Nagygörbő Község Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2002(VI.21.) önkormányzati rendelete

Helyi építészeti örökség

Hatályos: 2002. 06. 21- 2016. 04. 30

Nagygörbő Község Képviselő-testületének

7/2002. (VI.21.). sz.

RENDELETE


egyes kiemelt jelentőségű helyi építészeti örökség helyi védetté nyilvánításáról

Helyi építészeti örökség védetté nyilvánításáról


Nagygörbő Község Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1 §.

A rendelet hatálya Nagygörbő Község közigazgatási területén lévő, és az 1. sz. mellékletben felsorolt egyes építményekre, az építményekhez tartozó f illetve a település meghatározott területére terjed ki.

2.§.

A védetté nyilvánítás célja a településen található értékes építészeti, valamint az épített környezettel összefüggő természeti elemek jellegzetességének, hagyományos megjelenésének megőrzése, a helyi építészeti örökség fenntartása és megóvása.

3.§.

(1) A helyi védelem tárgyát képezi mindaz az érték, melyet az önkormányzat jelen rendelete településtörténeti, helyi építészeti, néprajzi, ipartörténeti vagy régészeti értéke miatt védendőnek minősít, és annak alapján az építésügyi hatóság annak nyilvánít.

(2) A helyi védelem az alábbi minősítéssel sorolandó:

- helyi védelmi terület:

a település olyan összefüggő része, amely a jellegzetes településszerkezet történelmi folyamatosságát képviseli, továbbá jelentős mértékben találhatók védendő épületek,

- egyedi védelem:

a védelem az épület teljes tömegére és részleteire, valamint a hozzá tartozó f is

kiterjed.

E rendelet alapján védetté nyilvánított épületek listáját az 1. sz. melléklet tartalmazza.


4.§.


A helyi védelem irányítása

(1) A helyi védelem irányítása a helyi önkormányzat feladata.

(2) A helyi védelmi mimikához ki kell kérni a helyi társadalmi és szakmai szervezetek, egyesületetek véleményét.

(3) A helyi védelemmel kapcsolatos feladatokat az építésügyi hatóság látja el.


5.§.

Védetté nyilvánítás és megszüntetés.

(1) Védetté nyilvánításra, illetőleg annak megszüntetésére hivatalból vagy bárki által, állampolgári jogon előterjesztett javaslat alapján kerülhet sor.

(2) A védelemre javasolt egyes területeket, építményeket az értékvizsgálat elkészültétől, egyedi esetben az eljárás megindulásától a döntés meghozataláig védettnek kell tekinteni.

(3) A védetté nyilvánításról és a védelem megszüntetéséről az építésügyi hatóság határozattal értesíti:

a) az ingatlan tulajdonosát (kezelőjét, használóját)

b) a védetté nyilvánításra, illetve annak megszüntetésére javaslatot tevőt

c) a területi, a  megyei és a városi földhivatalt

d) az Országos Műemlékvédelmi Hivatal területi irodáját

(6) Helyi terület védelme esetén a védetté nyilvánításról közvetlenül értesíteni kell a területen közműveket létesítő és üzemeltető szerveket.

(7)A Körjegyzőség a testületi döntés alapján a helyi védelem alatt álló építményekről és területekről az ingatlanvagyon-kataszterrel összhangban lévő nyilvántartást köteles vezetni. Az ingatlanokról törzslapokat kell felfektetni. A törzslapoknak a következőket kell tartalmazni: a település neve, utca, házszám és helyrajzi szám, kezelő, használó, a védett épület állagának rövid leírása, jellemzése, rövid indoklása, valamint az építmény, terület értékeit bemutató fotók.

6.§.

A védett épületek megjelölése


(1) A védett épületeket, ha a védelem az épület egészére terjed ki, meg kell jelölni.

(2) A jelzés elhelyezéséről a tulajdonos egyetértésével a körjegyzőség gondoskodik, annak gondozása, és tisztántartása a tulajdonos, kezelő, használó, pótlása, cseréje pedig az önkormányzat feladata.


7.§.

A védett területek és építmények hasznosítása, fenntartása,

átalakítása, bővítése, bontása

(1) A helyileg védett építészeti értékek fennmaradásának feltétele a rendeltetésnek megfelelő használat mellet az értékek megőrzése, ezért

- a védett területen lévő építményeket egymással összehangoltan, a település egységes megjelenését biztosító módon szabad fenntartani, illetőleg kialakítani. E tekintetben az épületek fő tömeg- és tetőformája, külső homlokzata, az alkalmazott anyagok, azok színe, felületképzése meghatározó jelentőségű

- a védett területen az Új épületek tömegarányait, fő méreteit a környezetében lévő hagyományos épületekhez harmonikusan illeszkedve, azok homlokzatszélességét, gerinc - és párkánymagasságát, tetőformáját, anyaghasználatát figyelembe véve kell meghatározni

- a védett területen a településre jellemző hagyományos kerítés- és kapuformák, jellegzetes melléképületek, építmények megtartására és továbbéltetésére kell törekedni

- a védett területeken a közterületek burkolását és berendezéseit (kandeláberek, autóbuszvárók stb.) ezek változtatását, és az utcákon megjelenő hirdetéseket az épületek jellegéhez, az utca hangulatához igazodva esztétikus kivitelben kell kialakítani.

(2) a) Az épületek hagyományos építészeti tömegükben, tetőformájukban kell megtartani, érintetlenül hagyva a homlokzati nyílásrendet és a nyílások osztását, megőrizve a homlokzati tagozatokat, homlokzati díszítéseket.

b) Az épületeket Úgy kell bővíteni, átalakítani, helyreállítani, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve gondosan mérlegelt kompromisszum árán a legkisebb kárt szenvedje. A tervezett bővítés a régi épület formájával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban kell hogy legyen.

c) A védett épületeke bontására egyedi védelem alatt álló épületek esetén csak a műszaki és erkölcsi avultság beálltával kerülhet sor, a védettség megszüntetését követően. A bontási szándékról az engedély kiadása előtt a területi, a megyei főépítészt értesíteni kell.

(3) A védelem, illetve az érintett épületek, területek fenntartásával, helyreállításával, korszerűsítésével kapcsolatos tennivalókat részletesen a rendezési terv önálló részeként, a helyi építésügyi szabályzatban önkormányzati rendelettel kell meghatározni.

8.§.


A fenntartásra kötelezés


(1) A Körjegyzőség folyamatosan köteles ellenőrizni a védett területek és épületek állapotát.

(2) Ha a védelem érdekei megkövetelik, az I. fokú építésügyi hatóság elrendelheti


a védett építmény jó karbantartására vonatkozó kötelezettség teljesítését, illetve - szükséghez képest - annak felülvizsgálatát. Az épület építmény felújítását, helyreállítását, átalakítását, továbbá az engedély nélkül létesített - a védett épület megjelenését zavaró - épületrészek (hozzáépítések, később alkalmazott díszítések, tetőalakítás, vakolat, cégtábla, stb. )eltávolítását.

(3)A fenntartási munkák elrendelése során az építésügyi hatóságnak a helyi építési előírások védelmére vonatkozókövetelményei szerint kell eljárni.

(4) Az állagellenőrzés tapasztalatait és a tett intézkedéseket a védett épület, létesítmény törzslapjára rá kell vezetni.

(5) A tulajdonos kérelmére a védelemhez szükséges műszaki beavatkozásokhoz az önkormányzat részéről vissza nem térítendő támogatás, illetve helyi adókedvezmény adható, amennyiben erre az önkormányzat éves költségvetése alapot teremt. A támogatás külön önkormányzati rendeletben meghatározott pályázati formában kerül odaítélésre.

9.§.


Az építésügyi hatóság hozzájárulásával végezhető munkák

(1) A helyi védelem alá vont épületen, építményen külső vagy belső felújítási, helyreállítási, bővítési vagy bontási, továbbá a védett épület jellegét, megjelenését bármely módon érintő munkát - rnggetlenül attól, hogy az építési engedély alapján vagy anélkül végezhető - megkezdeni és végezni, az épület rendeltetését megváltoztatni csak az I. fokú építésügyi hatóság által - a helyi és az általános építési előírások alapján - meghatározott módon és annak engedélyével lehet.

(2) A helyi védelem alatt álló területen bármely utcaburkolatot, építményt, létesítményt, (utcabútorok, világítótestek, kandeláberek, pavilonok, autóbuszvárók, cégérek, reklámok stb.) elhelyezni, cserélni illetve felújítani csak a Városi főépítész egyetértésével és az I. fokú építésügyi hatóság előzetes engedélyével lehet.

(3) Helyi védelem alatt álló épület lebontására csak a védelem megszüntetése után adható engedély.

1o.§.

Szabálysértés


(1) Szabálysértést követ el és 30.000,- (Harmincezer) forintig terjedő pénzbírsággal büntethető, aki

1) helyi védelem alatt álló építményen engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérően építési,  átalakítási, helyreállítási, tatarozási munkálatokat

b) helyi védelem alatt álló létesítményt engedély nélkül lebont

c) helyi védelem alatt álló területen és építményen hirdető-berendezést, reklámhordozót, cégtáblát, kirakatszekrényt, üzleti portált, transzparenst engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon alakít ki, és helyez el.

d) helyi védelem alatt álló területen engedély nélkül növényzetet megszüntet e) plakátot, hirdetést, hirdetmény nem kijelölt helyen helyez el.

(2) A szabálysértési eljárást első fokon a körjegyző folytatja le.


11.§.

Záró rendelkezések



(1) Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) Ezen rendelkezéseket ügyelembe kell venni az elkészítendő rendezési tervi szabályozásnál.


Nagygörbő, 2002. június 18.


            Oszkó Zoltán                                                 Molnárné Sziva Ibolya

             Polgármester                                                      körjegyző


                                                                         


Kihirdetve: 2002. június 21.

                                                              Molnárné Sziva Ibolya

                                                                     körjegyző




                                                                                              1. számú melléklet


A helyi védelem alatt álló egyedi védett épületek jegyzéke:


               Megnevezés                         Hrsz.                                       Cím


            1.)Tolnay kúria                        129/8                            Nagygörbő, Patak utca 1.

            2.) Templom                              27                               Nagygörbő, Petőfi utca