Kallósd Község Képviselőtestületének 7/2017(VI.8.) önkormányzati rendelete

Kallósd Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Hatályos: 2017. 12. 22- 2022. 05. 05

Kallósd Község Képviselőtestületének 7/2017(VI.8.) önkormányzati rendelete

Kallósd Község Önkormányzata Képviselő-testületének

2017.12.22.

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról

Kallósd Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. §.(6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §.(1) bekezdésének 11. pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. §.(2) bekezdésének d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja, hatálya

1. § .

A rendelet célja a szennyvíz közcsatorna hálózatba be nem kapcsolt és az e közművel el nem látott ingatlanokon álló építményekben keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.

2. § .

(1) A rendelet tárgyi hatálya a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben (a továbbiakban Vgtv.) meghatározott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.

(2) A rendelet területi hatálya Kallósd teljes közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó közszolgáltatóra,

b) a település közigazgatási területén lévő ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére, az ingatlant egyéb jogcímen használóra (továbbiakban: tulajdonos) akinél a háztartási szennyvíz keletkezik.

Értelmező rendelkezések

3. § .

E rendelet alkalmazásában:
a) Szennyvízbekötés: közüzemi csatornahálózatra való csatlakozás vagy engedélyezett, egyedi módon történő szennyvízkezelés után befogadó használata.
b) Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás: az önkormányzat által szervezett és fenntartott közszolgáltatás, amely kiterjed a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ingatlantulajdonostól történő átvételére, elszállítására és ártalmatlanítás céljából történő átadására.

2

c) Közszolgáltató: az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás végzésére jogosult és kötelezett vállalkozás.

A közszolgáltatás rendje

4. § .

(1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz Vgtv. szerinti előírásoknak megfelelő összegyűjtéséről.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtését, rendszeres elszállítását annak összegyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonos köteles biztosítani.

(3) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről a közszolgáltatás igénybevétele és a rendeletben meghatározott közszolgáltató útján köteles gondoskodni.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal igénybe venni. Az éves igénybevétel kötelezettsége az Önkormányzathoz bejelentett nem használt ingatlanra nem vonatkozik. Az évente 6 hónapnál kevesebbet használt és az Önkormányzathoz bejelentett ingatlan tulajdonosa szükség szerint, de legalább minden második évben köteles a közszolgáltatást igénybe venni.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a szolgáltatónál megrendelnie.

(6) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére és elszállítására vonatkozó szerződés a közszolgáltatás megrendelésével az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között jön létre. Ennek keretében a közszolgáltató köteles a közszolgáltatást a megrendelés beérkezésétől számított 3 munkanapon belül elvégezni.

5. § .

(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalmatlanító helyre történő elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás teljes körét az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt.. (8900 Zalaegerszeg, Balatoni u. 8. ) jogosult és köteles ellátni az önkormányzattal kötött szerződés alapján.

(2) Az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. (továbbiakban: közszolgáltató) által elszállított, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átadási helye a vízügyi hatóság által kijelölt kehidakustányi szennyvíztisztító telep, szippantott szennyvíz fogadó műtárgy.

6. § .

(1) A közszolgáltató teljes körűen ellátja a Vgtv-ben foglalt, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó közszolgáltatást.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

3

(3) Amennyiben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezik, a közszolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul tisztítania és fertőtlenítenie kell.
(4) A közszolgáltatóval kötött közszolgáltatási szerződést fel kell mondani, ha a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz nem az 5. §.(2) bekezdése szerint kijelölt helyen üríti le.

7. § .

(1) Az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül és az építési hatóság által engedélyezett, a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról és az országos településrendezési és építés követelményekről szóló jogszabályokban (72/1996.(V.22.) Korm. rendelet és 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelet) meghatározott módon köteles megoldani.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről az e rendeletben szabályozott módon az ingatlantulajdonos a szolgáltatás kötelező igénybevétel útján köteles gondoskodni.

(3) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után a szennyvíz-szállító eszköz mérőberendezése alapján köteles a közszolgáltatónak számla ellenében az e rendelet szerinti díjat megfizetni.

8. § .

(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtési, szállítási és ártalommentes elhelyezési díját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A közszolgáltató az ármegállapításra vonatkozó díjkalkulációt a tárgyévet megelőző év november 15-ig küldi meg az Önkormányzat részére.

9. § .

A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (név, lakóhely vagy székhely, az ingatlan ideiglenes vagy tartós használatára vonatkozó adat) kizárólag a közszolgáltatással összefüggésben tartja nyilván és kezeli az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően.

Záró rendelkezések

10. § .

(1) E rendelet a kihirdetését követő munkanapon ép hatályba.

(2) Hatályba lépésével a 7/2014.(VI.16.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

Kallósd, 2017. május 29.
Farkas Andrásné Futácsi Lászlóné
polgármester jegyző
Kihirdetve: 2017. június 08.
Futácsi Lászlóné
jegyző

1. számú melléklet

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtési, szállítási és ártalommentes elhelyezési díja Kallósd községben:
1./
Lakossági alapdíj: 1.181 Ft/alkalom
Lakossági ürítési díj: 2.773 Ft/m3 (minimum 5 m3)
2./
Egyéb alapdíj: 1.494 Ft/alkalom
Egyéb ürítési díj: 2.773 Ft/m3 (minimum 8m3)
*Fenti díjtételek az ÁFA-t nem tartalmazzák.