Kallósd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 06. 15- 2024. 04. 22

Kallósd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.06.15.

Kallósd Község Önkormányzatának Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendeletre, valamint a veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának újbóli meghosszabbításáról szóló 271/2021. (V. 21.) Korm. rendeletre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése által biztosított jogkörömben, Kallósd Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében, a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló l997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kult. tv.) 77. §-a és 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi közművelődési feladatok ellátásáról a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Kallósd Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) polgárainak érdekeit, a helyi társadalom művelődési érdekeit és kulturális szükségleteit szem előtt tartva, a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásainak körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

2. § Az önkormányzat elismeri, hogy Kallósd község minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

3. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottjaira.

4. § Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló rendeletét ötévente felülvizsgálja, és szükség szerint módosítja.

II. Fejezet

Az önkormányzat közművelődési feladatai és szervezete

5. § Az önkormányzat a Kult. tv. 76. § (3)-(4) bekezdése szerinti közművelődési alapszolgáltatások közül az alábbiakat biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása.

6. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatait

a) a saját szervezetén keresztül,

b) illetve – közművelődési megállapodás megkötésével - partnerszervezeteivel együttműködve,

c) és a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóságával szakmai együttműködésben

látja el.

(2) Közművelődési megállapodás megkötésére akkor kerül sor, ha az önkormányzat a saját közművelődési szervezetével az adott közművelődési feladatot ellátni nem tudja.

(3) A közművelődési feladatok ellátásában közreműködő partnerszervezeteket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

III. Fejezet

A közművelődési feladatok ellátásnak helyszíne

7. § (1) Az önkormányzat a jelen rendelet 5. §-ában felsorolt közművelődési alapszolgáltatásokhoz az alábbi helyszíneket biztosítja:

a) Művelődési Ház (közösségi színtér) - 8785 Kallósd, Kossuth Lajos utca 19.

b) Települési könyvtár (Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer) - 8785 Kallósd, Kossuth Lajos utca 17. (Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár)

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt helyszínek használatára és működésére vonatkozó részletes rendelkezéseket külön szabályzatok tartalmazzák.

(3) Az (1) bekezdésben felsorolt helyszínek fenntartásához szükséges szervezeti, személyi, szakképzettségi és tárgyi feltételeket az önkormányzat biztosítja.

IV. Fejezet

A közművelődési feladatok ellátásnak éves terve és pénzügyi fedezete

8. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátására minden év január 31. napjáig éves programtervet és költségvetést készít.

(2) Az önkormányzat a közművelődési feladataik ellátásához a költségvetési törvény szerint állami hozzájárulásban részesül, és a közművelődési feladatok ellátására a saját mindenkori éves költségvetésében biztosít fedezetet.

(3) A közművelődési feladatok ellátásának forrásai: az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatások és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások.

V. Fejezet

Ingyenes, valamint térítés ellenében igénybe vehető közművelődési szolgáltatások

9. § Az önkormányzat által biztosított ingyenes, valamint térítés ellenében igénybe vehető közművelődési szolgáltatások felsorolását a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2021. június 15-én lép hatályba.

11. § Hatályát veszti a 15/2001. (X.01.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

A közművelődési feladatok ellátásában közreműködő partnerszervezetek

1. Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár – 8900 Zalaegerszeg, Deák Ferenc tér 6.

2. melléklet

Ingyenes, valamint térítés ellenében igénybe vehető közművelődési szolgáltatások

1. Ingyenes közművelődési szolgáltatások:

1.1. Könyvtárhasználat

1.2. Kulturális tevékenységhez kapcsolódó helyiséghasználat