Nagygörbő Község Önkormányzat Képviselőtestületének 10/2016(X.31.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás igényléséről és felhasználásáról

Hatályos: 2021. 07. 26- 2023. 05. 19

Nagygörbő Község Önkormányzat Képviselőtestületének 10/2016(X.31.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás igényléséről és felhasználásáról1

2021.07.26.

Nagygörbő Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában és 10. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:2

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Nagygörbő község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra, akik életvitelszerűen itt tartózkodnak.

2. A támogatás feltételei, mértéke

2. §3 (1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása pályázat alapján, a Belügyminisztérium által megállapított támogatott mennyiség erejéig a Képviselő-testület térítésmentes természetbeni támogatásként tűzifa támogatást állapíthat meg annak a kérelmezőnek, aki

a) aktív korúak ellátásban részesül vagy

b) időskorúak járadékában részesül vagy

c) természetbeni vagy pénzbeli formában nyújtott települési támogatásra, különösen lakhatási célú települési támogatásra jogosult vagy

d) hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel vagy

e) 3 vagy ennél több gyermeket nevel vagy

f) 65 éven felüli egyedül élő nyugdíjas vagy

g) kihűlés vagy fagyhalál veszélye áll fenn.

(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosult részére állapítható meg, egy fűtési idényben csak egy alkalommal, kivéve kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállását. A támogatás legfeljebb 5 m3 mennyiségben adható, függetlenül a lakásban élő személyek számától. A tűzifa támogatás megállapításának feltétele, hogy a háztartásban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének hétszeresét.

3. §4 (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. §-ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, akinek kérelme tűzifával egyáltalán nem fűthető ingatlanra vonatkozik.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

3. A támogatás igénylésének menete

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2)5 A kérelmeket az Önkormányzat által legkésőbb a tárgyév december 01. napjáig közzétett hirdetményben meghatározott határidőben lehet benyújtani az Óhídi Közös Önkormányzati Hivatalba. A határidő elmulasztása jogvesztő .

(3) A kérelmek elbírálásáról Nagygörbő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete egyszerűsített határozattal dönt.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja. A tűzifa házhozszállításáról legkésőbb a tárgyévet követő év február 15. napjáig az önkormányzat térítésmentesen gondoskodik.

(5)6 A támogatás megállapítása érdekében a kérelemhez csatolni kell a család tagjainak a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozó jövedelemigazolását. Nem kell a kérelemhez csatolni a jövedelemigazolásokat, amennyiben azok a kérelmező további települési támogatási kérelmével összefüggésben az Önkormányzatnál vagy az Óhídi Közös Önkormányzati Hivatalnál rendelkezésre állnak.

4. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2016. november 01. napjával lép hatályba.

2. melléklet

1

Az önkormányzati rendeletet a Nagygörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. május 20. napjával.

2

A bevezető a Nagygörbő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § a Nagygörbő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § a Nagygörbő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 4. § (2) bekezdése a Nagygörbő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. § (5) bekezdését a Nagygörbő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

7

Az 1. melléklet a Nagygörbő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (VII. 20.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.