Zalaháshágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

Zalaháshágy Község Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 11

Zalaháshágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.11.
Zalaháshágy Község Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Zalaháshágy Község Önkormányzatának 2023. évi költségvetési rendeletéhez
Az önkormányzat költségvetésének fő összege 49.006.000,- Ft.
Bevételek:
Az önkormányzatok állami finanszírozásának 2014. évben bevezetett új rendszere érvényesül 2023. évben is, azzal, hogy a saját bevételek a veszélyhelyzeti intézkedések következtében erőteljesen csökkentek, a gépjármű adó teljes bevétele az államot illeti meg, a helyi iparűzési adóbevétel kb felére csökkenésével kell számolnunk. A Kormány elfogadta a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvényt, melynek 2. mellékletében foglaltak alapján és a novemberi mutatószám felmérésben jelzett ellátotti mutatók ismeretében alakult ki az önkormányzat állami támogatásának összege.
A korábbi években az önkormányzat bevételeit alapvetően a költségvetési kapcsolatokból származó összegek határozták meg, ezt egészítették ki a saját bevételek.
A kormányzat a 2023. évi költségvetési törvényben biztosított forrásokon kívül jelentős forrást biztosít az önkormányzatok működésének, működtetésének elősegítése érdekében pályázatok benyújtására. Ennek hátránya az előző évek gyakorlata tükrében, hogy többletmunkát igényel, önerőt szükséges hozzárendelni, amelynek a fedezete egyre kevesebb éppen a feladatfinanszírozás következtében. Éppen ezért ezek a bevételek bizonytalanok.
A bevételek ismertetését a rovatrendnek megfelelően mutatjuk be:
A „működési célú támogatások államháztartáson belülről” rovaton szerepel az önkormányzatok működési támogatása, melynek jogcímeit a költségvetési törvény 2. melléklete tartalmazza. Valamennyi jogcím kötött felhasználású, csak az adott feladat ellátásával kapcsolatos kiadások számolhatók el a támogatás terhére. A jogcímekben és az igénybevételi szabályokban az előző évhez képest néhány kisebb változás van.
A beszámításba bevont kilenc jogcímen együttesen 29.016.118 Ft támogatásban részesült önkormányzatunk.
Az önkormányzatnál megállapított egyes szociális ellátási formák biztosítására 3.321.000,- Ft forrást biztosít a költségvetési törvény, általános feladatok támogatására pedig 18.282.818,- Ft-ot.
A „közhatalmi bevételek” rovaton jelennek meg a másik jelentősebb bevételi forrást jelentő adóbevételek és egyéb közhatalmi bevételek.
A helyi adók között a helyi iparűzési adóbevételt terveztük, melynek tervezett összege 4.000.000 Ft. A bevételi terv meghatározásánál számításba vettük a 2022. évi teljesítési adatot és az adó nyilvántartási rendszerből rendelkezésre álló adatokat, illetve a veszélyhelyzet miatti kötelező csökkentés mértékét. Magánszemélyek kommunális adója tételt tervezésénél a 2023. évi teljesítési adatokat vettük figyelembe az adó összegének emelése miatt.
A „ működési bevételek” rovaton az önkormányzat tulajdonában lévő eszközök és ingatlanok hasznosításából származó bevételek és a helyiségek használata után felszámítható használati és bérleti díjak várható bevételei jelennek meg. A szolgáltatások igénybevételéből befolyó bevételeket, a kiszámlázott általános forgalmi adó bevételt, valamint a kamatbevételeket is itt szükséges szerepeltetni. Elsősorban az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanok hasznosításából (elsősorban bérbeadásból) származó 2.400.000,- Ft.
Folyószámlához kapcsolódó kamatbevételből elenyésző, 882,- Ft prognosztizálható.
A „működési célú támogatások államháztartáson belülről” rovaton szerepeltetjük a nyári diákmunka tervezett támogatási összegét.
Felhalmozási célú bevételek teljes körű számbavétele is megtörtént, az önkormányzat zártkert és egyéb ingatlan értékesítést tervezett.
A „felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről” rovaton a különböző pályázatokon elnyert támogatásokat szükséges szerepeltetni, melyek teljes mértékben, vagy az önerő összegével együtt biztosítják az egyes beruházások, illetve felújítások forrását.
A „finanszírozási bevételek” rovaton belül kell megjeleníteni a költségvetési maradvány igénybevételének összegét.
A kiadások alakulását a feladatellátás áttekinthetősége érdekében a szervezeti egységekhez kapcsolódóan mutatjuk be.
A szociális és igazgatási feladatoknál a meglévő ellátási formákhoz igazodóan tapasztalati adatok alapján terveztük az előirányzatokat. Azoknál a jogcímeknél, amihez állami támogatás is kapcsolódik a saját forrás összegén felül a leigényelhető állami támogatások is megtervezésre kerültek.
A településüzemelési feladatoknál az előző évekhez hasonló feladatok kerültek meghatározásra.
Az üzemeltetési feladatokon túl elsősorban felújítással és üzemeltetéssel összefüggő kisebb fejlesztési feladatok szerepelnek ezen a címen. Az itt megtervezett feladatok az önkormányzati képviselők által tett javaslatok alapján az arányos településfejlesztést szolgáló fejlesztési, illetve felújítási feladatokat is tartalmazzák. Azoknál a jogcímeknél, amihez állami támogatás is kapcsolódik a saját forrás összegén felül a leigényelhető állami támogatások is megtervezésre kerültek.
Településépítészeti feladatok körében szerepeltetjük a beruházások többségét. Az utakkal, parkokkal, játszóterekkel, ivóvízzel, szennyvízzel és csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos munkákat a kiadások jellege szerint csoportosítva mutatjuk be. Kiemelt feladatok a pályázati támogatással megvalósuló fejlesztések, a folyamatban lévő projektek esetén az önrész mellett a támogatási összeggel kiegészítve a beruházás, illetve felújítás teljes költsége szerepel.
A vagyonkezelési feladatok működési kiadásai többek között a helyiséggazdálkodás kiadásaira, az önkormányzati ingatlanok kezelésével kapcsolatos feladatokra tartalmaz előirányzatot.
Tartalékok:
Általános tartalékot 100 eFt-ot terveztünk.
A hitelállománya az önkormányzatnak nincs.
Önkormányzat által irányított költségvetési szerve nincs.
A 2023. évi tervezett kiadásokat a 2., és 3. melléklet tartalmazza, megoszlása a következő:

Megnevezés

Kiadás összege
Ft-ban

Összetétel
aránya %-ban

Személyi juttatások

17.654.000

36,02 %

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

1.764.540

3,60 %

Dologi kiadások

17.922.900

36,57 %

Egyéb nem intézményi ellátások

3.356.560

6,85 %

Egyéb működési célú kiadások

6.512.355

13,29 %

Beruházások

0

0 %5

Felújítások

635.000

1,30 %

Finanszírozási kiadások

1.160.645

2,37 %

Kiadások összesen:

49.006.000

100 %

A kiadások 36,02 %-át a személyi jellegű kiadások, 3,60 %-át annak járulékai és a szociális hozzájárulási adó jelentik.
A személyi jellegű kiadások jogszabályi változások következtében növekedtek a minimálbér emeléséből adódó bértöbbletek miatt.
A dologi kiadások az összes kiadás36,57 %-át képezik. Itt tervezzük meg a közüzemi díjakat, az irodaszerekre, karbantartásokra szánt összegeket.
Az egyéb működési célú kiadások előirányzata tartalmazza a civil szervezetek támogatását, illetve az egészségügyi ügyeleti hozzáárulásokat és a társulások tagdíjait.
Beruházási és felújítási kiadásokat 1,30 %-ban terveztünk az eredeti költségvetésben, melynek forrása részben pályázatokon elnyert pénzeszközök, illetve maradvány igénybevétele. Számviteli változások miatt a kis értékű tárgyi eszközöket is a beruházások között kell szerepeltetni, ezért minimális összegű beruházási előirányzatot szinte minden költségvetési szerv tervezett.