Tiszabábolna Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2016. (V.29.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú támogatásokról

Hatályos: 2017. 01. 01

Tiszabábolna Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2016. (V.29.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú támogatásokról

2017.01.01.

Tiszabábolna Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Tiszabábolna Község közigazgatási területén legalább 3 éve lakóhellyel rendelkező természetes személyekre.

Hatásköri szabályok

2. § A polgármester javaslata alapján a Képviselő-testület dönt a:

a) Lakásépítési

b) Lakásvásárlási támogatásról.

Eljárási rendelkezések

3. § (1) A lakásvásárlási támogatás iránti kérelmet az adás-vételi (elő)szerződés megkötését követő három hónapon belül, lakásépítés esetén pedig a használatba vételi engedély kiadásának napjáig lehet benyújtani a Mezőkövesdi Közös Önkormányzati Hivatal Tiszai Csoportjához (Hivatal). A támogatások igényléséhez formanyomtatvány áll rendelkezésre.

(2) A lakásépítési, lakásvásárlási támogatások igénybevétele az ellátást igénylő kérelmére történik. A kérelemhez a kérelmező köteles az igénylő által aláírt jövedelemnyilatkozatot csatolni, és a jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelmekről a típusának megfelelő igazolást mellékelni. A kérelemhez a fentieken túl az egyes ellátási formáknál felsorolt mellékleteket és nyilatkozatokat kell csatolni.

(3) A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmát a Hivatal az alábbiak szerint ellenőrizheti:

a) megkeresheti az illetékes földhivatalt,

b) megkeresheti az igazolást kiállító szervet, munkáltatót.

(4) Indokolt esetben a hatáskörrel rendelkező szerv a kötelező mellékleteken kívül egyéb, a kérelem elbírálásához szükséges mellékletek benyújtását is elrendelheti.

(5) Az e rendeletben szabályozott ellátások iránti kérelmek – ha e rendelet másként nem rendelkezik – személyesen, vagy postai úton nyújthatók be.

(6) A lakásépítési, lakásvásárlási támogatást igénylők szociális helyzetéről a Hivatal az e rendeletben előírtak szerint, továbbá indokolt esetben a tényállás tisztázása céljából környezettanulmányt készíthet, szükség esetén a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat bevonásával.

(7) Az e rendeletben szabályozott lakásépítési, lakásvásárlási támogatásokra való jogosultság elbírálása során a jövedelemszámításnál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ban foglaltak az irányadók.

(8) A lakásépítési, lakásvásárlási támogatások beadási határideje:

a) I. félévben február 28-ig

b) II. félévben augusztus 31-ig.

A kérelmek elbírálása a negyedévet követő első rendes Képviselő-testületi ülésen történik. Ha az adott félévben biztosított keret nem kerül felhasználásra, az év végéig folyamatosan felhasználható. Az augusztus 31. után benyújtott kérelmek elbírálása áthúzódik a következő évre.

Ellátási formák, a támogatás mértéke, a támogatás felhasználásának, kifizetésének- és visszafizetésének szabályai

4. § (1) A jogosult részére

a) Lakásépítési támogatás,

b) Lakásvásárlási támogatás,

(2) A lakásépítési, lakásvásárlási támogatás vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtható.

(3) A lakásépítési, lakásvásárlási támogatás az igénylők részére egyszeri alkalommal nyújtható.

(4) Lakásépítés, vagy lakásvásárlás esetén legfeljebb 150.000.- forint vissza nem térítendő támogatás nyújtható.

(5) A lakásépítési, lakásvásárlási támogatás fedezetét a Képviselő-testület évente a költségvetési rendeletében állapítja meg.

(6) A támogatást a támogatottak a megállapodás aláírását követő 1 éven belül használhatják fel.

(7) Lakásépítés esetén a támogatás felhasználását a támogatottak kötelesek a megállapodás megkötését követő egy éven belül hitelt érdemlő módon – a támogatás odaítélése után kiállított, az építkezéssel kapcsolatos kiadások fedezésére vonatkozó számlákkal – igazolni.

(8) Lakásvásárlás esetén a támogatás felhasználását a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem és az adás-vételi szerződés Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Mezőkövesdi Járási Hivatal Földhivatali Osztálya által záradékolt példányával kell igazolni.

(9) A támogatás folyósítása érdekében a támogatottak kötelesek Tiszabábolna Község Önkormányzatával megállapodást kötni.

(10) Amennyiben a támogatottak:

a) az ingatlant a megállapodás megkötésétől számított 5 éven belül elidegenítik, vagy elcserélik,

b) a támogatás felhasználását a megállapodás aláírását követő egy éven belül nem igazolják,

c) a támogatás odaítélésénél a döntést hozó szervet félrevezetik,

d) Tiszabábolna Község Önkormányzata a megállapodást felmondja, és kötelesek a támogatást egy összegben visszafizetni az Önkormányzat részére a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szerinti kamattal megnövelt összegben.

(11) Nem kell a vissza nem térítendő támogatást visszafizetni, amennyiben

a) a támogatásban részesült lakóingatlanát házasság megszűnése esetén a vagyonközösség megszüntetése érdekében, illetve hatósági határozat, vagy bírósági ítélet alapján idegeníti el,

b) a támogatásban részesült a megállapodásban rögzített időtartam alatt lakóingatlanát Tiszabábolnai lakásra cseréli el, vagy építéssel, illetve adás-vételi szerződéssel szerzi meg önerős újabb lakás tulajdonjogát.

(12) A támogatás kifizetése lakásvásárlás esetén az eladó részére történik, lakásépítés esetén pedig közvetlenül a támogatásban részesült kezéhez utalható ki a megállapodás megkötését követő 15 napon belül.

Lakásépítési, lakásvásárlási támogatás

5. § (1) Lakásépítési, lakásvásárlási támogatásra jogosultak azok a személyek akik:

a) házasok, és

b) a kérelem benyújtását megelőzően legalább három éve folyamatos munkaviszonyban állnak,

c) családjában az egy főre eső jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum háromszorosát nem haladja meg,

d) tulajdonában lakóingatlan, illetve beépítetlen ingatlan nem volt (kivéve az öröklés jogcímén szerzett, 50 %-ot meg nem haladó ingatlanrész),

(2) A lakáscélú támogatás iránti kérelmek elbírálása során előnyben kell részesíteni – ebben a sorrendben:

a) az azonos támogatási jogcím alá eső kérelmek között a kettő, vagy több gyermek eltartásáról gondoskodó kérelmezőket,

b) a 35 év alatti házastársakat,

c) a házaspár mindkét tagja Tiszabábolnai munkaviszonnyal rendelkezik.

(3) A Képviselő-testület felmentést adhat a kérelmezőknek a (1) bekezdés b) pontja alól, amennyiben a házastársak egyike megfelel a feltételnek.

(4) A Képviselő-testület felmentést adhat a kérelmezőknek a 1. §-ban meghatározott feltétel alól amennyiben a házastársak egyike:

a) megfelel a feltételnek, vagy

b) az önkormányzat kötelezően, vagy Község érdekből ellátandó feladatához tartozó munkakörben foglalkoztatott, vagy

c) Tiszabábolnai munkahelyen dolgozik, és a munkáltatója ezt írásban javasolja.

(5) A lakásépítési, lakásvásárlási támogatás iránti kérelemhez csatolni kell:

a) a háztartás tagjai típusának megfelelő jövedelemigazolását,

b) lakásvásárlás esetén adás-vételi (elő) szerződést,

c) lakásépítés esetén jogerős építési engedélyt.

(6) Nem támogatható az egyéb feltételek fennállása esetén sem az a kérelmező:

a) aki állami, vagy önkormányzati tulajdonban lévő lakás bérlőjeként az ingatlan kedvezményes megvásárlásához igényli a támogatást,

b) aki a kérelem benyújtását megelőzően már részesült az önkormányzattól lakáscélú támogatásban,

c) amennyiben ingyenesen szerzett ingatlanhoz kéri a támogatást.

Értelmező rendelkezések

6. § E rendelet alkalmazásában:

a) Lakásépítés: az építéshatóság jogerős engedélye alapján Tiszabábolna Község közigazgatási területén megvalósuló egyéni, vagy csoportos szervezésben létrejövő önálló lakást eredményező építés.

b) Lakásvásárlás: Tiszabábolna Község közigazgatási területén lévő legalább „E” kategóriát elérő energetikai tanúsítvánnyal rendelkező lakás tulajdonjogának – magánforgalomban – nem közeli hozzátartozótól történő megszerzése, örökölt ingatlanrész megváltása. A közeli hozzátartozó meghatározása a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjában foglaltak szerint történik.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet 2017. január 1-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Tiszabábolna Község Önkormányzatának az első lakáshoz jutók valamint a lakásépítési hitelek megemelt kamatainak támogatásáról szóló 4/1992. (VIII. 12.) számú rendelete.