Tiszabábolna Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelete

Tiszabábolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2014. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 12. 01- 2014. 12. 01

Tiszabábolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2014. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról



Tiszabábolna Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


Tiszabábolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2014. (II.1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) 8. § (3) és (4) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(3) „Az alakuló ülésen a helyi választási bizottság elnöke tájékoztatást ad a választások lebonyolításáról, eredményéről. 

(4) Az alakuló ülésen kell dönteni az alpolgármester megválasztásáról, valamint a polgármester és az alpolgármester tiszteletdíjáról. A polgármester és az alpolgármester esküt vagy fogadalmat tesz, és erről okmányt ír alá. Az eskü szövegét az Mötv. 1. melléklete tartalmazza.”


2.§


Az SZMSZ 11.§ (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(7) „A képviselő-testület rendes ülésének időpontjáról, helyéről és napirendjéről a lakosságot is tájékoztatni kell. A tájékoztatás formája: a Hivatal épületében lévő hirdetőtáblán való kifüggesztés.”


3.§

Az SZMSZ 21.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(2) „Rendelet-tervezet előterjesztésére - kivéve a költségvetési rendeletet, zárszámadási rendeletet, valamint az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatát - a jegyző jogosult. A költségvetési rendelet, a zárszámadási rendelet és a Szervezeti és Működési Szabályzat előterjesztése a polgármester feladata.”


4.§


Az SZMSZ 30.§ (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) a) „A képviselő-testület határozatait külön-külön – a naptári év elejétől kezdődően – folyamatos sorszámmal és évszámmal kell ellátni.”


5.§

Az SZMSZ 32.§ (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(8) „A kihirdetés módja: a Hivatal épületében lévő hirdetőtáblán történő kifüggesztés. A közzététel módja:  Tiszabábolna Község hivatalos internetes honlapján történő megjelentetés.”


6.§

Az SZMSZ 35.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) „A képviselő-testület a kötelező bizottsági feladat- és hatáskörök ellátására két állandó bizottságot, az Ügyrendi Bizottságot és az Idegenforgalmi Bizottságot választja meg. Az ügyrendi bizottság tagjainak száma 3 fő, az idegenforgalmi bizottság tagjainak száma 5 fő.”


7.§

Az SZMSZ 35.§ (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(5) „A bizottság elnökét és tagjainak több mint a felét a települési képviselők közül kell megválasztani. A polgármester, az alpolgármester, a jegyző, a Hivatal munkavállalója nem lehet a bizottság elnöke és tagja.”


8.§


Az SZMSZ 37.§ (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(5) „A polgármester foglalkoztatási jogviszonyával kapcsolatos szabályokat, valamint az összeférhetetlenségre vonatkozó rendelkezéseket az Mötv., továbbá a hivatali munkavállalók közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló helyi rendelet határozza meg.”


9.§

Az SZMSZ 38.§ (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) „A képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester általános helyettesítésére, munkájának segítésére alpolgármestert választ. A képviselő-testület az alpolgármestert saját tagjai közül választja meg, aki munkáját társadalmi megbízatásban végzi.”


10.§

Az SZMSZ 42.§ (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) „Az önkormányzat feladatainak hatékonyabb, célszerűbb, gazdaságosabb és ésszerűbb megoldása érdekében társulásokban vehet részt.”


11.§

Az SZMSZ 46.§ (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) „Az önkormányzat gazdálkodási feladatait intézményei útján látja el, a jogszabályokban előírt feltételek keretei között.”


12.§


(1) Ez a rendelet 2014. december 1. napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


(2) Hatályát veszti Tiszabábolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2014. (II.1.) önkormányzati rendelet 13.§ (3) bekezdése, a 20.§ (3) bekezdése, (4) bekezdése, (5) bekezdése, a 21.§ (4) bekezdése, (5) bekezdése és (6) bekezdése, 28.§ (1) bekezdés d) pontja, 32.§ (6) bekezdése.



Hencz Zsolt sk.                                             dr. Jakab Orsolya sk.

                        polgármester                                                 jegyző