Kallósd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019. (II. 18.) önkormányzati rendelete

Kallósd Község Önkormányzatának 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 02. 19- 2022. 06. 23

Kallósd Község Önkormányzata Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2)-(4) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény rendelkezései alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) és g) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111.§-ában meghatározott feladatkörében eljárva Kallósd Község Önkormányzata 2019. évi költségvetéséről és annak végrehajtási feladatairól a következőket rendeli el:


1. §        

A rendelet hatálya Kallósd Község Önkormányzatára terjed ki.                


2. §     

(1)    A képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetésének összes bevételét az 1.1 melléklet szerint
29.548 ezer forintban állapítja meg.
A bevételi főösszegen belüli kiemelt előirányzatok:
I.    Működési célú támogatások államháztartáson belülről:  17.529 ezer forint , melyből

      -    önkormányzat működési támogatásai:  14.308 ezer forint,

      -    egyéb működési célú támogatások:  3.221ezer forint,
II.   Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről:  5.288 ezer forint
III.   Közhatalmi bevételek: 1.034 ezer forint, melyből

      -     vagyoni típusú adók: 850 ezer forint

      -     termékek és szolgáltatások adói: 184 ezer forint
IV.  Működési bevételek:  155 ezer   
V.   Felhalmozási bevételek:  0 ezer forint
VI.  Működési célú átvett pénzeszközök: 0 ezer forint.
VII.  Felhalmozási célú átvett pénzeszközök:  0 ezer forint.
Költségvetési bevételek összesen 24.006 ezer  forint
VIII  Finanszírozási bevételek 5.542 ezer forint, melyből
       előző évi költségvetési maradvány igénybevétele 5.542 ezer forint.    
Bevételek összesen: 29.548 ezer forint.
A bevételek kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami(államigazgatási) feladatok szerinti bontását az 1.2, 1.3, 1.4  mellékletek tartalmazzák.
(2)    A képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetésének összes kiadását 29.548 ezer forintban állapítja meg.  A kiadási főösszeg kiemelt előirányzatonkénti bontását az 1.1 melléklet összevontan, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami(államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1.2, 1.3 ,1.4  mellékletek tartalmazzák.


3. §    

(1)    A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei létszámkeretét, illetve az ehhez kapcsolódó álláshelyek számát, valamint a közfoglalkoztatottak létszámát a 9. mellékletben feltüntetettek szerint   állapítja meg.
(2)    A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.


4. §       

(1)    Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.
(2)     Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait   felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.
(3)   Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és   kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.
(4)    Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.     
(5)      Az önkormányzat 2019. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.      
 
5. §         

A képviselő-testület tartalékot nem képez.


6. §    

(1)     Az önkormányzat hitellel nem rendelkezik.
(2)     A költségvetés végrehajtása során a takarékos gazdálkodásra kell törekedni. Az ennek ellenére esetlegesen felmerülő évközi likviditási problémákat, és a költségvetésben jóváhagyott fejlesztések saját forrás igényét hitelfelvétellel lehet kezelni, melyben a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület dönt.


7. §      

Az Európai Uniós támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.
        
8. §        

A költségvetési hiány összegét 4.970 ezer forintban, ebből működési költségvetési hiányt 2.072 ezer forintban, felhalmozási költségvetési hiányt 2.898 ezer forintban állapítja meg. A költségvetési hiányt az előző évi maradvány igénybevételével finanszírozza.


9. §    

(1)    A költségvetési gazdálkodás biztonságáért a képviselő-testület, a  gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
(2)    Az önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatók.
(3)   Az önkormányzat és költségvetési szervei költségvetésének megváltoztatásáról a képviselő-testület költségvetési rendeletének módosításával dönt.
(4)    Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítéséig, december 31-i hatállyal módosítja költségvetési rendeletét.

(5)   A meghatározott tartalékok előirányzatának módosításáról a képviselő-testület dönt, a költségvetési rendelet módosítása során.


10. §   

(1)   Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel a számlavezető pénzintézettől.
(2)    Hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a képviselő-testületet illetik meg.


11. §    

(1)   Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján kell hasznosítani.
(2)    Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolításáról a képviselő-testület dönt.


12. §   

(1)    Az önkormányzati biztos kirendelésére a Korm. rendeletben meghatározott rendelkezéseket kell alkalmazni.
(2)    Az önkormányzati biztos kirendeléséről, megbízatása megszűntetéséről és egyéb kérdésekben a képviselő-testület jár el.


13. §    

(1)    A képviselő-testület az önkormányzatnál foglalkoztatott Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozók részére – a hatályos jogszabályokban meghatározottak szerint – védőruhát biztosít.
(2)    Képviselő-testület a Kehidakustányi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselőinek illetményalapját 2019. évre 46.380 Ft-ban állapítja meg.
(3)   Az önkormányzat és intézményei bevételeiket és kiadásaikat az OTP Bank Nyrt Zalaszentgróti Fiókjánál vezetett önkormányzati számlákon teljesítik.


14. §        

A képviselő-testület jóváhagyja az államháztartásról szóló törvény 25. §-a értelmében a polgármester ezen rendelet hatályba lépéséig, a 2018. évi költségvetési rendeltnek megfelelően tett intézkedéseit, a bevételek beszedéséről és a kiadások teljesítéséről.


15. §    

(1)    A 2019. január 1. és e rendelet hatályba lépése közötti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e költségvetés részét képezik.
(2)    Ez a rendelet a kihirdetését követő munkanapon lép hatályba, rendelkezéseit a 2019. költségvetési év során kell alkalmazni.


Kallósd, 2019. február 12.


                              Futácsi Lászlóné                                                               Farkas Andrásné
                                     jegyző                                                                           polgármester


A rendelet kihirdetve:    2019. február 18.                                                           Futácsi Lászlóné
                                                                                                                             jegyző