Zalaháshágy Község Önkormányzati Képviselőtestületének 12/2017. (XI.13.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 11. 14- 2018. 04. 14

Zalaháshágy Község Önkormányzata Képviselő-testülete eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

 

1. §

 

(1) A rendelet célja, hogy Zalaháshágy községben élők részére meghatározza az egyszeri tüzelőanyag juttatásként természetben nyújtott szociális ellátási forma igénylésének részletes feltételeit, a rászorultság szabályait.

 

(2) A rendelet hatálya kiterjed Zalaháshágy község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó, és ott bejelentett lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

 

(3) A rendeletben használt család, egyedül élő, háztartás és jövedelem fogalmára, valamint a jövedelemszámítás szabályaira az Szt. rendelkezéseit kell alkalmazni.

 

A támogatás feltételei

 

2. §

 

(1) A képviselő-testület vissza nem térítendő természetbeni támogatást, szociális tűzifát biztosít annak a személynek, aki

a) az Szt. szerinti aktív korúak ellátására jogosult,

b) az Szt. szerinti időskorúak járadékára jogosult,

c) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására, a települési támogatásra – e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásra – jogosult,

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

 

(2) Fentieken túl – amennyiben az (1) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelelő kérelmezők igényének kielégítése után még rendelkezésre áll, - tűzifa biztosítható annak a személynek, aki:

a.) egyedül élő nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő, vagy semmilyen ellátást nem kap

b.) három vagy több gyermeket nevel

c.) kiskorú gyermekét egyedül neveli

d.) az önkormányzatnál közfoglalkoztatott.

 

(3) Tűzifa támogatás ugyanazon helyrajzi számon lévő lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

 

(4) A jogosultság megállapításánál előnyben kell részesíteni az (1) bekezdésben meghatározott személyeket.

 

(5) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a szociális célú tűzifa-támogatás.

 

(6) Háztartásonként minimum 1, maximum 2 erdei m3 tűzifa biztosítható.

 

3. §

 

Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra - függetlenül a 2. §-ban meghatározott feltételek fennállásától - az a személy, család:

a) akinek lakóingatlana tűzifával nem fűthető,

b) üresen álló nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen nem élnek,

c) aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett,

d) akinek az egy főre jutó jövedelme a nyugdíjminimum 3,5-szeresét meghaladja.

 

A támogatás megállapításának eljárási szabályai


4. §


(1) A szociális célú tűzifa-támogatás megállapítása iránti eljárás az 1. melléklet szerinti kérelemre indul.


(2) Az eljárás hivatalból is indítható.


(3) A kérelmeket 2017. december 20-ig lehet benyújtani a Zalalövői Közös Önkormányzati Hivatal Zalacsébi Kirendeltségén vagy Zalaháshágyi Ügyfélszolgálati Irodáján. A határidő elmulasztása jogvesztő.


(4) A kérelmeket a képviselő-testület legkésőbb 2018. január 15-ig bírálja el.


(5) A tűzifa házhozszállításáról az önkormányzat legkésőbb 2018. február 15-ig térítésmentesen gondoskodik.


(6) A szociális célú tűzifa-támogatásként megállapított tűzifamennyiség átvételét a jogosult a 2. melléklet szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.


5. §

 

A szociális célú tűzifa-támogatás kizárólagos forrása a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatására kiírt pályázaton Zalaháshágy Község Önkormányzata részére megállapított vissza nem térítendő egyszeri támogatás, valamint az önkormányzat által biztosított, a pályázatban vállalt saját forrás. A forrás kimerülését követően a kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok megfelelnek a 2. §-ban meghatározott feltételeknek és a 5. § (3) bekezdésében meghatározott határidőig beérkeztek – el kell utasítani.

 

Záró rendelkezések


6. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2018. április 15. napján hatályát veszti.




Büki József                                             P. H.                                     Vigh-Tardi Valéria

polgármester                                                                                                    jegyző




Záradék:


A rendelet kihirdetve az önkormányzat hirdetőtáblájára történő kifüggesztéssel.


Zalaháshágy, 2017. november 13.



Vigh-Tardi Valéria

         jegyző