Nagygörbő Község Önkormányzat Képviselőtestületének 8/2020(VIII.1.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2020. 08. 02

Nagygörbő Község Önkormányzat Képviselő-testületének

8/2020.(VIII.1.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről



Nagygörbő Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (2) bekezdésében, 142/B. §-ában, a 142/C. §-ában, a 143. (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.


1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya Nagygörbő község közigazgatási területére terjed ki.

(2) E rendelet rendelkezéseit az e rendeletbe ütköző cselekményeket Nagygörbő község közigazgatási határain belül elkövető természetes személyekkel, jogi személyekkel, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekkel szemben kell alkalmazni.


2. A közösségi együttélés alapvető szabályai

2. § A közösségi együttélés alapvető szabályai e rendeletben a közösség érdekében meghatározott szabályok, amelyek a békés együttélést, a lakosság nyugalmát biztosítják.


3. Eljárási szabályok

3. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti közigazgatási eljárás lefolytatására a Képviselő-testület által jelen rendelettel átruházott hatáskörben a jegyző jogosult.

4. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény és a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályairól, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló 2017. évi CLXXIX. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

5. § A közösségi együttélés szabályainak megsértője nem vonható felelősségre e rendelet alapján, ha a szabályszegő magatartás büntető-, szabálysértési vagy más közigazgatási szabályszegést szabályozó jogszabály hatálya alá tartozik.

6. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.

7. § A bírság összegének megállapításakor figyelemmel kell lenni a közösségi együttélés szabályaiba ütköző magatartás súlyára, közösségre veszélyes jellegére, a közrend védelmére és a közterület rendjének biztosítására. A bírság kiszabásánál súlyosbító körülményként kell értékelni, ha a magatartást tanúsító személyt korábban azonos cselekmény vagy mulasztás miatt e rendelet szerinti jogkövetkezmények bármelyikével sújtották. A bírság kiszabásánál enyhítő körülményként kell értékelni a magatartást tanúsító személy eljárást segítő, együttműködő magatartását. A közigazgatási bírság mértéke természetes személyek esetén 150.000 forintig terjedhet, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 1.000.000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

8. § (1) 18 év alatti természetes személlyel szemben helyszíni bírság kiszabásának nincs helye.

(2) A 18 év alatti eljárási képességgel rendelkező természetes személlyel szemben közigazgatási bírságot abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló jövedelme vagy megfelelő vagyona van.

9. § Amennyiben a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás folyamatos cselekmény vagy mulasztás formájában valósul meg, az elkövető a jogellenes állapot megszüntetésére kötelezhető, a megszüntetés elmulasztása esetén végrehajtásnak van helye és a közigazgatási bírság ugyanazon magatartás miatt több alkalommal is kiszabható.

10. § Nem állapítható meg a közösségi együttélés alapvető szabályának megsértése olyan halasztást nem tűrő elhárítási, vagy helyreállítási tevékenység, vagy cselekmény kapcsán, amely a katasztrófa elleni védelmet, a veszélyhelyzet megelőzését, életveszély elhárítását, üzemzavar közérdekből szükséges elhárítását, azonnal fenyegető kár elhárítását szolgálja.

11. § A határozat ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül a polgármesterhez benyújtott, Nagygörbő Község Önkormányzat Képviselő-testületének címzett fellebbezésnek van helye. A fellebbezésről a Képviselő-testület a beérkezést követően, soron következő ülésén dönt.

12. § (1) A kiszabott közigazgatási bírságot a döntés véglegessé válásától számított 30 napon belül készpénz-átutalási megbízással, vagy Nagygörbő Község Önkormányzat 11749053-15437503 számú költségvetési elszámolási számlájára utalással kell megfizetni.

(2) A kötelezett az (1) bekezdés szerinti határidőn belül részletfizetés iránti kérelmet terjeszthet elő. A kérelem illetékmentes.

(3) Ha a kötelezett a közigazgatási bírságot az (1) bekezdés szerinti határidőben nem fizeti meg, a végrehajtást a jegyző foganatosítja.


4. A közterület rendjének fenntartása

13. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az a természetes személy, aki

a) közterületen utcai bútorokat, berendezéseket nem rendeltetésszerűen használ, azokat felállítási helyükről elmozdítja;

b) játszótéren, sportpályán kihelyezett eszközök használatára vonatkozó szabályokat megsérti;

c) közterületi utcanév táblát, házszámtáblát, hirdetőtáblát vagy emléktáblát, közterületen elhelyezett emlékművet vagy képzőművészeti alkotást beszennyez, eltakar, jogosulatlanul kihelyez vagy leszerel.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegő magatartás elkövetője közigazgatási bírsággal sújtható.


5. Közterületek és magánterületek tisztántartásának fenntartása

14. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg

a) a tulajdonos vagy használó, ha nem tartja tisztán vagy nem gyommentesíti a telekingatlanát;

b) a tulajdonos vagy használó, ha az ingatlana vagy az általa használt ingatlan előtti járdára, nyílt árokra, kapubejárok előtti csapadékvíz átereszekre, továbbá az ingatlana határvonala és az úttest széle közötti területre vonatkozó tisztántartási, gyommentesítési, valamint a járdára vonatkozó hó- és síkosság-mentesítési kötelezettségének nem tesz eleget;

c) a tulajdonos vagy használó, ha a járdán vagy úttesten való forgalmat akadályozó, a telekingatlanáról közterület fölé nyúló vagy a közterületen lévő növényzet visszavágását nem végzi el;

d) az építés kivitelezője, ennek hiányában tulajdonos, ha nem tesz eleget az építési területre és az építési munkálatokkal beszennyezett környékre vonatkozó tisztántartási kötelezettségének, továbbá az építési tevékenység befejezését követően e közterület eredeti állapotát nem állítja helyre;

e) ha a jármű, mezőgazdasági vontató üzemeltetése során a közút, közterület beszennyeződik, a jármű üzembentartója köteles a szennyeződés eltávolításáról azonnal gondoskodni.

f) az a személy, aki vasárnap és ünnepnapokon 9.00 óra előtt és 12.00 óra után, zöldterület fenntartási tevékenysége vagy favágás során robbanómotoros gépet használ.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegő magatartás elkövetője közigazgatási bírsággal súlytható, vagy a gondozatlan járdaszakasz, nyílt árok tisztítását, a zöldterület gyommentesítését és kaszálását, a járda és úttest nyomvonala fölé nyúló növényzet visszavágását az Önkormányzat az ingatlan tulajdonosa terhére elvégeztetheti.


6. Állatok tartása

15. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az a természetes személy, aki

a) az állatok tartására szolgáló helyiségek takarításáról, rendszeres fertőtlenítéséről, az állattartó épületekben és környezetükben a rovarok (legyek) és rágcsálók rendszeres irtásáról, a trágya kezeléséről nem gondoskodik;

b) aki az elhullott állatok tetemének saját költségén való elszállításáról, ártalmatlanná tételéről nem gondoskodik;

c) közterületen ebet póráz nélkül vezet.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegő magatartás elkövetője közigazgatási bírsággal sújtható.

7. Környezetvédelem


 16.§ (1) Nagygörbő Község Önkormányzata az avar és kerti hulladék égetése, valamint a szabadtéri tűzgyújtás szabályairól szóló 7/2015.(IV.30.) önkormányzatai rendeletében meghatározott időszakon kívül tilos a község belterületén kerti hulladékot égetni.
(2) Tilos az (1) bekezdésben hivatkozott önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint kommunális hulladék, ipari eredetű hulladék égetése.


8. Rongálás

17.§ (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az a természetes személy, aki

a) temetőben sírhelyet, sírboltot rongál vagy szennyez be,

b) közterületi bútorokat rongál.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegő magatartás elkövetője közigazgatási bírsággal sújtható.


9. A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartások

18.§ E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás az a cselekmény vagy mulasztás, amely e rendeletben meghatározott közösségi együttélés szabályaiba ütközik és amelyet e rendelet annak minősít.


10. Záró rendelkezések

19.§ Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

20.§ A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépése után elkövetett közösségi együttélés szabályait sértő magatartásokra kell alkalmazni.

Nagygörbő, 2020. július 7.


                           Dr. Kiss Katalin                                                  Takács Lászlóné

                                 jegyző                                                              polgármester




Kihirdetve: 2020. augusztus 1.




                                                                       Dr. Kiss Katalin

                                                                                   jegyző