Tiszabábolna Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2019. (XI.25.) önkormányzati rendelete

az építményadóról

Hatályos: 2024. 02. 01

Tiszabábolna Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2019. (XI.25.) önkormányzati rendelete

az építményadóról

2024.02.01.

Tiszabábolna Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

Az építményadó alapja

1. § Az adó alapja az építmény négyzetméterben (m2) számított hasznos alapterülete.

Az adó mértéke

2. § (1)1 Az adó mértéke ingatlan nyilvántartás szerint üdülőként, társasüdülőként, üdülőépületként, szociális épületként, hétvégi házként, vendégházként, panzióként, szállodaként, kempingként, hotelként, motelként, szállásépületként, étteremként, vendéglőként, falatozóként, pizzériaként, büféként, bárként, borozóként, kocsmaként, italboltként, sörözőként, eszpresszóként, presszóként, üzletként, vendéglátóüzletként és kereskedelmi épületenként feltüntetett adótárgyak esetén 300.-Ft/m2.

(2) az adótárgy fajtájának megítélésekor az ingatlan nyilvántartás szerint feltüntetett megnevezés az irányadó. Eltérő használat esetén a használatbavételi engedélyt, ennek hiányában a működési engedélyt kell figyelembe venni.

Adómentesség

3. § A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 13. §-ában foglaltakon túl mentes – kivéve, ha az adó alanya vállalkozó - az adó alól:

a) a magánszemély tulajdonában álló lakás, és lakóház, ha azt az ingatlan nyilvántartás szerint feltüntetett rendeltetésének megfelelően használják,

b) a magánszemély tulajdonában álló garázs, ha azt az ingatlan nyilvántartás szerint feltüntetett rendeltetésének megfelelően használják,

c) társasházak, lakásszövetkezetek, garázsfenntartó szövetkezetek és társasüdülők közös használatú helyiségei és közös használatú területei, ha azt az alapító okiratban feltüntetett rendeltetésének megfelelően használják,

d) a magánszemély tulajdonában álló külterületi építmény.

Az adó megfizetése

4. § Az építményadót Tiszabábolna Községi Önkormányzat Képviselő-testület 11734107-15439031-80660004 számú építményadó beszedési számlájára kell teljesíteni.

Eljárási rendelkezések

5. § Az adózót az adókötelezettség keletkezéséről, az adó megállapításához szükséges adatokról, az adókötelezettséget érintő változásokról annak keletkezésétől számított 15 napon belül az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bevallási kötelezettség terheli.

Értelmező rendelkezések

6. § E rendelet alkalmazásában az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók.

Záró rendelkezések

7. § A rendelet 2020. január 1. napján lép hatályba.

1

A 2. § (1) bekezdése a Tiszabábolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.