Döbröce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2016. 01. 01- 2017. 05. 31

Döbröce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2016.01.01.

Döbröce Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Döbröce Község közigazgatási területén lévő temetőre valamint ezek fenntartásával, rendjével kapcsolatos összes tevékenységre.

2. § A község területén működő temető a 104 hrsz-ú köztemető (a továbbiakban: temető).

3. § A köztemető létesítése, fenntartása, bővítése, lezárása, megszűntetése Döbröce Község Önkormányzatának, mint tulajdonosnak és fenntartónak a feladata.

A temető, és a temető használatának szabályai

4. § (1) A köztemetőnek és létesítményeinek (ravatalozó, halott hűtő, stb.) alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartások lebonyolítására és eltemetésükre, ugyan akkor meg kell felelniük az elhaltak iránti kegyelet igényeinek és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

(2) A köztemető területét, így különösen a temetőbejáratot, a ravatalozóhoz vezető utat, a ravatalozó környezetét parkszerűen kell gondozni, fásítását úgy kell megoldani, hogy az segítse a tájékozódást és ne akadályozza a közlekedést.

(3) A köztemetőkben a sírhelyek látogatása és a temetési szertartás, illetve a temető fenntartási feladatainak során keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről és elszállításáról a fenntartó gondoskodik.

(4) A köztemető teljes területén a vízvétel lehetőségéről, kiépített vízvezeték útján a fenntartó gondoskodik, mely térítési díj nélkül vehető igénybe.

(5) Díjat kell fizetni

a) a temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő vízhasználatért,

b) a temetőben végzett vállalkozási tevékenység során a keletkezett hulladék elhelyezéséért, amennyiben annak elszállításáról a vállalkozó nem gondoskodik.

(6) A fenntartó gondoskodik a temető körülkerítéséről, melyet a fenntartó tart karban és állagmegóvásáról, esetleges pótlásáról saját költségen gondoskodik.

5. § (1) A köztemetőnek nyitva tartása nincs.

(2) A nyitva tartás rendjéről a temető bejárata melletti táblán kell tájékoztatást adni.

6. § (1) A temetőben mindenki a hely jellegének, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani, így hangoskodás, rádiózás, magnózás tilos.

(2) A temető területére állatot bevinni- vakvezető kutya kivételével- tilos.

(3) A temető területén motoros járművel behajtani tilos. Nem szükséges engedély a mozgáskorlátozottak szállítására szolgáló gépjárművek, valamint az előzetesen engedélyezett munkálatokat végzők, a munkafolyamatok részét képező szerszám és áruszállítás esetén.

(4) A temetőben tilos szemetelni. Az elhasznált kegyeleti anyagokat kizárólag a jól látható helyen lévő hulladéktárolókba szabad elhelyezni.

(5) A temetőben lévő hulladéklerakóba a temetőn kívül keletkezett hulladékot lerakni tilos.

(6) A temetőben a sírokat, síremlékeket, sírboltokat, kegyeleti tárgyakat, épületeket és növényzetet beszennyezni tilos.

(7) A temetőben lévő vízvételi lehetőséget az ott található növényzet locsolásán kívül más célra használni tilos.

(8) A sírok kerítéssel le nem határolhatók, a körülöttük lévő növényzet a szabad átjárást, átjutást nem akadályozhatja.

7. § (1) A sírhely rendszeres gondozásáról, a síremlék karbantartásáról az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek gondoskodni kötelessége.

(2) E rendelet 8. § (1) bekezdésében meghatározott sírhelyméreten belüli temetési helyekre ültethető:

a) egynyári vagy évelő, lágyszárú dísznövény

b) olyan fás szárú növények, amelyek kifejlett magassága nem érheti el az 1,5 méteres magasságot és szomszédos temetkezési helyek megközelítését, gondozását nem akadályozza.

(3) A biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy sírbolt helyreállítása a temetési hely felett rendelkezésre jogosult kötelessége.

(4) A temetőben végzendő munkát, a sírhelygondozás kivételével a fenntartónak be kell jelenteni. A bejelentésről a fenntartó nyilvántartást köteles vezetni, amely tartalmazza a bejelentés és a munka helyét, megnevezését, megkezdésének időpontját az építtető és a kivitelező nevét, címét, sírbolt építésének esetén a jogerős építési engedélyt.

(5) A temetési helyen túlterjeszkedő, vagy a közízlést sértő síremléket elhelyezni nem szabad.

(6) Az előírt engedély hiánya vagy az attól való eltérés esetén az üzemeltető a sírhely birtokosát határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére, illetve annak eredménytelensége esetén a szükséges munkálatokat elvégezteti a sírhely birtokosának költségére.

(7) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző köteles betartani az e rendeletben foglaltakat, a temető rendjét és nyugalmát kizárólag a végzendő munka technológiai szempontjainak szükségletei szerint hághatja át, valamint köteles gondoskodni a környezet eredeti állapotba való visszaállításáról.

(8) A temető területéről sírkövet, síremléket vagyonvédelmi okokból kizárólag a sírhely birtokos engedélyével, annak hiányában a fenntartó írásbeli engedélyével lehet elszállítani.

(9) A temetőben engedély nélkül elhelyezett, zavaró, vagy a közlekedést, illetve a temető rendeltetésszerű használatát akadályozó tárgyakat a fenntartó előzetes értesítés nélkül elszállíttatja.

III.fejezet

Temetkezési helyek és temetkezési szabályok

8. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretezése:

a) egyes sír: 2,1 m hosszú, 1,2 m széles

b) kettes sír: 2,1 m hosszú, 2,2 m széles

c) sírbolt: 2,3 m hosszú, 2,3 m széles

d) urnasírhely: 1 m hosszú, 0,8 m széles

e) urnafülke belső mérete: 0,3X0,3m

(2) A sírhelyek mélysége –a rátemetési lehetőségtől függően- 2, 5 méter. Az urnás sírhely mélysége 0,9 méter.

(3) A temetési helyek egymástól való távolsága 0,6 méter, a sírdombok magassága legfeljebb 0,5 méter.

9. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) a koporsós temetés és a rátemetés napjától számított 50 év

b) sírbolt esetén 50 év

c) urnasírhely esetén 50 év

d) urnafülke esetén 50 év

(2) A sírhelyek feletti rendelkezési jog gyakorlásához az elhunyt hozzátartozóinak szerződést kell kötnie a fenntartóval.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítására (újraváltására) ugyanazok a díjak és szabályozások vonatkoznak, mint megváltás esetén.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog díjtalan.

(5) A sírhelyeket a sírhelytáblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

10. § (1) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5 év, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden térítési díj nélkül újból felhasználni.

(2) Lezárt temető, vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék a használati idő le nem jártáig –kegyeleti szempontból- a rendelkezésre jogosult kivételével nem idegeníthető el, és más sírra, sírhelyre nem helyezhető át.

11. § (1) A köztemetőt sírhelytáblákra, a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani, ezeket a parcellázási tervben rögzíteni kell. A sorokban a temetési helyeket a fenntartó jelöli ki. A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát a fenntartónak biztosítani kell.

IV. Fejezet

A temetkezési szolgáltatások

12. § (1) A temetőn belül az elhunyt hűtése, a sírhely nyitása és behantolása, a ravatalozó üzemeltetése az üzemeltető feladata. Ezen szolgáltatásokat ellenérték fejében az üzemeltető biztosítja a temetkezési szolgáltatónak.

(2) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulási díj, a vállalkozások és temetkezési szolgáltatók által fizetendő behajtási díj az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybe vételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjakat a rendelet 1. mellékletében foglaltak alapján kell megállapítani.

13. § (1) Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók tekintetében köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét.

V. Fejezet

Nyilvántartások vezetése

14. § A jogszabályban előírt nyilvántartások vezetése a fenntartó feladata.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

15. § (1) E rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Döbröce Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2000.(XI.16.) önkormányzati rendelete.