Nagygörbő Község Polgármesterének 4/2020. (VI.8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2022. 03. 26

Nagygörbő Község Polgármesterének 4/2020. (VI.8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

2022.03.26.

Nagygörbő Község Polgármestere a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletre tekintettel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított feladatkörömben eljárva az alábbi rendeletet alkotom:1

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Nagygörbő Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Nagygörbő település lakosságának közművelődési igényei és érdekei, valamint a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján rendeletben határozza meg közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

2. A rendelet hatálya

2. § Jelen rendelet területi hatálya Nagygörbő Község közigazgatási területére terjed ki. Jelen rendelet személyi és tárgyi hatálya kiterjed:

a) a közművelődési tevékenységben résztvevőkre,

b) a közösségi színtérre, annak fenntartójára, működtetőjére és alkalmazottaira,

c) mindazon közművelődési intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra, társulásokra, gazdálkodó szervezetekre és természetes személyekre, amelyekkel, illetve akikkel Nagygörbő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete közművelődési feladatokra megállapodást köt.

3. Az önkormányzat közművelődési feladatai

3. § (1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az önkormányzat adottságainak figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek az alábbiak:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása, amelynek keretében:

aa) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

ab) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

ac) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat,

ad) segíti a gyermekek, az ifjúság és az időskorúak művelődési, művészeti és közösségi életét,

ae) a közös művelődés, együttlét, az esztétikai élmények közös megélését, az egyetemes, a kisebbségi és a helyi kultúra megismerését elősegíti;

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése, ennek keretében:

ba) elősegíti a környezetkultúra javítását, a település-esztétikai kultúra fejlesztését,

bb) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítése, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

bc) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklése,

bd) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése;

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása:

ca) a helytörténettel, a népművészettel, a népi iparművészettel és a település szellemi kulturális örökségével kapcsolatos csoportot, szakkört, klubot működtet, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját,

cb) részt vesz a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában, értéktárak kialakításában, gondozásában, a települési értékeket bemutató és népszerűsítő programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, és támogatja azok megvalósítását,

cc) az anyanyelvápolás érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját,

cd) a nemzeti, az európai és az egyetemes kultúra, továbbá a külhoni nemzetrészek kulturális értékeinek megismertetése érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósítását,

ce) a helyi vagy térségi nemzetiségi vagy kisebbségi közösségek bevonásával a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósítását, valamint

cf) az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, illetve a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását;

d) amatőr előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.

4. § Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységek keretében az alábbi feladatokat támogatja:

a) Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését.

b) A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok öntevékeny lehetőségei felkutatásának segítése. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.

c) A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele.

d)2 A könyvtári ellátás biztosítása a településen.

e)3 A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása és a közönség számára internetezési lehetőség biztosítása, ehhez szakember alkalmazása.

f)4

g) A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése.

h) Idősek, hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok bevonása a kulturális életbe, kapcsolatteremtés, kommunikáció biztosítása, közös programok szervezése a helyi társadalom egyéb rétegeivel.

i) Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése, ezen belül a településen élő roma nemzetiségi kulturális tevékenység támogatása.

j) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása.

k) A település helytörténetét bemutató, kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó programok szervezése és lebonyolítása.

l) Nemzeti és társadalmi ünnepek szervezése és lebonyolítása.

4. A közművelődési feladatok ellátási formái

5. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatai ellátása érdekében közösségi színteret tart fenn.

(2)5 Az Önkormányzat közösségi színtérként kijelöli: a Közösségi ház elnevezésű, a 8356 Nagygörbő, Patak u. 1. szám alatti, önkormányzati tulajdonú ingatlant.

(3) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a köznevelési intézményekkel,

b) az egyházközséggel,

c) kulturális tevékenységet végző társadalmi és civil szervezetekkel.

5. Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

6. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

6. A közművelődési feladatellátás finanszírozása

7. § (1) A képviselő-testület a közművelődési tevékenység finanszírozásához szükséges pénzügyi feltételeket az alábbi módon biztosítja:

a) az állami feladatfinanszírozásból,

b) a központi érdekeltségnövelő támogatásból,

c) saját bevételeiből és

d) pályázatokon elnyert forrásokból.

(2) E rendelet 3. §-ában megjelölt feladatok ellátásának mértékét a képviselő-testület a mindenkori költségvetési lehetőségek ismeretében határozza meg.

(3) A közművelődési közösségek, egyesületek, szervezetek, egyházak előzetes igénylés alapján használhatják a közösségi színtereket. A használat módja jelen rendelet 1. mellékletében, a használat mértéke jelen rendelet 2. mellékletében kerül meghatározásra.

7. Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

1. melléklet

A Nagygörbői Közösségi ház használati rendje
Nagygörbő Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 4/2020.(VI.8.) önkormányzati rendeletének mellékleteként a község közművelődési közösségi színterének használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg.
A kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (1) bekezdése kimondja, hogy „a közművelődéhez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.”
A község közösségi színterének szolgáltatásait, programjait bárki igénybe veheti, aki a használati szabályzatban foglalt feltételeket elfogadja.
A Közösségi ház fenntartója: Nagygörbő Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: önkormányzat)
A közösségi ház fenntartójának címe: 8356 Nagygörbő, Petőfi u. 43.
Közösségi színtér neve és címe: Közösségi ház, 8356 Nagygörbő, Patak u. 1.
A Nagygörbői Közösségi ház igénybevételének szabályozása

1. A helyiségek igénybevételének szándékát Nagygörbő Község polgármesterétől legalább 8 nappal a tervezett igénybevétel előtt kell kérni. A polgármester az állandó közművelődési programok időpontjainak figyelembe vételével biztosítja a helyiségeket az igénylőknek.

2. A helyiségek ünnepnapokon és egyes munkaszüneti napokon (január 1., március 15., Húsvét hétfő, május 1., Pünkösd vasárnap és hétfő, augusztus 20., október 23., november 1., december 25-26.) nem vehető igénybe, kivéve az önkormányzat és intézményeinek saját szervezésű rendezvényeit.

3. Az önkormányzat természetbeni juttatásként, a községben működő civil szervezetek részére ingyenesen biztosítja a közösségi színtér helyiségeinek igénybevételét.

4. A közösségi színtér használata során e szabályzatban rögzített házirend betartása kötelező.
Házirend
A közösségi színteret minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti kulturális szolgáltatásait, berendezéseit, felszerelését és más eszközeit. Az igénybevétel előzetes egyeztetés alapján, teljes körű felelősség vállalásával történhet.
Az érdeklődők zavartalan szórakozását a közösségi és társas élet szabályainak megfelelő kulturált magatartással segítse elő minden látogató
A közösségi színtérként működő művelődési ház, közösségi célokat szolgál, ezért védelme, berendezésének és felszerelésének anyagi felelősséggel történő használata, a tisztaság és rend megóvása minden látogató kötelessége.
A látogatók személyes tárgyainak megóvásáért a közművelődési szakember, valamint az önkormányzat nem vállalnak felelősséget.
A közművelődési szakembernek, a rendezőknek, a rendőrségnek és a tűzoltóknak az utasításait minden látogató köteles végrehajtani.
A közösségi színtér helyiségeiben, valamint az épület környékén szemetelni tilos.
A közösségi színtér helyiségeiben a nyílt láng használata, valamint a dohányzás szigorúan tilos.
A helyiségek használatba vétele, a megállapodás megkötése és a használati díj befizetése a hivatalban történik.
A közösségi színtér helyiségeibe szeszesitalt behozni – zártkörű rendezvény kivételével – nem szabad. A közösségi házat ittas állapotban látogatni tilos.
A közösségi ház épületében 14 éven aluliak 20 óra után csak szülő, vagy felnőtt korú személy felügyelete mellett tartózkodhatnak.
A rendezvény felelőse, valamint a közművelődési szakember a rendbontókat ideiglenesen vagy véglegesen kitilthatja a rendezvény területéről.
A házirend betartásáért, valamint a jogvédelmi előírások betartásáért a rendezvény felelőse egyszemélyben felel.
A házirend betartása minden látogató számára kötelező.

2. melléklet

Nagygörbő község Közösségi házának használati rendje
Nagygörbő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a tulajdonában álló Közösségi házának használati díjára az alábbi feltételeket határozza meg:
Nagygörbő Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Közöségi ház (8356 Nagygörbő, Patak u. 1.) épületében található nagytermet, az ahhoz tartozó melegítőkonyhával és mellékhelyiségekkel együtt, magánszemélyek illetve jogi személyek, szervezetek számára rendezvények tartása céljából az alábbiak szerint kívánja bérbe adni:

1. Nagygörbői lakos magánszemély igénylése esetén a teremhasználat 10.000 Ft, abban az esetben, ha vállalja a terem előzetes kiürítését, majd a használatot követő takarítást.

2. Nagygörbői lakos magánszemély teremhasználata 10.000 Ft, de az önkormányzat által történő nagyterem rendezvény előtti kiürítése, valamint a rendezvény tartását követő takarítás 10.000,-Ft.

3. Nem nagygörbői lakos teremhasználata ingyenes, amennyiben a Tolnay Kúriában, mint szálló vendég a szállás árát megfizette.

4. Nem nagygörbői lakos teremhasználata napi 15.000 Ft, amennyiben a rendezvény nem igényli a nagyterem előzetes kiürítését, majd visszapakolását.

5. Nem nagygörbői lakos részére lakodalom helyszíneként történő bérbeadás esetén a bérleti díj 30.000,-Ft úgy, hogy a nagytermet péntek 12:00 órától vasárnap 12:00 óráig használhatja, továbbá vállalja a terem kiürítését, berendezését, majd a rendezvényt követő takarítást és visszapakolást.
Nem nagygörbői lakos részére lakodalom helyszíneként péntek 12:00 órától vasárnap 12:00 óráig történő bérbeadás esetén a bérleti díj 30.000,-Ft, továbbá a terem kialakítása és a takarítás 10.000,- Ft.

1

A bevezető a Nagygörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (III. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § d) pontja a Nagygörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (III. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § e) pontja a Nagygörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (III. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § f) pontját a Nagygörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (III. 25.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

5

Az 5. § (2) bekezdése a Nagygörbő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (III. 25.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.