Sénye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2024. 01. 01

Sénye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2024.01.01.

Sénye Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Sénye Község Önkormányzatának illetékességi területére terjed ki.

2. § Az önkormányzat illetékességi területén magánszemélyek kommunális adója kerül bevezetésre.

3. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából életvitelszerűen helyben lakó magánszemély az, aki számára az a Sénye közigazgatási területén levő lakóingatlan szolgál ténylegesen, életvitelszerűen lakóhelyéül, amelyben az adóalany az adóév egészében életvitelszerűen tartózkodik, ahonnan életét szervezi, ahol a magánszemély az életviteléhez szükséges tevékenységeket legjellemzőbben folytatja, amely családi élete helyszínéül szolgál, amely vonatkozásában közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe, illetve amely elsődleges elérhetőségi címeként jelenik meg a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál.

(2) Az életvitelszerű helyben lakást az e rendeletben foglalt kedvezmények, mentességek igénybe vétele érdekében az alábbi módokon lehet igazolni:

a) az adózó írásbeli nyilatkozata az ingatlan életvitelszerű használatáról és a nyilatkozat időpontjától visszaszámított nyolc hónapnál nem régebbi, legalább hat egymást követő hónapban keletkezett víz-, vagy áramfogyasztást mutató közmű számla vagy

b) a lakcímbejelentés szabályai szerint lakcímkártyával igazolt bejelentett lakóhely.

2. Magánszemélyek kommunális adója

4. § Magánszemélyek kommunális adó köteles a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 24. §-ában meghatározott magánszemély.

5. § Az adó mértéke adótárgyanként:

a) a Htv. 11. §-ában meghatározott építmény és a Htv. 24. §-ában meghatározott lakásbérleti jog 20.000. Ft/év.

b) a Htv. 18. §-ában meghatározott telek 10.000 Ft/év.

6. § 50 %-os adókedvezmény illeti meg a lakcímnyilvántartás szerint és életvitelszerűen is helyben lakó magánszemélyt kizárólag a lakóhelyéül szolgáló ingatlan vonatkozásában.

7. § Hatályát veszti a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 13/2013. (XI.30.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.