Kallósd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2005.(IX.15.) rendelete

A Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj pályázatról

Hatályos: 2007. 08. 28- 2017. 07. 19


Kallósd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése, valamint a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdése alapján, a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj pályázat elbírálásának szempontjairól a következő rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya az önkormányzat közigazgatási területén a pályázat benyújtását megelőző szeptember 1-jén és a pályázat benyújtásakor bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra terjed ki.


2. §[1] A pályázók köre:

a) „A” típusú pályázat: a pályázatra azok az önkormányzat területén állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek, akik a képzésre vonatkozó keretidőn belül, államilag támogatott, teljes idejű (nappali tagozatos) felsőfokú alapképzésben, mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben, felsőfokú szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

b) „B” típusú pályázat: a pályázatra azok az önkormányzat területén állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű (a pályázat kiírási időpontja szerinti tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett) fiatalok jelentkezhetnek, akik a pályázat kiírási időpontja szerinti tanévtől kezdődően felsőoktatási intézmény keretében államilag támogatott, teljes idejű (nappali tagozatos) felsőfokú alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben, felsőfokú szakképzésben kívánnak részt venni.


Értelmező rendelkezések


3. § (1) Szociális rászorultság: az a szociális és egészségügyi életkörülmény, melyben a pályázó és a vele ezen rendeletben meghatározott együttlakó személyek egy főre jutó nettó havi átlagjövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, valamint ingó és ingatlan vagyoni értékük nem haladja meg a többszörösen módosított 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott értékhatárt.


(2) Környezettanulmány: a kérelmező és családja vagyoni, szociális-, egészségügyi-, lakás- vagy egyéb körülményeiről a tényállás tisztázása, ellenőrzése érdekében a helyszínen készített irat, amely az ügyre vonatkozó lényeges nyilatkozatokat és megállapításokat is rögzíti.

(3) Jövedelem: a többszörösen módosított 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottak szerint.

(4) Vagyon: a többszörösen módosított 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározottak szerint.

(5) Önhiba: az a felróható magatartás (hiányosság, mulasztás vagy körülmény), melynek következtében a pályázó hallgatói jogviszonya megszakad, így különösen, ha:

a) a pályázó tanulmányi kötelezettségeinek nem tesz eleget, óráit nem látogatja,

b) a vizsgakötelezettségeinek nem tesz eleget,

c) fegyelmi vagy más vétség miatt eltanácsolják, illetve kizárják.



Eljárási rendelkezések


4. § (1) Az ösztöndíj pályázati kiírást a képviselő-testület minden évben, az Általános Szerződési Feltételekben szereplő időpontban közzéteszi.

(2)[2] A pályázatot a körjegyzőségnél írásban, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani. A pályázat benyújtási határideje: minden évben, az Általános Szerződési Feltételekben szereplő időpont. Az ösztöndíj pályázattal kapcsolatosan az elektronikus ügyintézés kizárt.

(3) Az „A” típusú pályázat esetén a benyújtandó pályázat kötelező melléklete a felsőoktatási intézmény által kiállított igazolás arról, hogy a pályázó az 2. § a) pontjában megjelölt képzéstípusok valamelyikében vesz részt.

(4) A „B” típusú pályázat esetén a pályázó köteles megadni az adott évi Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató alapján azon intézmények, karok és szakok/szakpárok teljes nevét, melyekhez jelentkezését be kívánja nyújtani.

(5) A pályázó szociális rászorultsága igazolására köteles a maga, valamint házastársa, élettársa és szülei, szülője és annak élettársa személyi adatairól, jövedelmi- és vagyoni viszonyairól nyilatkozni, valamint az itt meghatározott személyek jövedelmi- és vagyoni viszonyaira vonatkozó, e rendeletben meghatározott bizonyítékokat a pályázathoz csatolni.

(6) A jövedelem számításához felhasználható bizonyítékok:

a) a havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző 12 hónap nettó átlagáról kiállított munkáltatói igazolás,

b) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetén a pályázat benyújtásának hónapjában vagy az azt megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvénye,

c) munkanélküli járadék esetén a Munkaügyi Központ igazolása vagy a jövedelem-számításnál figyelembe vett időszakra vonatkozó igazoló szelvények,

d) vállalkozó esetében az illetékes APEH igazolása, a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról,

e) egyéb esetben a pályázó büntetőjogi felelősség mellett tett nyilatkozata,

f) annak, akinek jövedelme a fenti pontokban felsorolt vagy egyébként több forrásból származik, nyilatkozatát és bizonyítékát minden jövedelemre vonatkozóan csatolni kell.

(7) A pályázat elbírálása során az elvégzett környezettanulmány adatai is figyelembe vehetők.

(8) Az ösztöndíj elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján, a pályázó tanulmányi eredményétől függetlenül történik.

(9) A pályázatok elbírálása során előnyt élvez az a pályázó, aki:

a) árva vagy félárva,

b) a családjában lévő eltartottak száma 3 vagy annál több,

c) gyermeket nevel,

d) egyedül neveli gyermekét,

e) valamilyen betegségben szenved, rokkant, vagy a családban folyamatos ellátást igénylő beteg vagy rokkant van,

f) eltartója, szülője munkanélküli vagy öregségi nyugdíjban részesül,

g) nem részesül kollégiumi ellátásban. 

(10) Amennyiben a család jövedelmi viszonyaiban, a közeljövőben bizonyíthatóan jelentős romlás következik be, a képviselő-testület az e rendeletben meghatározott jövedelmi határtól, a kérelmező előnyére eltérhet.


5. § (1)[3] A pályázatot a képviselő-testület bírálja el, az Általános Szerződési feltételekben szereplő időpontig. A képviselő-testület döntése ellen fellebbezésnek helye nincs.

(2) Az elbírálás során a képviselő-testület:

a) a határidőn túl benyújtott és a szükséges mellékletekkel nem rendelkező pályázatokat a bírálatból kizárja és kizárást írásban indokolja,

b) minden határidőn belül benyújtott, a szükséges mellékletekkel ellátott pályázatot érdemben elbírál és döntését írásban indokolja.

(3) Ösztöndíjban nem részesülhet az a hallgató, aki más önkormányzat hasonló célú ösztöndíját elnyerte. A pályázat benyújtásakor a pályázónak ebben a kérdésben nyilatkozni kell.

(4) A képviselő-testület a pályázat elbírálása alapján a pályázót támogatásban részesíti vagy a pályázó támogatási igényét elutasítja. A megítélt havi támogatás összegének 100 forinttal maradék nélkül oszthatónak kell lennie. 

(5)[4]  

(6) Az önkormányzat a döntést követően az Oktatási  Minisztérium Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj Pályázat Általános Szerződési Feltételei szerint jár el.




Az ösztöndíj igénybevételének és folyósításának szabályai


6. § (1) „A” típusú pályázat esetén az ösztöndíj időtartama: 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév.

(2) Az ösztöndíj folyósítása márciusban kezdődik és július, augusztus kivételével szeptemberig, illetve októbertől februárig tart.

(3) Az ösztöndíj csak abban az esetben kerül folyósításra, ha az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt a pályázó beiratkozott hallgatója a felsőoktatási intézménynek. Ennek tényét az Oktatási Intézmény igazolásával kell tanúsítani.      


7. § (1) „B” típusú pályázat esetén az ösztöndíj időtartama: 3x10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév.

(2) Az ösztöndíj folyósítása októberben kezdődik.

(3) A pályázók szociális rászorultságát a képviselő-testület évente egyszer felülvizsgálja. A képviselő-testület két tanulmányi félévenként jogosult a megítélt ösztöndíj visszavonására, ha az ösztöndíjas szociális rászorultsága már nem áll fenn. A jogosultságot az ösztöndíjban részesülő minden év szeptember 30. napjáig az ösztöndíj igényléséhez szükséges pályázati mellékletekkel (igazolások a jövedelemről és az iskolalátogatásról) köteles igazolni. Az ösztöndíj folyósítása a folyósítás határidejének módosulása nélkül szünetel azokra a tanulmányi félévekre, amelyekre az ösztöndíjas nem iratkozik be.


Közös rendelkezések


8. § (1) A megítélt ösztöndíjak összegét az önkormányzat negyedévenként előre, az Általános Szerződési Feltételek szerint a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj Pályázat bankszámlájára utalja. Az ösztöndíjat az azt elnyert pályázóknak a Felsőoktatási Pályázatok Irodája utalja.

(2) A tanulmányait megszakító, elhalasztó, illetve be nem iratkozott hallgató e tényt köteles a körjegyzőségen bejelenteni. A képviselő-testület intézkedik az önkormányzatot terhelő ösztöndíjrész folyósításának megszüntetéséről és a jogtalanul felvett ösztöndíj visszafizetéséről. A képviselő-testület eltekinthet a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizetésétől akkor, ha az igénybevevő bizonyítja, hogy tanulmányainak megszakítása önhibáján kívül történt.


Záró rendelkezések


9. § Ez a rendelet 2005. október 1-jén lép hatályba.


Kallósd, 2005. szeptember 12.


                        dr. Tüske Róbertné s.k.                                 Farkas József s.k.

                        körjegyző                                                       polgármester



A rendelet kihirdetve: 2005. szeptember 15-én.                   dr. Tüske Róbertné s.k.

                                                                                              körjegyző



[1]

Módosította a 10/2007. (VIII. 28.) Ör, 2007. szeptember 1-jével.

[2]

Módosította a 12/2005. (X. 28.) Ör, 2005. november 1-jével.

[3]

Módosította a 12/2005. (X. 28.) Ör, 2005. november 1-jével.

[4]

Hatályon kívül helyezte a 12/2005. (X. 28.) Ör, 2005. november 1-jével.