Tiszabábolna Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (XI.6.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2017. 11. 07

Tiszabábolna Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (XI.6.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2017.11.07.

Tiszabábolna Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8.) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. törvény (Szoc. tv.) 2. §-ában és az 56. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Szoc. tv. 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Tiszabábolna község közigazgatási területén lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező, a Szoc. tv. 3. §-ban megjelölt személyekre.

(2) A falugondnoki szolgáltatás célját az Szoc. tv. 60. § (1) bekezdése tartalmazza.

A falugondnokra vonatkozó szabályok

2. § (1) A falugondnok által nyújtott szolgáltatás működési engedélyhez kötött tevékenység.

(2) A falugondnokot a képviselő-testület nevezi ki és menti fel.

(3) A falugondnok felett az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(4) A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott szociális ellátási feladatokat a szakmai program részletesen tartalmazza – 1. számú függelék -, melynek tartalmát a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételeiről szóló módosított 1/2000. (I.07.) SZCSM rendelet 39. §-a határozza meg.

A falugondnoki szolgálat működése

3. § (1) A fenntartó a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatási feladatok ellátásához személyszállításra alkalmas, érvényes műszaki vizsgával, kötelező felelősség- és CASCO biztosítással rendelkező üzemképes gépjárművet biztosít. A gépjármű üzemképes állapotáért a falugondnok a felelős, aki a gépjármű rendellenes használatából, valamint a falugondnok hibájából a gépjárműben vagy idegen dologban keletkezett károkért anyagi felelősséggel tartozik.

(2) A gépjármű használatára és igénybevételére vonatkozó szabályozást a rendelet 2. számú függelékeként a gépjármű üzemeltetési szabályzat tartalmazza.

(3) A személyes gondoskodás biztosítása során fokozott figyelmet kell fordítani az ellátásban részesülő személyek emberi és állampolgári jogainak védelmére.

(4) A falugondnok a feladatellátás eredményességének, hatékonyságának növelése érdekében kapcsolatot tart az Országos és Megyei Falugondnoki Hálózattal és részt vesz ezen szervezetek által a falugondnokok és tanyagondnokok részére szervezett szakmai találkozókon, továbbképzéseken, továbbá együttműködik az ellátási területén működő szociális, gyermekjóléti-gyermekvédelmi, egészségügyi, oktatási és munkaügyi szolgáltatókkal, intézményekkel, így különösen a háziorvossal.

(5) A falugondnok köteles tevékenységnaplót vezetni a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételeiről szóló 1/2000. (I.27.) SzCsM rendelet 8. számú mellékletében foglaltaknak megfelelően.

(6) Az adott napi teljesítés igazolására a polgármester, akadályoztatása esetén az alpolgármester jogosult

(7) A szolgáltatás igénybevevőjének nem kell kézjegyével ellátnia a tevékenységnaplót.

A falugondnoki szolgálat által ellátandó feladatok

4. § (1) A falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül alapfeladatnak minősül

a) a közreműködés

aa) az étkeztetésben,

ab) a házi segítségnyújtásban,

ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában;

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

ba) a háziorvosi rendelésre szállítás,

bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

bc) a gyógyszerkiváltáshoz és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;

c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása, így

ca) az óvodába és iskolába szállítás,

cb) az egyéb gyermekszállítás.

(2) A falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül kiegészítő feladatnak minősülnek a lakossági szolgáltatások, így

a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) az egyéb lakossági szolgáltatások, illetve a 13. § a) pontjában meghatározottakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(3) A szolgáltatás során az önkormányzat rendeletében a falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásnak minősül

a) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

b) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

(4) A falugondnoknak elsősorban az alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat kell ellátnia. Az egyéb szolgáltatási feladatok ellátása nem veszélyeztetheti az alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási feladatok ellátását.

A falugondnoki szolgáltatás igénybevételének rendje

5. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő (vagy törvényes képviselője) kérelmére történik.

(2) Ha az ellátást igénylő személy cselekvőképtelen, a kérelmet – az érintett személy véleményét lehetőség szerint figyelembe véve – a törvényes képviselője terjeszti elő. A korlátozottan cselekvőképes személy a kérelmét a törvényes képviselőjének beleegyezésével, vagy – ha e tekintetben a bíróság a cselekvőképességét nem korlátozta – önállóan terjesztheti elő.

(3) A kérelmet írásban és szóban lehet előterjeszteni a polgármesternél, akadályoztatása esetén a falugondnoknál. A kérelmek elbírálása – a 4 § (4) bekezdésben foglaltak szerint - fontossági szempont alapján történik.

(4) A falugondnoki szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

(5) A falugondnoki szolgáltatás iránti igény hatálytalanná válik:

a) a kérelmező halálával,

b) a kérelmező lemondása által,

c) ha az ellátásban részesülő személy a szolgáltatásra nem szorul rá.

Záró rendelkezések

6. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Tiszabábolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1/2014. (II.1.) önkormányzati rendelete 22. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. § A falugondnoki szolgáltatást a Képviselő-testület külön önkormányzati rendeletben szabályozza.”