Döbröce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 17.) önkormányzati rendelete

A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 8/2015. (VIII.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 18- 2023. 05. 18

Döbröce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 17.) önkormányzati rendelete

A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 8/2015. (VIII.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.05.18.

Döbröce Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja továbbá a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13§. (1) bekezdésének 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 8/2015. (VIII.10.) önkormányzati rendelet a következő 3/A. §-sal egészül ki:

„3/A. § (1) Az önkormányzati tulajdonú közterületek rendszeres tisztántartásáról, általános jellegű takarításról, szeméttárolók kihelyezéséről és az ürítéséről az önkormányzat gondoskodik.

(2) Az ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlanok tulajdonosai, használói (használó, haszonélvező, bérlő, albérlő, szívességi használó) kötelesek gondoskodni, továbbá kötelességük az ingatlanjukat folyamatosan rendbe tartani, gyomtól, gaztól megtisztítani.

(3) Az ingatlan tulajdonosának gondoskodnia kell a rendszeres rovar- és rágcsáló irtásról.

(4) Köztisztasági szempontból járdának minősül az ingatlan előtt, a gyalogos közlekedésre kiépített járdaszakasz, járda hiányában egy méter széles területsáv, illetve ha a járda mellett zöldsáv és árok is van, az úttestig terjedő teljes terület.

(5) Az ingatlan előtti járda és nyílt árok tisztán tartása az ingatlan tulajdonosának illetve tényleges használójának a kötelessége. Ez a kötelezettség kiterjed a hó eltakarítással és síkosság-mentesítéssel kapcsolatos feladatokra is.

(6) A járdáról a havat, a jeget a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy az se a gyalogos, se a gépjármű forgalmat ne akadályozza.

(7) A gondozatlan járdaszakasz, vagy árok tisztítását, kaszálását az önkormányzat az ingatlan tulajdonos, használó költségére elvégezheti.”

2. § Hatályát veszti A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 8/2015. (VIII.10.) önkormányzati rendelet 3. §-a.

3. § Ez a rendelet 2023. május 18-án lép hatályba.