Kallósd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2000.(VIII.28.) rendelete

A középületek nemzeti ünnepeken történő fellobogózásáról

Hatályos: 2000. 09. 28


Kallósd Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról szóló l995. évi LXXXIII. törvény 21. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése alapján a következő rendeletet alkotja:


1. § (1) A rendelet hatálya Kallósd közigazgatási területén kiterjed minden középületre, közterületre.

(2) Valamennyi középületet, közterületet fel kell lobogózni:

a) március 15-én, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentális Magyarország megszületésének napján;

b) augusztus 20-án, államalapító Szent István ünnepén;

c) október 23-án, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napján;

(3) A (2) bekezdésben felsorolt napokon középületre a magyar nemzeti lobogót, kell kitűzni.


2. § A magyar nemzeti lobogó beszerzéséről a Körjegyzőség (a továbbiakban: hivatal) gondoskodik.

A nemzeti ünnepekről és a város napjáról történő méltó megemlékezés érdekében a fellobogózáskor tiszta, jó állapotban lévő zászlókat kell használni.


3. § A fellobogózást az ünnepet megelőző napon 16 óráig, a zászlók leszedését az ünnepnap elteltét követő 24 órán belül kell elvégezni.

Közterületen álló létesítményekre, különösen köz- és díszkivilágító berendezésekre, zászlótartót csak úgy szabad felszerelni, hogy a létesítmény üzemeltetését, karbantartását ne akadályozza, balesetet ne okozzon.


4. § Kallósd község polgármestere (a továbbiakban: polgármester) az 1. § (2) bekezdésében felsorolt ünnepeken kívül is elrendelheti Kallósd közterületeinek teljes vagy részletes fellobogózását.

A közterületek közül azokat, melyeket az ünnepi esemény jellegéhez képest fel kell lobogózni, a polgármester határozza meg.

A fellobogózás egyes útvonalakon vagy egyes útvonalak által határolt közterületekre is elrendelhető.

Egyházak, társadalmi szervezetek, országos hatáskörű szervek jelentős események alkalmából kérhetik a polgármestertől a fellobogózás elrendelését, amennyiben vállalják annak költségeit.


5. § Magyarország történelmének tragikus eseményei, valamint köztiszteletben álló, így különösen a Magyar Köztársaság közjogi méltóságai Zalaszentgrót város országgyűlési képviselői, a Zala Megyei Közgyűlés tagjai elhunyta vagy tömegszerencsétlenség esetén a polgármester elrendelheti az önkormányzati tulajdonban lévő középületek, közterületek gyászlobogóval való fellobogózását, és a Községháza (Kossuth u. l9.) zászlórúdjára a magyar nemzeti lobogó felvonását, majd félárbócra eresztését.


6. § [1]


7. § Ez a rendelet a kihirdetésétől számított 30. napon lép hatályba.

A rendelet kihirdetéséről – a helyben szokásos módon – a jegyző gondoskodik.



Kallósd, 2000. augusztus 28.


Farkas József s.k.                                Gujgiczerné dr. Prótár Henrietta s.k.

polgármester                                       körjegyző



Kihirdetve: 2000. augusztus 29.                                   Gujgiczerné dr. Prótár Henrietta s.k.

                                                                                  körjegyző


[1]

Hatályon kívül helyezte a 7/2012. (V. 22.) Ör, 2012. május 23-ával.