Kallósd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014.(VI.16.) rendelete

az államháztartáson kívüli források átadására és átvételére vonatkozó rendelkezésekről

Hatályos: 2014. 07. 01

Kallósd Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f) és g) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41.§.(9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az államháztartáson kívüli források átadására és átvételére vonatkozó szabályokat az alábbiak szerint állapítja meg:


I. Általános rendelkezések


A rendelet hatálya


1.§.

(1) A rendelet személyi hatálya az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (a továbbiakban: támogatott) terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden az államháztartáson kívüli forrás átvételére és - a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel - az Önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a tárgy szerint külön önkormányzati rendeletekben meghatározott támogatásokra, így különösen a szociális ellátásokra, a szociális rászorultság alapján megállapított pénzbeli támogatásokra, az önkormányzati pénzeszközökből és támogatásokból megvalósuló beszerzésekről szóló önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó támogatásokra, az ösztöndíjakra, lakáscélú támogatásokra és közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.


Értelmező rendelkezések


2.§.

(1) E rendelet alkalmazásában államháztartáson kívüli forrás a természetes személyek, az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban együtt: szervezet) részére átadott, illetve tőlük kapott pénzeszköz, ingó és ingatlan.

(2) Támogatásnak minősül: az Önkormányzat által saját költségvetési bevétele terhére, valamint az államháztartás egyéb alrendszereiből  az Önkormányzaton keresztül bármilyen jogcímen nyújtott nem normatív, céljellegű, működésre és fejlesztésre adandó (nem szociális ellátás) pénzbeli juttatás.

A céljellegű támogatás lehet:

a) eseti jellegű, amely meghatározott működési vagy fejlesztési feladat ellátásához, cél megvalósításához nyújt anyagi támogatást,

b) általános működési célú támogatás, amely a támogatott működéséhez nyújt pénzbeli támogatást.



II. Államháztartáson kívüli forrás átadására vonatkozó szabályok


Az átadott támogatás forrása


3.§.

Az Önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azokat a költségvetési előirányzatokat, amelyek terhére céljelleggel támogatást nyújt.


A támogatás nyújtásának alapelvei, a támogatás odaítélése


4.§.

(1) A támogatások odaítéléséről a tárgyévi költségvetési rendeletében a Képviselő-testület dönt.

(2) Támogatásban az a támogatott részesülhet:

a) amely az Önkormányzathoz támogatás iránti kérelmet nyújtott be,

b) amely a korábban kapott támogatással határidőre, hitelesített bizonylatokkal elszámolt,

c) amelynek a helyi és állami adóhatósággal szemben lejárt tartozása nincs.

(3) A céljellegű támogatási kérelmek benyújtásakor a támogatást kérőnek nyilatkozni kell, hogy az Önkormányzathoz benyújtott kérelmén túl mely egyéb helyre nyújtott be azonos célra kérelmet.


A támogatási megállapodás


5.§.

(1) Az önkormányzat által nyújtott céljellegű, fejlesztési vagy működési célú támogatások esetén - értékhatárra való korlátozás nélkül - a támogatás folyósítására megállapodást kell kötni a támogatottal. A megállapodás tartalmazza:

a) a megállapodó felek megnevezését, címét, képviseletében eljáró személyeket,

b) a forrás nyújtásáról szóló döntés számát,

c) a forrás összegét,

d) a forrás felhasználásának célját,

e) a forrás felhasználásának feltételeit,

f) a pénzügy teljesítést,

g) a teljesítés ütemezését,

h) nem cél szerinti felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés időpontját, időtartamát és feltételeit,

i) a pénzügyi elszámolás módját, helyét és idejét (működési támogatás esetén lehetőleg a tárgyévet követő január 31-i illetve február 28-i, felhalmozási célú támogatás esetén a teljesítéshez kapcsolódó elszámolási határidőt kell meghatározni),

j) a megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit.

(2) A támogatási megállapodásban rendelkezni kell arról is, hogy a támogatást a támogatott részére történő átutalás időpontjától számítva a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, amennyiben a támogatott nem tud megfelelően elszámolni a támogatás felhasználásáról.

(3) A támogatott a kapott támogatási összeget kizárólag a támogatási megállapodásban megjelölt célokra fordíthatja, és más személy vagy szervezet részére támogatásként tovább nem adhatja.  

(4) A támogatási megállapodás aláírására a polgármester jogosult.

(5) A támogatás célnak megfelelő felhasználását az Önkormányzat jogosult a helyszínen ellenőrizni.


Az elszámolás


6.§.

(1) A nyújtott támogatás célnak megfelelő, jogszerű felhasználásáról a támogatott köteles a támogatási megállapodásban foglalt határidőig elszámolni, a felhasználásról beszámolni a Képviselő-testület előtt.

(2) A támogatott köteles az elszámoláshoz az alábbi dokumentumokat becsatolni:

a) elszámoló lap,

b) a támogatott képviselője által hitelesített számla másolatok,

c) a beszerzés megvalósítására megkötött szerződés, megrendelés vagy megállapodás,

d) építési munkák esetén a beszerzés tárgyára vonatkozó tételes költségvetés,

e) egyéb feltételek (pl. építési beruházás esetén felelős kivitelezői nyilatkozat, műszaki átadási jegyzőkönyv; szolgáltatás megrendelése, árubeszerzés esetén teljesítésigazolás).

(3) Elszámolási határidő: a támogatási megállapodásban rögzítettek szerint.

(4) A fel nem használt támogatást a támogatott köteles az Önkormányzat számlájára visszafizetni.

(5) Az Önkormányzat hivatalának köztisztviselője ellenőrzést végezhet az Önkormányzat költségvetéséből juttatott támogatások felhasználásával kapcsolatban a támogatottnál.

(6) Elutasított, vagy részben elutasított elszámolás esetén a támogatott köteles a támogatási összeget, vagy a támogatási összegnek az elszámolás el nem fogadott részére eső összegét az Önkormányzat számlájára visszafizetni.


Nyilvántartás és közzététel


8.§.

(1) A támogatásokról és a számadási kötelezettség teljesítéséről az Önkormányzat hivatala köteles nyilvántartást vezetni. A nyilvántartás tartalmazza a támogatott nevét, címét, a támogatást nyújtó megnevezését, a támogatott képviselőjének nevét, a támogatás összegét és célját, az átutalás idejét, a támogatás cél szerinti felhasználása elszámolásának határidejét, az elszámolás időpontját, és az elszámolás és bizonylat fellelhetőségét, a bizonylat számát.

(2) Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései alapján az Önkormányzat költségvetéséből nyújtott, nem normatív, céljellegű, működési és fejlesztési támogatások kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat a település honlapján közzé kell tenni.



III. Államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok


9.§.

(1) Az államháztartáson kívüli forrás végleges átvételről - az alapítványi forrás kivételével -

a polgármester dönt, amelyről a költségvetési rendelet módosításai keretében utólagosan tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tájékoztatás tartalmazza az átvételre felajánlott ingó vagy ingatlan vagyon esetében annak forgalmi értékét, a vagyon működtetésével, fenntartásával kapcsolatos költségeket és egyéb kötelezettségeket, a hasznosítás módját és a vagyontárgy besorolását.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg.



IV. Záró rendelkezések

10.§.

E rendelet 2014. július 01. napján lép hatályba.





Kallósd, 2014. május 23.




                  Farkas Andrásné                                                           Futácsi Lászlóné

                     polgármester                                                                   jegyző



Kihirdetve: 2014. június 16.


                                                                                                         Futácsi Lászlóné

                                                                                                                 jegyző