Kallósd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2000. (IV. 11.) önkormányzati rendelete

A parlagfű írtásáról

Hatályos: 2000. 04. 11- 2022. 06. 23

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja




A rendelet célja

    1. § A rendelet célja a parlagfű okozta allergiás betegségek csökkentése érdekében Kallósd község közigazgatási területén elszaporodott parlagfű irtása.

A rendelet hatálya

    2. § A rendelet hatálya Kallósd község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

A parlagfűirtás szabályai
                              
3. § (1) Kallósd község közigazgatási területén a jogi és magánszemélyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek a tulajdonukban (kezelésükben, használatukban:a bérlők a bérleményükben) lévő területet kötelesek a virágzó parlagfűtől mentesen tartani.
          (2) A parlagfű irtásáról – virágzás előtt – az időjárástól függő gyakorisággal kell gondoskodni.
(3) A területen található parlagfű gyomirtását a lehetséges eszközök (mechanikus, vegyszerilletve engedélyezett készítmények, peszticidek) felhasználásával kell elvégezni.
(4) A parlagfű vegyszeres gyomirtása tekintetében a megyei Növény- egészségügyi és Talajvédelmi Állomás szakvéleménye az irányadó.
        (5) A szórólap mintáját az 1. sz. melléklet tartalmazza.

Szabálysértési rendelkezések  

4. §  



Egyéb rendelkezések

5. § Azokon a területeken, ahol a parlagfűirtási kötelezettségének az ingatlan tulajdonosa (használója) nem tesz eleget, a jegyző hatósági kötelezést adhat ki, amely az államigazgatási eljárásra vonatkozó szabályok szerint végrehajtható.

Záró rendelkezés


6. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.






Farkas József s.k.             Gujgiczerné Dr. Prótár Henrietta s.k.
polgármester                                      körjegyző







1. sz. melléklet a 7/2000. (IV. 11.) önkormányzati rendelethez


                                                           Parlagfű ártalmairól


Az allergiás megbetegedés korunk NÉPBETEGSÉGE.

Az allergiás megbetegedések közül az allergiás nátha vagy szénanátha emelkedik ki, melynek legfőbb kiváltója a PARLAGFŰ (Ambrosia elatior L.), népies nevén vadkender. E növény pollenjeit a légáramlás a község egész területén szétszórja. Egyetlen parlagfű 8 milliárd virágporszemet is képes termelni.


A nyálkahártyatünetek a parlagfű virágzási időszakában – júliustól októberig – jelentkeznek a betegeknél. Két fő klinikai megjelenési formája van: az egyik a szénanátha, a másik az asztma bronchiale.


Tünetek:

  • erős orrfolyás,
  • tüsszögés,
  • orr-, szem-, garat-, fülviszketés,
  • könnyezésé,
  • rohamokban jelentkező nehézlégzés, mely tünetek igen kellemetlenek és a rendkívül rossz közérzeten kívül a munkavégzésben is zavarják a beteget.


A BETEG HOVÁ FORDULJON?

A tünetek jelentkezése esetén gyógykezelés céljából forduljon orvoshoz!

Attól függően, hogy melyik tünetegyüttes van előtérben, az orr-, fül-, gégészeti vagy tüdőgyógyászati kivizsgálás szükséges.

A legfontosabb feladat a betegség MEGELŐZÉSE, mivel jelenleg olyan gyógyszer, amely ezt a betegséget meggyógyítaná, illetve véglegesen megszüntetné, nem áll rendelkezésre.

       A betegség megelőzhető, az allergiát okozó tényező megszüntetésével!


HOL TALÁLHATÓ EZ A NÖVÉNY?

Elsősorban a legmostohább körülmények között lévő talajokon, a beépítetlen, de elhanyagolt építési területeken, a gondozatlan parkokban és egyéb gyepes területeken, a közművek és utak mentén, a zártkertek parlagon hagyott részein és az elhanyagolt, nem művelt mezőgazdasági területeken.


IRTÁSA, VISSZASZORÍTÁSA HOGYAN TJÖRTÉNJEN?

A parlagfüvet – virágzás előtt – az időjárástól függően a szükséges gyakorisággal végzett kaszálással, kapálással, gyomlálással kell irtani.

A parkokban és egyéb területen a gyep jó kondícióban tartása (trágyázás, öntözés, kaszálás)

nehezíti a veszélyes gyomnövény elszaporodását.

A parlagfű vegyszeres gyomirtása (elsősorban mezőgazdasági területen) tekintetében a …......... Megyei Növény-egészségügyi és Talajvédelmi Állomás szakvéleménye az irányadó.

A parlagfű kötelező irtását a közigazgatási területén önkormányzati rendelet mondja ki.

Ezúton kérjük községünk lakosságát, hogy mindannyiunk egészségének védelme érdekében, aktív közreműködésével állítsa meg a parlagfű terjedését.


IRTSUK KI A LEGVESZÉLYESEBBET, A PARLAGFÜVET