Döbröce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017. (VI.30.) önkormányzati rendelete

Közösségi együttélés alapvető szabályairól

Hatályos: 2017. 07. 01

Döbröce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017. (VI.30.) önkormányzati rendelete

Közösségi együttélés alapvető szabályairól

2017.07.01.

Döbröce Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. §.(2) bekezdésében, a 143. § (4) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megszegésének jogkövetkezményeiről az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed arra a 14. életévét betöltött természetes személyre, a jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki, illetve amely Döbröce község közigazgatási területén az e rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályait megszegi.

(2) E rendelet azon magatartási szabályok megszegése esetén nem alkalmazható, amelyeket magasabb szintű jogszabály szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősít.

2. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatt hivatalból eljárás indítható, amelynek során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Az e rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatti eljárásban a jogsértő 150.000 Ft-ig terjedő összegű közigazgatási bírsággal sújtható, amelyet a határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül kell megfizetni.

(3) Fiatalkorúval szemben közigazgatási bírságot csak abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló keresettel rendelkezik.

(4) A közigazgatási bírság mértékének megállapításakor figyelemmel kell lenni a jogsértő személyi és jövedelmi viszonyaira, amennyiben azt az eljáró hatóság felhívására igazolja.

(5) A cselekmény összes körülményének mérlegelése alapján a közigazgatási bírság kiszabása kivételesen mellőzhető.

(6) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatti eljárásokban Képviselő-testület által jelen rendelettel átruházott hatáskörben a polgármester jár el.

II. Fejezet

A közösségi együttélés alapvető szabályai

A köztisztaság, valamint a közterületek rendezettségének fenntartása

3. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlana tisztán tartásáról, rendszeres takarításáról, rovar-, rágcsáló- és gyommentesítéséről legalább olyan mértékben, hogy az ingatlan állapota az utcaképet ne rontsa és a szomszédos ingatlanokra nézve kedvezőtlen hatást ne gyakoroljon.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlana előtti közterület (különösen a járda, zöldsáv és árok) úttestig terjedő teljes területének gondozásáról, tisztántartásáról, hó- és síkosság-mentesítéséről, gyommentesítéséről, a csapadékvíz zavartalan elfolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanáról a közterületre nyúló fák, bokrok és élő sövény visszavágásáról.

4. § Közterületen az utcai bútorokat, berendezéseket rendeltetésszerűen kell használni, azok felállítási helyükről nem mozdíthatók el.

5. § (1) A köztemetőkben a sírhely tulajdonosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(2) A temetési helyen történő építés, felújítás, bontás során feleslegessé váló anyagokat a munkát végző köteles haladéktalanul elszállítani.

Környezetvédelem

6. § (1) Döbröce Község Önkormányzata az avar és kerti hulladék égetése, valamint a szabadtéri tűzgyújtás szabályairól szóló 5/2015. (IV.30.) önkormányzatai rendeletében meghatározott időszakon kívül tilos a község belterületén kerti hulladékot égetni.

(2) Tilos az (1) bekezdésben hivatkozott önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint kommunális hulladék, ipari eredetű hulladék égetése.

Állattartás

7. § (1) Az állattartó köteles gondoskodni az állatok tartására szolgáló építmények és helyiségek takarításáról és rendszeres fertőtlenítéséről, az állattartó épületekben és környezetükben a rovarok és rágcsálók rendszeres irtásáról.

(2) Az állattartó köteles gondoskodni a keletkezett trágya kezeléséről, ártalmatlanításáról és elszállításáról a környezet szennyezése nélkül.

(3) A tulajdonos saját költségén köteles gondoskodni az elhullott állatok tetemének elszállításáról, ártalmatlanná tételéről.

Záró rendelkezések

8. § E rendelet 2017. július 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően elkövetett közösségi együttélés szabályait sértő magatartások esetében kell alkalmazni.