Tiszabábolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és ellátásokról

Hatályos: 2021. 11. 29- 2022. 01. 12

Tiszabábolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és ellátásokról

2021.11.29.

Tiszabábolna Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26.§, 32.§ (3) bekezdése, 45.§ 62. §, 132. § (4) bekezdés g) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc. tv.) 3. §-a szerint Tiszabábolna Község Önkormányzatának közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező természetes személyekre.

2. § (1) A lakásfenntartási támogatás, a gyógyszertámogatás, temetési támogatás megállapítása kérelem alapján történik. A rendkívüli települési támogatás kérelemre és hivatalból is megállapítható.
(2) Az e rendeletben szabályozott települési támogatás igénylésére irányuló kérelmeket az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani az Tiszabábolna Község Önkormányzatának hivatali helyiségében (3465 Tiszabábolna, Fő út 113.).
(3) A települési támogatásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga és a családjában, vagy a vele egy közös háztartásban élő személyek adataira, vagyoni és személyi viszonyaira vonatkozó igazolásokat, nyilatkozatokat benyújtani. A kérelmező köteles a formanyomtatványon megjelölt, az egyes támogatásokra való jogosultság megállapításához szükséges igazolásokat, dokumentumokat mellékelni.
(4) Az e rendeletben szabályozott támogatásokat igénylők szociális, vagyoni körülményeinek, valamint egészségi állapotának megismerése érdekében szükség szerint környezettanulmányt kell készíteni.
(5) A jövedelem számításánál a Szoc. tv. 10. §-ban foglaltak szerint kell eljárni.
(6) A megállapított támogatások kifizetéséről Tiszabábolna Község Önkormányzata a támogatás megállapítását követő 15 napon belül a házipénztáron keresztül gondoskodik.

3. § (1) Az Szoc. tv. 17. §-ában szabályozottaknak megfelelően a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátást az igénybe vevő köteles visszatéríteni.(2) Indokolt esetben, amennyiben a visszafizetés a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyezteti –átruházott hatáskörben –a polgármester a visszafizetésre kötelezett összegeta) elengedheti,b) csökkentheti,c) részletekben történő megfizetését engedélyezheti.

4. § (1) A jegyző az Szoc. tv. 18-19. §-aiban foglaltaknak megfelelően országos és helyi nyilvántartást vezet.

5. § (1) Tiszabábolna Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a jogosultak részére az alábbi települési támogatásokat nyújtja:a) lakásfenntartási támogatás,b) gyógyszertámogatása Szoc. tv.-ben foglaltak figyelembevételével, valamint az e rendeletben meghatározott feltételek szerint.Lakásfenntartási támogatás.

6. § (1) Lakásfenntartási támogatás állapítható meg a szociálisan rászorult személynek az általa lakott lakás rendszeres fenntartási költségeinek viseléséhez.
(2) Lakásfenntartási támogatásban azon tiszabábolnai lakcímmel rendelkező személy részesül, aki
a) a kérelemben megjelölt lakásban bejelentett lakcímmel rendelkezik, abban életvitelszerűen lakik és annak tulajdonosa vagy bérlője, és akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át,
b) egyedül élő személy és a kérelemben megjelölt lakásban bejelentett lakcímmel rendelkezik, abban életvitelszerűen lakik és annak tulajdonosa vagy bérlője, és a havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át.
(3) A lakásfenntartási támogatás mértéke:a) a (2) bekezdés a) pontjában megjelölt személy esetében 3.000,- forint/hób) a (2) bekezdés b) pontjában megjelölt személy esetében 4.000,- forint/hó.
(4) A lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani.
(5) Ugyanazon lakóingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg lakásfenntartási támogatás, függetlenül az ingatlanban élő személyek és háztartások számától.

7. § (1) Gyógyszertámogatást kap az a tiszabábolnai lakcímmel rendelkező személy, akinek havi vényköteles gyógyszerköltségének, gyógyászati segédeszköz költségének, közgyógyellátással nem támogatott része meghaladja a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem 20%-át.
(2) A gyógyszertámogatás összege a háziorvos, szakorvos által igazolt vényköteles gyógyszerköltség, gyógyászati segédeszközköltség összege, de legalább 3.000,- forint, és legfeljebb 20.000,- forint.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott gyógyszertámogatás eseti alkalommal, egy naptári évben legfeljebb két alkalommal adható.
(4) Gyógyszertámogatás 8iránt benyújtott kérelem kötelező melléklete a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök eseti vagy havi költségéről szóló igazolás.

8. § (1) Rendkívüli települési támogatást eseti jelleggel a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő családok, illetve személyek részére nyújt az önkormányzat elsősorban a Szoc. tv. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben.
(2) Rendkívüli települési támogatás (a továbbiakban: támogatás) igényelhető:
a) átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe került személy vagy család kiadásainak mérséklésére,
b) aki önhibáján kívül elemi kárt szenvedett,
c) gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel nyújtott pénzbeli támogatásra vagy
d) elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra.
(3) Támogatás állapítható meg annak a személynek, aki a (2) bekezdés a) pontja szerint rendkívüli élethelyzetbe került vagy létfenntartási gonddal küzd és családjában az adott naptári évre vonatkozóan az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át, egyedül élő esetén 600 %-át nem haladja meg.
(4) A támogatás egyszeri összege nem lehet kevesebb, mint 5.000 Ft.
(5) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az ugyanazon rendkívüli élethelyzetre vagy létfenntartási gondra való hivatkozással 15 napon belül ismételten benyújtott kérelemre vagy hivatalból indult eljárásra települési támogatás - kivéve az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén - nem állapítható meg. (6) A polgármester a támogatás felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok (számla, nyugta stb.) becsatolására hívhatja fel a jogosultat.
(7) Az elemi kár fogalmát, illetve a kár bekövetkezésének igazolását a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3.§ 70. pontjában foglaltak tartalmazzák. Elemi kár esetén a támogatás összege nem haladhatja meg a 100.000 forintot.
(8) A támogatást a gyermekre, illetve a fiatal felnőttre kell megállapítani és a törvényes képviselőjének, illetve a fiatal felnőttnek kell folyósítani. Az egy családban élő gyermekek részére nyújtható támogatás összege az adott naptári évben nem haladhatja meg a (3) bekezdésében meghatározott mértéket.
(9) A gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel nyújtott pénzbeli támogatásra igényelt támogatás megállapításához csatolni kell a segélyezésre okot adó körülmények igazolására szolgáló iratokat.
(10) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt támogatásra jogosult az eltemettető, ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 700%-át.
(11) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről az eltemettető nevére kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonatot. A temetési számlát a szükséges adatok feltüntetését követően az eltemettetőnek vissza kell adni.
(12) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt támogatás összege 50.000.-forint.
(13) A temetési támogatás meghatározásánál helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének összegét kell alapul venni az adott évre vonatkozóan.
(14) Az eltemettető az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt támogatás iránti kérelmét az elhalálozás napjától számított 60 napon belül nyújthatja be.

9. § Tiszabábolna Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Sztv. 48.§-ban foglaltak alapján a köztemetésről a polgármester útján gondoskodik. A Képviselő-testület a köztemetéssel kapcsolatos feladat-és hatáskört a polgármesterre ruházza át.

10. § (1) A Tiszabábolnai Községellátó és Élelmezési Központ az alábbi személyes gondoskodást nyújtó ellátást biztosítja: étkeztetés.
(2) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt az Szt. 62. § (1) bekezdésében meghatározott okok miatt önmaguk, illetve eltartottjaik részére nem képesek biztosítani.
a) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki az 50. életévét betöltötte.
b) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a háziorvos vagy kezelőorvos igazolása szerint önmaga ellátásáról részben vagy teljesen nem képes gondoskodni.
c) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki önmaga ellátására részben képes, és fogyatékosságát (fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban részesülő) a megállapító határozattal igazolja.
d) Pszichiátriai betegsége, vagy szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes, A pszichiátriai, vagy szenvedélybetegségét a 9/1999. (XI.24.) SZCSM rendelet 21. §-ában meghatározott szakvéleménnyel kell igazolni.e) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki – nyilatkozata szerint – bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, kivéve azon személyeket, akiknek a hajléktalan szállás a bejelentett lakóhelye.
(2) Az önkormányzat a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ keretében az alábbi személyes gondoskodást nyújtó ellátási formákat biztosítja:
a) családsegítés,
b) közösségi ellátás,
c) házi segítségnyújtás.

11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) Hatályát veszti Tiszabábolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési támogatásokról szóló 2/2015. (III.1.) önkormányzati rendelete és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1/2014. (II.1.) önkormányzati rendelete.

12. § Ez a rendelet 2021. november 29-én lép hatályba.