Tiszabábolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 12.) önkormányzati rendelete

a gyermekszületési támogatásról

Hatályos: 2022. 01. 15

Tiszabábolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 12.) önkormányzati rendelete

a gyermekszületési támogatásról

2022.01.15.

Tiszabábolna Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvény (2011. április 25.) 32. cikk (2) bekezdés kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 8. pont alapján meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Tiszabábolna Község Önkormányzata Képviselő- testülete vissza nem térítendő támogatást nyújt a rendelet hatályba lépését követően született gyermeket saját háztartásában nevelő szülőnek vagy a gyermek gyámjának (a továbbiakban együtt: szülő) az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén.

2. § (1) Az Tiszabábolna Község Önkormányzata Képviselő-testülete támogatást tekintettel biztosít ellátást a) legalább az egyik szülő – a gyermek születésekor és a gyermek születését közvetlenül megelőző 12 hónapban - megszakítás nélkül tiszabábolnai bejelentett lakóhellyel rendelkezik és
b) a gyermek megszületésekor annak lakóhelyeként a lakcímnyilvántartásba tiszabábolnai lakóhely kerül bejegyzésre került.

3. § A támogatás összege újszülött gyermekenként 10.000 Ft.

4. § (1) A támogatás iránti kérelmet ezen rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon is be lehet nyújtani az Önkormányzat hivatalába.
(2) A kérelemhez mellékelni kell:a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát,b) a szülő nyilatkozatát, hogy a gyermeket saját háztartásában neveli.

5. § (1) A támogatást a szülő a gyermek megszületését követő 3 hónapon belül igényelheti. A határidő elmulasztása jogvesztő.

6. § (1) A támogatásra jogosultság megállapításáról és kifizetéséről a polgármester a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben dönt.
(2) A megállapított támogatás a kérelemben foglaltak szerint az Önkormányzat házi pénztárából kerül kifizetésre vagy számlára utalásra.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

8. § Ez a rendelet 2022. január 15-én lép hatályba.