                                                      

1.094.000 Ft

 - felhalmozási bevételek

0 Ft

- működési célú átvett pénzeszközök                                             

0 Ft

- előző évi pénzmaradvány

               25.630.693 Ft

A bevételek címenkénti, költségvetési szervek szerinti részletezését az 1., 2., 5., 8. mellékletek tartalmazzák.

  1. A 2019. évi összes kiadást 54.665.664 Ft-ban, ezen belül a költségvetési kiadások összegét 53.837.662 Ft-ban hagyja jóvá, melynek jogcímei:

       Költségvetési kiadások:

- személyi juttatások

6.690.777 Ft

- munkaadókat terhelő járulékok és szociális hj.-i adó

1.457.435 Ft

- dologi kiadások

15.270.600 Ft

- ellátottak pénzbeli juttatásai

1.895.000 Ft

- egyéb működési célú kiadások

11.513.850 Ft 

  ebből működési célú tartalék

7.878.409 Ft


 - beruházási kiadások

1.270.000 Ft



 - felújítási kiadások

15.740.000 Ft



 - kp-i irányító szerv. tám. folyósítása

828.002 Ft

A kiadásokat címenként, feladatonkénti bontásban, költségvetési szervenként a 3., 4., 6., 8.  mellékletekben foglaltak szerint hagyja jóvá.


  1. A költségvetési hiány 2019. évre nem állapított meg.                           
  2. A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat, ezen belül a költségvetési és finanszírozási bevételi és kiadási előirányzatokat mérleg szerűen a 8. melléklet tartalmazza.
  3. Az önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat jogcímenként a 3 melléklet tartalmazza.
  4. Az önkormányzat bevételeit forrásonként a 2. melléklet, az állami hozzájárulások jogcímeit és összegeit a 5 melléklet, hitelállománya az önkormányzatnak nincs.
  5. A megállapított bevételek és jóváhagyott kiadások várható teljesüléséről elkészült előirányzat-felhasználási ütemtervet (likviditási terv) a 9. melléklet tartalmazza.
  6. Az önkormányzat 2019. évi hitel-törlesztése 0 Ft.
  7. A Képviselő-testület általános tartalékot nem képez az év közbeni működési-gazdálkodási gondok enyhítésére, a nem tervezett kötelezettségek forrására.


3. §  (1) A Képviselőtestület Böde Község Önkormányzata 2018. évi költségvetésének címrendjét az 3., 4., 5., 6. . melléklet szerint jóváhagyja a hozzá tartozó bevételi és kiadási előirányzatokkal együtt. Az önkormányzat címet, az egyes ágazati feladatok pedig alcímet képeznek.


4. §(1)     A képviselő testület az Önkormányzat létszámkeretét 1 fő létszámban, a 7. mellékletben
          foglaltak szerint hagyja jóvá.

  1. Az önkormányzatnál az engedélyezett létszámon felül 4 fő közfoglalkoztatotti létszámot terveznek.
  2. Létszámkeret emelésére kizárólag a Képviselő-testület jogosult.
  3. Az átmenetileg betöltetlen álláshelyekre jutó személyi juttatások előirányzatával úgy kell gazdálkodni, hogy az álláshely az év bármely időpontjában betölthető legyen.



  1. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok


5. § (1) A költségvetési szerveknek a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratukban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével kell működniük és gazdálkodniuk, törekedve a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási és számviteli szabályok maradéktalan betartására az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.

  1. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, a Jegyzőt, a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.
  2. A költségvetésben jóváhagyott feladatok csak akkor valósíthatók meg, ha finanszírozásuk megoldható, a fedezet a forrás oldalon elkülönítetten rendelkezésre áll.


6. § (1) Az önkormányzat költségvetési gazdálkodásának biztonságáért a Képviselőtestület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester a felelős.

  1. Céltartalékok között elkülönített előirányzatok igénybevételére

 - a költségvetési szervek felújítási (Vis maior) keretének életveszély, balesetveszély és rendkívüli kárelhárítás érdekében történő felhasználásáról a polgármester döntését követően kerülhet sor,

 - egyéb esetekben a Képviselőtestület döntését követően kerülhet sor.  

         Az átruházott hatáskörben hozott döntések alapján a céltartalékból történő átvezetést a költségvetési rendelet soron következő módosításában kell megtenni.

  1. Egyéb államháztartáson kívüli forrás átvételére a polgármester jogosult, melyről a Képviselőtestületet a költségvetési rendelet módosításai keretében utólagosan tájékoztatja.

     Egyéb államháztartáson kívüli forrás átadására a forrást biztosító előirányzat feletti rendelkezési joggal bíró polgármester és a Képviselőtestület jogosultak kérelem benyújtása után, a tárgy szerinti önkormányzati rendeletek szabályai alapján.

  1. A (3) bekezdésben írt pénzeszköz átadások felhasználásáról az átvevő szervezet köteles elszámolni a támogató felé az önkormányzati pénzeszközökből és támogatásokból megvalósuló beszerzésekről, valamint az államháztartáson kívüli forrás átadásáról-átvételéről szóló önkormányzati rendeletekben foglaltaknak megfelelően. Az elszámolást működési kiadások esetén lehetőleg a tárgyévet követő év január 31-ig, a felhalmozási célú felhasználásokról pedig a külön megállapodásban megjelölt határidőig kell benyújtani.
  2. Azok a szervezetek, amelyeknek lejárt határidejű tartozása van az önkormányzat, az önkormányzat költségvetési szervei, valamint gazdasági társaságai felé, addig költségvetési forrásból támogatást nem kaphatnak, amíg tartozásukat nem rendezték.


7. § 

  1. Év közben új kötelezettségvállalás csak a tényleges pénzügyi, likviditási helyzet függvényében lehetséges.
  2. Az évközben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról, ha az érdemi döntést igényel, a Képviselő-testület dönt a Polgármester előterjesztése alapján.
  3. Az önkormányzat, által a gáz-, villamos energia és vízszolgáltatás sorokon megtervezett eredeti előirányzat más kiadásra nem használható fel.


8. § (1) Kifizetéseket teljesíteni csak a jóváhagyott előirányzat mértékéig a költségvetési célokra és feladatokra lehet. Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra a polgármester az alábbiak szerint jogosult:

a) működési kiadásokra vonatkozóan a feladatok között a jóváhagyott előirányzatokon belül engedélyezhet átcsoportosítást. Új feladatokra csak a források egyidejű megjelölésével, illetve az általános tartalék 50 %-os felhasználásáig,

b)  felhalmozási célú előirányzatok esetében a Képviselőtestület által már jóváhagyott fejlesztési feladatok és felújítási célok előirányzatai között átcsoportosításokat engedélyezhet, esetenként 500 e forintos összeghatárig,

c) a költségvetési cél megvalósítása érdekében indokolt esetben jogosult a működési és felhalmozási célú kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítások engedélyezésére.

  1. A költségvetésben jóváhagyott feladatokat a végrehajtás során rangsorolni kell, elsőbbséget kell biztosítani az intézményfinanszírozásnak, az önkormányzat működésével összefüggő kiadásoknak. A működési kiadásokat időarányosan, felhalmozási és felújítási kiadásokat teljesítményarányosan lehet kiutalni. Ettől eltérő finanszírozás csak a Képviselőtestület jóváhagyása szerint történhet.
  2. A költségvetési cél megvalósítása során a kiadási előirányzat terhére a polgármester saját hatáskörében 200 e forintos összeghatárig dönthet.


  1. Az éves gazdálkodás során a gazdaságossági intézkedések eredményeként keletkező pénzügyi többleteket, illetve egyszeri bevételeket lehetőség szerint tartalékba kell helyezni a jövőbeni kötelezettségek teljesítése érdekében.
  2. Az önkormányzat esetében a polgármester, a Közös Önkormányzati Hivatal esetében a jegyző saját hatáskörben engedélyezheti:

          a) a felszámolási eljárás alá vont szervezettel szemben fennálló meg nem térült követelés törlését,

          b) egyéb, a végrehajtási eljárások során behajthatatlanná vált, valamint bírósági döntéssel alátámasztott behajthatatlan követelés törlését,

          Minden más egyedi esetben követelés csak a Képviselőtestület hozzájárulásával törölhető.

  1.  A gazdálkodás során keletkezett átmenetileg szabad pénzeszközök lekötéséről a polgármester gondoskodik. Kiemelt szempont a biztonság és az elérhető hozam nagysága.
  2. A bevételek beszedésekor és a kiadások teljesítésekor készpénzkímélő fizetési módot kell alkalmazni. A kiadások készpénzben történő teljesítésére az alábbi esetekben kerülhet sor:
           - készlet- és kis értékű tárgyi eszköz beszerzése

       - reprezentációs kiadások

       - kisösszegű szolgáltatási kiadások

      - elszámolásra felvett előlegek

            - pályázatok végrehajtása során felmerülő (banki átutalással nem teljesíthető) kiadások

            - munkavállalók személyi juttatásai rendkívül indokolt esetben

            - külső személyi juttatások

            - fizetési előleg és elszámolásra felvett előleg

            - egyéb esetekben jogcímtől függetlenül 100.000,- Ft összeget meg nem haladó kifizetés.


9. § (1) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított intézményfinanszírozása és saját bevételei terhére köteles úgy megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodása, kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

  1. A költségvetési szerve éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok ellátásának sérelme nélkül a szerv vezetője a felelős.
  2. A költségvetési szerv kiadási és bevételi előirányzatait saját hatáskörben módosíthatja, előirányzatai között átcsoportosíthat az államháztartásról szóló törvényben és a törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletben foglaltak szerint. A módosítások költségvetési rendeleten történő átvezetésére a költségvetési szerv adatszolgáltatása alapján az Áht szerint kerül sor.
  3. Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek szabadon használhatják fel a jóváhagyott bevételi előirányzataikon felüli többletbevételüket, az éves költségvetésében meghatározott célokra és módon.
  4. Az intézményi többletbevételekről a Képviselő-testületet tájékoztatni szükséges, és a többletbevétellel a költségvetési rendeletet módosítani kell.


10. §(1) Az önkormányzat által támogatott civil szervezetek, egyesületek és egyéb szervezetek féléves ütemezésben, időarányosan részesülnek a támogatás kiutalásában.

  1. Az Önkormányzat által folyamatosan támogatott szervezetek, illetve más szervezetek kötelesek évente elszámolni a részükre biztosított támogatás felhasználásáról.
  2. A támogatott szervezetek, illetve magánszemélyek számára az Önkormányzat számadási kötelezettséget ír elő a részükre juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról. A támogatás több ütemben történő folyósítása esetén a támogatott végszámadásra köteles. A támogatás csak a támogatási szerződés megkötését követően nyújtható. A támogatási szerződésben meg kell határozni a támogatás célját, összegét, a folyósítás ütemét és a számadási kötelezettség rész és véghatáridejét.
  3. A közvetett támogatásokról a 3.  melléklet ad tájékoztatást.


  1. Vegyes és záró rendelkezések


11. §A fejlesztési hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.


12. §E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a 2019. költségvetési év során kell alkalmazni.



Böde, 2019. február 14. 





Takácsné dr. Simán Zsuzsanna

jegyző

Ujj Tibor

polgármester





Záradék:

A rendelet a község hirdetőtábláján 2019. március 14. napján kihirdetve.


Böde, 2019. március 14.






Takácsné dr. Simán Zsuzsanna

Jegyző