Böde község Képviselő-testületének 10/2019 (V.30.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntető díj alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2019. 05. 31



Böde Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontjában és Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetésekről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



Kitüntető díj alapítása


1.§


Böde Község Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi közügyek valamely területén elért kimagasló teljesítmény, vagy hosszú időn át folytatott kiemelkedő munkálkodás, életmű elismerésére a „Böde Településért” kitüntető díjat alapítja.


„Böde Településért” kitüntető díj


2. §


Adományozható annak a személynek, aki:


(1) A község közéletében hosszú időn át kiemelkedő munkát végez vagy jelentős szellemi alkotással járul hozzá a közösségi élet színvonalának emeléséhez, ezzel és magatartásával általános elismerést vív ki a lakosság körében akár szakmai akár egyéb környezetben.


(2) Kiemelkedő eredményt ér e a község közművelődési tevékenységében, szervezésben, irányításban, a lakosság közművelődésért végzett munkában. Mindezek mellett kitűnik a község kulturális közéletében való részvételével, társadalmi aktivitásával, továbbá magatartása, közösségi és magánélete példamutató.


Az adományozás rendje


3.§


(1) A kitüntető díj évente adományozható és a falunap alkalmával kerül átadásra.


(2) A képviselőtestület felhatalmazhatja a polgármestert a kitüntetésnek más, arra méltó helyen és körülmények között történő átadására is.


(3) A kitüntetésre bárki írásban, minden év június 30. napjáig, részletes indokolással ellátott javaslatot nyújthat be a polgármesterhez, aki beterjeszti azt a képviselőtestület elé. A képviselő-testület tagjai saját maguk is nyújthatnak be javaslatot.


(4) A kitüntető díj adományozásáról – kizárólag a határidőre beérkezett javaslatok alapján – a képviselőtestület dönt. A határozat a kitüntetett személyes adatait nem tartalmazhatja.


4.§


(1) A kitüntető díjjal „Böde Településért” elismerő oklevél és Településért emlékplakett jár.


(2) A kitüntetésről nyilvántartást kell vezetni a Közös Hivatal Babosdöbrétei Kirendeltségén.


(3) A nyilvántartás tartalmazza a kitüntetett nevét, foglalkozását, adományozás évét és mellékelni kell az adományozásról szóló képviselőtestületi határozatot.


5.§


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




Böde, 2019. május 28.




                                  Ujj Tibor                              Takácsné dr. Simán Zsuzsanna

                               polgármester                                                 jegyző





Kihirdetési záradék:


A rendelet a község honlapján és hirdetőtábláján kihirdetve 2019. május 30. napján.





                                                                              Takácsné dr. Simán Zsuzsanna

                                                                                                   jegyző

   

.