Kallósd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (VI. 7.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 01. 01- 2021. 12. 31

Kallósd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (VI. 7.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Kallósd Község Önkormányzatának Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletre, valamint a veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának újbóli meghosszabbításáról szóló 271/2021. (V. 21.) Korm. rendeletre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése által biztosított jogkörömben, Kallósd Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a pontjában, valamint 42. § 1. pontjában kapott felhatalmazás, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993 évi III. törvény 60. § (4) bekezdése értelmében a falugondnoki szolgálat keretében ellátandó alapellátási feladatok körét, valamint a falugondnok által ellátandó egyéb szolgáltatási feladatokat és azok mértékét e rendeletben állapítja meg.

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy a személyes gondoskodás keretében szociális alapszolgáltatásként nyújtott falugondnoki szolgáltatás e rendeletben szabályozott keretek között a település intézményhiányából eredő hátrányait enyhítse, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutást biztosítsa, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesülését segítse.

(2) A rendelet az életminőség javítása érdekében meghatározza a falugondnoki szolgáltatás által ellátandó feladatokat, a szolgáltatás rendszerét, szervezetét és a szolgáltatáshoz való hozzájutás feltételeit, módját.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed a Kallósd község közigazgatási területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező

  • a) magyar állampolgárokra,
  • b) a bevándoroltakra és letelepedettekre,
  • c) a hontalanokra,
  • d) a magyar hatóságok által menekültként elismert személyekre, valamint
  • e) a településen életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanokra.

Általános rendelkezések

3. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatás megszervezésével a települési önkormányzat segítséget nyújt a szociálisan rászorulók részére saját otthonukban és lakókörnyezetükben önálló életvitelük fenntartásában, valamint egészségi-, mentális állapotukból, vagy más okból származó problémáik megoldásában.

4. § A személyes gondoskodás biztosítása során fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy az ellátásban részesülő személyek emberi és állampolgári jogai ne sérüljenek.

5. § Az alapszolgáltatás keretében nyújtott személyes gondoskodást az ellátást igénybe evő lakóhelyén lévő szolgáltatónak kell biztosítania.

6. § A szolgáltatás működési engedélyhez kötött tevékenység, melynek engedélyeztetése során a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok hatósági nyilvántartásáról és ellenőrzéséről szóló 369/2013. (X.24.) Korm. rendelet, és a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet rendelkezéseire figyelemmel kell eljárni.

7. § Az alapszolgáltatás nyújtását a fenntartó nem szüneteltetheti, a folyamatos működésről távollét esetén a szakmai programjában meghatározott módon – a szolgáltatást végző személy az 1/2000. (I.27.) SzCsM rendelet 3. számú mellékletének megfelelő - helyettesítés révén gondoskodik.

8. § A szolgáltatás jogszabályi előírásoknak megfelelő személyi és tárgyi feltételeinek biztosítása a fenntartó kötelezettsége.

9. § A fenntartó a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatási feladatok ellátásához személyszállításra alkalmas, érvényes műszaki vizsgával, kötelező felelősség- és CASCO biztosítással rendelkező üzemképes gépjárművet biztosít. A gépjármű üzemképes állapotáért a falugondnok a felelős, aki a gépjármű rendellenes használatából, valamint a falugondnok hibájából a gépjárműben vagy idegen dologban keletkezett károkért anyagi felelősséggel tartozik.

10. § A fenntartó a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatási feladatok ellátásához – a falugondnok elérhetősége érdekében - mobiltelefont biztosít.

11. § (1) A fenntartó – figyelembe véve az 1/2000. (I.7.) SzCsM rendeletben leírtakat – a személyes gondoskodás keretében 1 fő falugondnoki álláshelyet tart fenn.

(2) A szolgáltatást ellátó személyes gondoskodást végző személyt – a falugondnokot – pályázati eljárás lefolytatását követően Kallósd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete nevezi ki határozatlan időre. A falugondnok közalkalmazotti jogviszony keretében heti 40 órában kerül foglalkoztatásra. A munkáltatói jogkör gyakorlója a Képviselő-testület.

(3) A falugondnok felett az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(4) A falugondnok tevékenységét e rendelet, a szakmai program és a munkaköri leírásában foglaltak szerint látja el.

(5) A falugondnok az elvégzett munkáról a tárgyévet követő minden év március 31-ig köteles beszámolni a képviselő-testületnek.

12. § A falugondnok a feladatellátás eredményességének, hatékonyságának növelése érdekében kapcsolatot tart az Országos és Megyei Falugondnoki Hálózattal és részt vesz ezen szervezetek által a falugondnokok és tanyagondnokok részére szervezett szakmai találkozókon, továbbképzéseken. Együttműködik, az ellátási területén működő szociális, gyermekjóléti-gyermekvédelmi, egészségügyi, oktatási és munkaügyi szolgáltatókkal, intézményekkel, így különösen a háziorvossal.

A falugondnoki szolgáltatás által ellátandó feladatok

13. § A falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül alapfeladatnak minősül

  • a) közreműködés
    • aa) az étkeztetésben,
    • ab) a házi segítségnyújtás biztosításában,
    • ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában
  • b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése,
    • ba) a háziorvosi rendelésre szállítás,
    • bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,
    • bc) a gyógyszerkiváltáshoz és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása,
  • c) c. gyermekszállítás, óvodások, iskolások, fiatalok szállítása,
    • ca) gyermekszállítás óvodába, iskolába,
    • cb) az egyéb gyermekszállítás.

14. § A falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül kiegészítő feladatnak minősülnek a lakossági szolgáltatások, így

  • a) a. a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,
  • b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,
  • c) a. az egyéb lakossági szolgáltatások, illetve a 13. § a) pontjában meghatározottakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

15. § A szolgáltatás során az önkormányzat rendeletében a falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásnak minősül

  • a) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,
  • b) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

16. § (1) A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott szolgáltatási feladatokat a szakmai program részletesen tartalmazza a rendelet 1. mellékleteként.

(2) A szakmai program tartalma a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételeiről szóló 1/2000.(I.7.) SzCsM rendelet figyelembevételével kerül összeállításra.

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevétele

17. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére, indítványára történik.

(2) Ha az ellátást igénylő személy cselekvőképtelen, a kérelmet, illetve indítványt – az érintett személy véleményét lehetőség szerint figyelembe véve – a törvényes képviselője terjeszti elő. A korlátozottan cselekvőképes személy a kérelmét, indítványát a törvényes képviselőjének beleegyezésével, vagy – ha e tekintetben a bíróság a cselekvőképességét nem korlátozta – önállóan terjesztheti elő.

(3) A kérelemben meg kell jelölni azt az okot és célt, aminek érdekében a falugondnoki szolgáltatást igénybe kívánja venni.

(4) A falugondnok nyilvántartást köteles vezetni a szolgáltatási igényekről és azok teljesítéséről.

(5) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok napi, heti, havi megszervezése – az előre bejelentett és idő közben felmerült igények ismeretében - a falugondnok feladata és felelőssége.

(6) A falugondnoki szolgáltatás iránti igény hatálytalanná válik:

  • a) a. a kérelmező halálával,
  • b) a. a kérelmező lemondása által,
  • c) a. ha az ellátásban részesülő személy a szolgáltatásra nem szorul rá.

(7) A rendeletben meghatározott és a szakmai programban szabályozott közvetlen, személyes szolgáltatás jellegű alap- és kiegészítő feladatok igénybevétele térítésmentes.

(8) A falugondnoknak elsősorban az alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat kell ellátnia.

(9) A szolgáltatás biztosításáról vagy a kérelem elutasításáról, a szolgáltatás tartalmáról a falugondnok köteles az igénylőt haladéktalanul, de legkésőbb 3 munkanapon belül tájékoztatni.

Záró rendelkezések

18. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.

Kallósd, 2021. június 7.

Farkas Andrásné
polgármester

Dr. Gajár István
jegyző

Kihirdetve: 2021. június 7.

Dr. Gajár István
jegyző

1. melléklet

Kallósd Község Önkormányzata falugondnoki szolgálatának szakmai programja

2021.06.07. Szakmai Program Kallósd falugondnoki szolgálat.pdf