Böde Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2020. évi költségvetésének módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 28

az önkormányzat 2020. évi költségvetésének módosításáról

Általános indokolás

Az önkormányzatok számára az éves költségvetés készítésének kötelezettségét Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés f) pontja írja elő. A költségvetés készítésével kapcsolatos részletes szabályokat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelettartalmazza.

Az éves költségvetésben kerülnek megtervezésre a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény által meghatározott, az Önkormányzat kötelező és önként vállalt, valamint államigazgatási feladatai.

A költségvetés tartalmazza az önkormányzat számszerűsíthető forrásait és az egyes feladatok megvalósítására felhasználható kiadások előirányzatát.

A költségvetés elkészítésével kapcsolatban további előírásokat fogalmaz meg:

Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Gst),

az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII.30.) Korm.rendelet.

A kötelezően előírt szabályok megvalósítása mellett a költségvetési rendelettervezethez kiegészítő tájékoztatók is kapcsolódnak a mind szélesebb körű tájékoztatás érdekében.

A Rendelettervezet a gazdálkodás lebonyolításával összefüggésben, a jogszabályi előírásokkal összhangban további helyi szabályok megállapítására is tesz javaslatot.