Döbröce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

Hatályos: 2023. 05. 18

Döbröce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete

A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

2023.05.18.

Döbröce Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja továbbá a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13§. (1) bekezdésének 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy Döbröce község közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket a helyi sajátosságoknak megfelelően teljesítse, valamint óvja és megőrizze a települési és környezeti értékeket.

(2) A köztisztaság és a települési környezet fenntartása nemcsak közegészségügyi érdek, hanem alapfeltétel az ember egészsége és életminősége szempontjából, ezért ennek előmozdításában mindenki köteles hathatósan közreműködni, a károsítást, szennyezést, fertőzést előidéző tevékenységtől illetőleg mulasztástól tartózkodni.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed Döbröce község közigazgatási területére, a község területén lakó és ott tartózkodó minden természetes személyre, valamint a településen székhellyel, telephellyel vagy ingatlannal rendelkező jogi személyre, szervezetre.

II. Fejezet

KÖZTISZTASÁGI FELADATOK

3. §1

3/A. §2 (1) Az önkormányzati tulajdonú közterületek rendszeres tisztántartásáról, általános jellegű takarításról, szeméttárolók kihelyezéséről és az ürítéséről az önkormányzat gondoskodik.

(2) Az ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlanok tulajdonosai, használói (használó, haszonélvező, bérlő, albérlő, szívességi használó) kötelesek gondoskodni, továbbá kötelességük az ingatlanjukat folyamatosan rendbe tartani, gyomtól, gaztól megtisztítani.

(3) Az ingatlan tulajdonosának gondoskodnia kell a rendszeres rovar- és rágcsáló irtásról.

(4) Köztisztasági szempontból járdának minősül az ingatlan előtt, a gyalogos közlekedésre kiépített járdaszakasz, járda hiányában egy méter széles területsáv, illetve ha a járda mellett zöldsáv és árok is van, az úttestig terjedő teljes terület.

(5) Az ingatlan előtti járda és nyílt árok tisztán tartása az ingatlan tulajdonosának illetve tényleges használójának a kötelessége. Ez a kötelezettség kiterjed a hó eltakarítással és síkosság-mentesítéssel kapcsolatos feladatokra is.

(6) A járdáról a havat, a jeget a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy az se a gyalogos, se a gépjármű forgalmat ne akadályozza.

(7) A gondozatlan járdaszakasz, vagy árok tisztítását, kaszálását az önkormányzat az ingatlan tulajdonos, használó költségére elvégezheti.

4. § (1) A település területén levő belvízelvezető árokba tisztítatlan szennyvizet, trágyalevet levezetni, az árok partjait szemét- vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni tilos.

(2) A közterületen lévő, az ingatlan előtti szakaszon található árkok, csatornák, átereszek tisztítása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása az ingatlan tulajdonosának, használójának a kötelessége.

(3) A csapadék elvezető árokba szennyezett (olajos, vegyszeres) vizet bevezetni tilos. Eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, tűz- és robbanásveszélyes anyagot a csapadékvíz elvezető árokban elhelyezni tilos.

(4) Az ingatlanon keletkező csapadékvíznek saját területen történő elhelyezéséről az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.

(5) Ásott vagy fúrt kút létesítése csak létesítési engedély alapján lehetséges.

(6) Tilos ásott vagy fúrt kútba szennyvizet veszélyes, mérgező hulladékot juttatni.

(7) Tilos a talajra szennyvizet kilocsolni.

(8) Tilos a meglévő vízfolyásokat eltorlaszolni, a víz természetes hozamát, lefolyását a víz áramlásának viszonyait megváltoztatni, a vízfolyás medrét, partját szűkíteni, illetve feltölteni. A károkozó köteles az eredeti állapot helyreállítására, a károk megtérítésére.

5. § (1) Szemetet, hulladékot, salakot közterületen lerakni, tárolni, továbbá a közterületet egyéb módon beszennyezni tilos.

(2) Aki közterületen szilárd hulladékot rak le, köteles azt saját költségén eltávolíttatni. Ha a kötelezett ennek meghatározott időn belül nem tesz eleget, az elszállításról az önkormányzat gondoskodik a kötelezett terhére.

(3) A közterületek, játszóterek, táborozó helyek beszennyezése tilos. A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése érdekében az említett területen hulladékot, szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot kiönteni, elszórni tilos.

(4) Szemetet, hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és felállított szeméttartóban lehet elhelyezni.

(5) Tilos a közterületen elhelyezett berendezési tárgyakat, felszereléseket, műtárgyakat beszennyezni, megrongálni.

III. Fejezet

ALLERGÉN NÖVÉNYEK ELLENI VÉDEKEZÉSI SZABÁLYOK

6. § (1) Az ingatlant a gyomtól és az allergiát okozó növényektől ( parlagfű, keserű csucsor, selyem kóró, aranka fajok) mentesíteni az ingatlan tulajdonosának, használójának a kötelessége.

(2) A gyom és allergiát okozó növények irtását folyamatosan, de legkésőbb a virágzásuk előtt végre kell hajtani.

(3) E fejezetben foglalt szabályok megsértője ellen a jegyző a mindenkor hatályos jogszabályokban foglaltak szerint jár el.

IV. Fejezet

KÖRNYEZETVÉDELMI ELLENŐRZÉS

7. § (1) Az állampolgároknak joga, hogy környezet veszélyeztetése, környezetkárosítás vagy környezetszennyezés esetén a Képviselő-testület és a Környezetvédelmi Hatóság figyelmét erre felhívja.

(2) a jelen önkormányzati rendeletben foglaltak betartását a jegyző ellenőrzi.

(3) A környezetvédelmi bírság nem mentesít a szabálysértési, büntetőjogi továbbá a kártérítési felelősség, valamint a tevékenység korlátozására, felfüggesztésére, tiltására, illetőleg a megfelelő védekezés kialakítására, természetes vagy korábbi környezet helyreállítására vonatkozó kötelezettség teljesítése alól.

V. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

8. § (1) E rendelet 2015. augusztus 17. napján lép hatályba.

(2) A kihirdetésről a jegyző gondoskodik.

1

A 3. §-t a Döbröce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A 3/A. §-t a Döbröce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.