Tiszabábolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelete

Tiszabábolna Község Önkormányzatának 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 10

Tiszabábolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelete

Tiszabábolna Község Önkormányzatának 2024. évi költségvetéséről

2024.02.10.

Tiszabábolna Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a Tiszabábolna Községi Önkormányzat Képviselő-testületére és az Önkormányzat költségvetési szervére (KEÉK) terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének

a) költségvetési bevételi főösszegét (finanszírozási bevételek nélkül): 102.707.393 Ft-ban

b) költségvetési kiadási főösszegét (finanszírozási kiadások nélkül): 232.098.000 Ft-ban

c) finanszírozási bevételek főösszegét: 148.330.164 Ft-ban

d) finanszírozási kiadások főösszegét: 18.939.557 Ft-ban

e) bevételi főösszegét: 227.124.557 Ft-ban

f) kiadási főösszegét: 227.124.557 Ft-ban állapítja meg.

3. § (1) A 2. § (1) bek. a) pontjában megállapított költségvetési bevételek előirányzat csoportonként és kiemelt előirányzatok szerinti, valamint kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladatok szerinti részletezését e rendelet 1. melléklete, 2. melléklete, 3. melléklete, 4. melléklete, 5. melléklete, 6. melléklete; 17. melléklete; 18. melléklete tartalmazza.

(2) A 2. § (1) bek. b) pontjában megállapított költségvetési kiadások előirányzat csoportonként és kiemelt előirányzatok szerinti, valamint kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladatok szerinti részletezését e rendelet 7. melléklete, 8. melléklete, 9. melléklete, 10. melléklete, 11. melléklete, 12. melléklete, 13. melléklete, 14. melléklete, 15. melléklete tartalmazza.

(3) A 2. § (1) bek. c) pontjában megállapított finanszírozási bevételek részletezését e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A 2. § (1) bek. d) pontjában megállapított finanszírozási kiadások részletezését e rendelet 11. melléklete tartalmazza.

(5) Az önkormányzati szintű működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat – tájékoztató jelleggel – mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban a rendelet 19. melléklete tartalmazza.

4. § (1) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházási kiadási előirányzat feladatonkénti részletezését e rendelet 14. melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felújítási kiadási előirányzat feladatonkénti részletezését e rendelet 15. melléklete tartalmazza.

(3) A költségvetési létszámkeretet e rendelet 16. melléklete tartalmazza.

5. § A Képviselő-testület a költségvetési kiadási főösszegen belül

a) 0 eFt általános tartalékot és

b) 0 eFt céltartalékot állapít meg.

6. § A költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban a 22. melléklet tartalmazza.

7. § (1) A működési bevételek növelése érdekében pályázatot kell benyújtani a Belügyminisztérium felé működési támogatás igénylésére..

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2023. évi maradványát a 2024. évi költségvetés feladatai finanszírozásába bevonja. Az intézményi maradvány elszámolás során az Önkormányzatot illeti meg a végleges feladatelmaradási összeg, a meghatározott célra rendelkezésre bocsátott összegek maradványa.

(3) A Képviselő-testület a 2023. évi gazdálkodás intézményi maradványát a gazdálkodási helyzetének ismeretében az intézményétől elvonhatja.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

8. § A költségvetési szervek vezetői, az önkormányzat költségvetése vonatkozásában a polgármester a költségvetés kiemelt előirányzati és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre. A költségvetési szerv vezetője a költségvetés végrehajtása során együttműködik a polgármesterrel.

9. § (1) A Képviselő-testület – az önkormányzati bevételek növelése érdekében – felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmenetileg szabad pénzeszközöket betétként elhelyezze, vagy államilag garantált értékpapírt, vagy „optima”, illetve „prémium” nyílt végű befektetési jegyet, illetve tőkegarantált pénzpiaci befektetési jegyet vásároljon, illetve deviza ügyleteket bonyolítson.

(2) Az önkormányzat felhalmozási bevételként veszi számba az önkormányzati vagyon bérbeadásából származó bérleti díjbevételeket tekintettel arra, hogy azt a bevételt ugyanazon vagyontárgyak felhalmozási és felújítási célú felhasználására fordítja.

10. § (1) A Költségvetési előirányzatok feletti rendelkezési jogosultság tekintetében, az önkormányzati előirányzatok kivételével, a költségvetési szervek vezetői teljes jogkörrel rendelkeznek. Az önkormányzati előirányzatok felett kizárólag a Polgármester rendelkezik teljes jogkörrel.

(2) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére a dologi kiadások között eredeti előirányzatként elkülönítetten megtervezett összeg, csak a személyi juttatások egyidejű átcsoportosításával növelhető az irányító szerv engedélyét követően.

(3) A költségvetési szervek esetén a jutalmazásra kifizethető együttes összeg – beleértve a jutalom előirányzatának felhasználásár is- , nem haladhatja meg az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatára vetítve az 5 %-ot.

(4) Az intézményen belüli jutalmazás feltételeit (differenciálás szabályait) a költségvetési szerv vezetője határozza meg.

(5) A nem rendszeres személyi juttatások között kell megtervezni – a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992.évi XXXIII. törvény (a továbbiakban: Kjt.) 77. §-ának (1) bekezdése szerinti feltételek fennállása esetén. a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvényben meghatározott kereset-kiegészítést, melynek alapja a keresetbe tartozó juttatások előző évi bázis előirányzatának 2 %-a. Az előirányzat felhasználására az irányító szerv vezetőjével történt egyeztetést követően kerülhet sor.

11. § (1) A költségvetési szervek a saját működési bevételük eredeti, illetve módosított előirányzatot meghaladó többletbevétel 50 %-át – a jegyző egyidejű tájékoztatásával – saját hatáskörben felhasználhatják, míg az 50 %-a az önkormányzat bevételét képezi. A saját bevételek felhasználását az irányító szerv vezetőjével engedélyeztetni szükséges.

(2) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. A kiadási előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

(3) A költségvetési szervek az államháztartáson kívülről átvett pénzeszközök, valamint a támogatásértékű bevételek eredeti, illetve módosított előirányzatát meghaladó többletbevételeket intézményi hatáskörben felhasználhatják.

(4) A költségvetési szervek által az (1)–(3) bekezdés szerint saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-változtatása, valamint a személyi juttatások előirányzatának év közbeni módosítása során, az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet 36. §-a alapján kell eljárni.

12. § (1) A feladat elmaradásból származó – kiemelt – kiadási előirányzat megtakarítások felhasználására csak a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

(2) A költségvetési szerveknek a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével kell működniük és gazdálkodniuk a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási, számviteli szabályok maradéktalan betartása és az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a költségvetési szerveket a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(4) A költségvetési szerveknél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja maga után automatikusan a költségvetési támogatás növekedését. Amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, a tervezett kiadási előirányzatok nem teljesíthetőek.

(5) A költségvetési szervek készpénzt vehetnek fel a házipénztárba. A házipénztárból felvett készpénzelőleggel a készpénz felvevőnek el kell számolnia a költségvetési szerv belső szabályzatában meghatározottak szerint.

13. § (1) Az Önkormányzat, és a KEÉK bevételeinek beszedésekor, kiadásainak teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni.

(2) Az Önkormányzatnál, valamint az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerveknél az alábbi jogcímeken teljesíthetők készpénzben kifizetések:

a) a közfoglalkoztatásban résztvevők bére,

b) az egységes rovatrend K47. Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai rovaton elszámolandó kiadások,

c) az egységes rovatrend K31. Készletbeszerzés és K34. Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások rovatain elszámolandó kiadások,

d) az egységes rovatrend K61. Immateriális javak beszerzése, létesítése, K63. Informatikai eszközök beszerzése, létesítése és K64. Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése rovatain elszámolandó, kisértékű immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzésére irányuló kiadások,

e) az egységes rovatrend K33. Szolgáltatási kiadások és K123. Egyéb külső személyi juttatások rovatain elszámolandó, 1 000 000 forint értéket el nem érő kiadások,

f) a c)–e) pont szerinti kiadásokhoz kapcsolódóan az egységes rovatrend K351. Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó és a K67. Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó rovatain elszámolandó kiadások,

g) az a)–f) pont szerinti kiadásokra a foglalkoztatottaknak elszámolási kötelezettséggel adott előlegek,

h) az önkormányzat által az államháztartáson kívüli szervezetek, személyek számára biztosított támogatás kifizetése, abban az esetben, ha a támogatatott szervezet, személy nem rendelkezik hitelintézeti számlával.

14. § . A költségvetési szervek vezetői felelősek a feladatfinanszírozás alapját képező, finanszírozást megalapozó mutatószámok (létszám, stb) valóságtartalmáért, a támogatásokelszámolásához szükséges dokumentumok helyességéért. Kötelesek a támogatás igénylésének és elszámolásának alapját képező nyilvántartásokat naprakészen vezetni.

Egyéb rendelkezések

15. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételére mind az Önkormányzatnál, mind a költségvetési szerveknél csak abban az esetben kerülhet sor, ha

a) az átvétel nem jár semmiféle kötelezettséggel,

b) az átvétel miatt nem keletkezik az átvevőnél többletkiadás (többletköltség),

c) az átvett forrást az átvevő az átadótól függetlenül, önállóan használhatja fel,

d) az átvett forrás felhasználása az átvevő feladatainak ellátását szolgálja.

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről 1 000 eFt-ig a Polgármester, illetve az átvétellel érintett költségvetési szervek vezetője, ezen összeg felett minden esetben a Képviselő-testület dönt.

(3) A (1) bekezdés szerinti feltételeknek megfelelő államháztartáson kívüli forrás átvételéről a Polgármester, illetve az átvétellel érintett költségvetési szerv vezetője feljegyzést készít, míg a Képviselő-testület határozattal dönt. A Képviselő-testületi határozatnak, valamint a feljegyzésnek legalább a következőket kell tartalmazni:

a) átadó neve, címe,

b) átadott-átvett forrás tárgyiasult formája, mennyisége, értéke,

c) az államháztartáson kívüli forrás átadásának-átvételének célja.

d) az átvevő nyilatkozata, hogy az átvétel megfelel a (1) bekezdés (a)-(d) pontjában leírt feltételeknek.

e) az átvevő aláírását.

16. § A közvetett támogatások 2024. évre tervezett összegét e rendelet 21. melléklete tartalmazza.

17. § Az önkormányzat saját bevételeit és az adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségének bemutatását e rendelet 22. melléklet tartalmazzák.

18. § A 2024. év várható bevételi és kiadási előirányzatok teljesülésére vonatkozó, önkormányzati szintű előirányzat-felhasználási ütemtervet e rendelet 20. melléklete tartalmazza.

19. § Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott, az Önkormányzat Képviselő-testülete részére a zárszámadáshoz csatolandó vagyonkimutatást az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) Korm. rendelet 30. §-ban meghatározott szerkezetben kell összeállítani, azt tovább nem kell részletezni.

Záró rendelkezés

20. § Ez a rendelet a kihirdetés követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2024. január 1-jétől kell alkalmazni.

1. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet a 1/2024. (II.9.)önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat 2023. évi bevételi előirányzatai összesen

Ft-ban

Sor-szám

BEVÉTELEK JOGCÍMEI

Önkorm. Jogalkotás

Önkorm. Által kezelt felad. KEÉK

Önkor-mányzat

Mind-összesen

A

B

C

D

E

F

1.

I. MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK (I/1..+I/3)

0

6 161 000

96 546 393

102 707 393

2.

I/1. Intézményi működési bevételek

6 161 000

1 985 000

8 146 000

3.

I/2. Közhatalmi bevételek (2.1..+2.6)

0

0

16 830 000

30 009 762

4.

2.1. Igazgatási szolgáltatási díj

0

5.

2.2. Felügyeleti jellegű tevékenység díja

0

6.

2.3.Önkormnak átengedett közhatalmi bevételek

0

7.

2.4. Helyi adók és adójellegű bevételek

16 500 000

16 500 000

8.

2.5. Adópótlék, adóbírság

1 030 000

1 030 000

9.

2.6. Egyéb közhatalmi bevételek

0

10.

I/3. Működési támogatások (3.1..+3.5)

0

0

77 031 393

77 031 393

11.

3.1. Önkorm. működési költségvetési támogatása

0

43 170 393

43 170 393

12.

3.1.1. Önkorm. Ált. műk. Ktgv-i támog.

43 170 393

43 170 393

13.

3.1.2.Központosított működési célú előirányzat

0

14.

3.1.3.Működőképesség megőrzését szolg. Kieg.tám.

0

15.

3.1.4.Egyéb működési célú központi támogatás

0

16.

3.2 Előző évi költségvetési kiegészítések, visszatér.

0

17.

3.3.Műk.c. visszatér. támog., kölcsönök megtér.ÁHB

0

18.

3.4. Műk. célú támog. értékű bevételek

33 861 000

33 861 000

19.

3.5.Műk.c.tám.kölcsön visszat. ÁHK-ről

0

20.

3.6.Műk.c. pénzeszk.átvétel ÁHK-ről

0

21.

II. FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK (II/1..+II/2)

0

0

0

22.

II/1. Felhalmozási bevételek

0

0

0

0

23.

1.1. Tárgyi eszk., immat.javak értékesítése

24.

1.2. Felhalmozási célú ÁFA visszatérülések

0

25.

1.3.Egyéb önkorm. Vagyon üzemeltetéséből, koncesszióból származó bevétel

0

26.

1.4 Pénzügyi befektetés bevételei

0

27.

II/2. Felhalmozási c. költségvetési támogatások

0

0

28.

2.1. Központosított felhalmozási célú előirányzatok

0

29.

2.2. Egyéb felhalmozási célú központi támogatás

0

30.

2.3.Felh.c. visszatér.támog., kölcsönök megtér. ÁHB.

0

31.

2.4.Felh.c. támogatásértékű bevételek

0

32.

2.5.Felh.c. visszatér.támog., kölcsönök megtér. ÁHK.

0

33.

2.6. Felh.c. pénzeszközátvétel ÁHK-ről

0

34.

TÁRGYÉVI INTÉZMÉNYI BEVÉTELEK ÖSSZESEN (I+II)

0

6 161 000

96 546 393

102 707 393

35.

III. FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK

36.

1. Alap és vállalk. tev. közötti elszámolás

37.

2.Előző évi pénzmaradvány műk.c. ig. vét.

491 075

17 338 164

17 829 239

38.

3 .Előző évi pénzmaradvány felh.c. ig. vét.

0

113 240 000

113 240 000

39.

4. Központi irányítószervi támogatás

17 260 925

17 260 925

40.

5. Forgatási célú belföldi, külföldi értékpap.érték.

41.

6. Befektetési célú belföldi, külföldi értékpapír érték.

42.

7.Működési célú hitel felvétel és műk.c.kötv.bev.

0

43.

8.Felahalmozási célú hitelelvétel és fel.c. kötv.kibocs.

0

44.

III. FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

0

17 752 000

130 578 164

148 330 164

38.

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN (I.+II.+III.)

0

23 913 000

227 124 557

251 037 557

2. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

Intézményi működési bevételek részletezése

Ft-ban

Sor-szám

BEVÉTELEK JOGCÍMEI

Önkorm. jogalkotás

Önkorm. Által kezelt feladat KEÉK

Önkor-mányzat

Mind-összesen

A

B

C

D

E

F

2.

1.1. Egyéb saját működési bevételek

6 161 000

1 985 000

8 146 000

3.

1.2. Működési célú ÁFA- bevételek, visszatér.

0

0

4.

1.3. Működési célú hozam és kamatbevételek

0

0

0

5.

I/1. Intézményi működési bevételek összesen

0

6 161 000

1 985 000

8 146 000

3. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

Helyi adók és adójellegű bevételek részletezése

Ft-ban

So-szám

BEVÉTELEK JOGCÍMEI

Önkormányzat

összesen

A

B

C

1.

2.4.1. Építményadó

2.

2.4.2. Magánszemélyek kommunális adója

7 500 000

3.

2.4.2. Magánszem.komm.adó követelés

4.

2.4.5. Iparűzési adó állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után

9 000 000

5.

2.4.6. Iparűzési adó követelés

10.

I./2.4. Helyi adók és adójellegű bevételek összesen

16 500 000

11.

I./2.5.Pótlékok, bírságok

12.

I./2.5.Pótlékok, bírságok követelés

2.4.3. Idegenforgalmi adó követelés

2.4.3. Idegenforgalmi adó tartózkodás után

2.4.7. Talajterhelési díj követelés

1 030 000

12.

I./2.6. Egyéb közhatalmi bevételek

1 030 000

4. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzatoknak átengedett közhatalmi bevételek

Ft-ban

Sor-szám

BEVÉTELEK JOGCÍMEI

Önkormányzat összesen

A

B

C

4.

2.3.1. Gépjárműadó 2020. évi terv

5.

2.3.1. Gépjárműadó követelés

6.

2.3.3. Önk. átengedett egyéb köhatalmi bevételek

0

7.

I/2.3. Önkormnak átengedett közhatalmi bev. Össz.

0

5. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

Egyéb saját bevételek részletezése

Ft-ban

BEVÉTELEK

Önkorm. jogalkotás

Önkorm. Által kezelt feladat KEÉK

Önkormányzat

Mind-összesen

A

B

C

D

E

F

1.

Térítési díj szociális étkeztetés

1 898 000

1 898 000

2.

Vendég étk. Térítési díj

2 182 000

2 182 000

3.

Iskolai térítési díjak

2 081 000

2 081 000

4.

Ravatalozási és sírhely díj

0

5.

PÁKÁSZ vendégház bérleti díj

0

6.

Egyéb bérleti díjak (önerőhöz)

0

7.

Önkorm. vagyon bérbeadás (Kultúrház.)

0

8.

Pannon torony bérleti díj

0

9.

Lemezbódé bérleti díj

0

10.

Panzió értékesítése

0

11.

Fő út 83. ingatlan

0

12.

Önkormányzati szolgálati lakás lakbér

1985000

1 985 000

13.

Egyéb műk. Célú bevételek

0

14.

Önkormányzat saját bevétel összesen:

6 161 000

1 985 000

8 146 000

6. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

Működési célú támogatás értékű bevételek

Ft-ban

Sor-szám

BEVÉTELEK JOGCÍMEI

Önkorm. jogalkotás

Önkorm. Által kezelt feladat KEÉK

Önkormányzat

Mind-összesen

A

B

C

D

E

F

1.

Közmunkaprogram

15 931 000

15 931 000

2.

GINOP

0

3.

Szociális ágazati pótlék bevétele járulékkal

0

4.

0

5.

Önkormányzat által

1 250 000

1 250 000

5.

TB finanszírozáas

16 680 000

16 680 000

6.

Önkormányzat összesen:

0

33 861 000

33 861 000

7.

I/3.4. Támogatás értékű működési bevétel mindössz.

7. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

Felhalmozási célú támogatás értékű bevételek

BEVÉTELEK JOGCÍMEI

Önk.jogalk.

Önk.ált.k.fel.

Önkormányzat

Mindösszesen

A

B

C

D

E

F

0

0

0

0

0

8. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

Személyi juttatások és járulékok

Ft-ban

Sor-szám

Megnevezés

Önk.

Önk.

Önk.által

Közs.Önk.

Jogalkotás.

igazgatás

kezelt KEÉK

összesen

A

B

D

E

F

G

1.

I. Személyi juttatások

2.

Alapilletmények

26 910 000

8 302 000

35 212 000

3.

Illetménykiegészítések

0

4.

Egyéb köt. pótlékok

0

5.

Egyéb feltételtől függő pótl.

0

6.

Részmunkaidősök juttatása

0

7.

Rendszeres személyi jutt. össz.

0

26 910 000

8 302 000

35 212 000

8.

Egyéb munkavégzésh.kapcs.juttat.

0

9.

Részmunkaid.fogl.m.v.kapcs.juttat.

0

10.

0

11.

Munkavégz.kapcs. juttat. össz.

0

0

0

0

12.

Ruházati költségtérítés

0

248

13.

Ruházati költségtérítés

0

14.

Biztosítási díj (ÖNYP)

15.

Egyéb ktgt. Utazási

85 000

85 000

16.

SZÉP KÁRTYA

400 000

400 000

17.

Telj.m.időben fogl. Sajátos juttat.

400 000

26 995 000

8 302 000

35 697 248

18.

19.

Polgármester t.díj és ktgtérítés

6 860 000

6 860 000

20.

Képvieslők tiszteletdíj

3 232 000

3 232 000

21.

Zsóka/Magdi Hivatal

0

22.

TOP Gelej megbízási díj

0

23.

Város megbízási díj

660 000

660 000

24.

Háziorvos

9 000 000

9 000 000

25.

Állományba nem tart. juttatása

9 660 000

0

19 752 000

26.

Személyi juttatások összesen:

10 092 000

36 655 000

8 302 000

55 449 248

27.

28.

II. Munkáltatót terhelő járulékok

29.

Szociáli hozzájárulás adó 13 %

1 442 000

3 697 000

1 079 000

6 218 000

30.

0

31.

Munkaadói járulék összesen

1 442 000

3 697 000

1 079 000

6 218 000

32.

33.

Személyi jutt. és jár. összesen:

11 934 000

40 352 000

9 381 000

61 667 248

9. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

Dologi kiadások feladatonként

Ft-ban

Sor-szám

Dologi kiadások

Önkormányzat

Önkormányzat által kezelt feladat KEÉK

Összesen

A.

B.

C.

D.

E.

1.

Szakmai anyag

0

2.

Üzemeltetési anyagok

1 615 000

8 686 000

10 301 000

3.

Árubeszerzés

0

4.

Készletbeszerzés

1 615 000

8 686 000

10 301 000

5.

Informatikai szolgál.igénybev.

546 000

546 000

6.

Egyéb komm. Szolg.

420 000

420 000

7.

Kommun. összesen:

966 000

0

966 000

8.

Közüzemi díjak

14 622 000

1 272 000

15 894 000

9.

Vásárolt élelmezés

,

0

10.

Bérleti és lízingdíj

100 000

100 000

11.

Karbantartás, kisjavítás

420 000

500 000

920 000

12.

Közvetített szolg. Igénybevét.

0

13.

Szakmai tev. Seg. Szolg.

0

14.

Egyéb szolgáltatások

8 244 000

485 000

8 729 000

15.

16.

Szolg. kiadások

23 386 000

2 257 000

25 643 000

17.

Kiküldetések kiadásai

0

0

18.

Reklám és propaganda

0

19.

Kiküld., Reklám kiad.

0

0

0

20.

Működési célú ÁFA

6 537 000

2 954 000

9 491 000

21.

Helyi adók, vám, illeték

50 000

50 000

22.

Egyéb dologi kiadások

2 000 000

2 000 000

23.

,

24.

Összesen

34 554 000

13 897 000

48 451 000

10. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

Ellátottak pénzbeli juttatásai

Ft-ban

Sor-szám

Megnevezés

Önkorm. Jogalkotás

Önkorm. Által kezelt feladat KEÉK

Önkor-mányzat

Mindösszesen

A

B

C

D

E

F

1.

55 év felettiek rendszeres szoc.segélye

0

2.

Egészségkár. Rendszeres szoc. segélye

0

3.

Foglalkoztatást helyettesítő támogatás

0

4.

Pénzbeni gyermekvédelmi támogatás

0

5.

Normatív lakásfenntartási támogatás

0

6.

Települési támogatás

1 500 000

1 500 000

7.

Egyéb önk. Rendeletben mm.jutt

1 753 000

1 753 000

8.

Temetési segély

100 000

100 000

9.

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

0

10.

Mozgáskorlátozottak közlekedési támogatása

0

11.

Közköltséges temetés

0

12.

Társadalom-, szociálpol. és egyéb juttatás össz.

0

0

3 353 000

3 353 000

11. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat 2024. évi kiadási előirányzatai feladatonként

Ft-ban

Sorszám

KIADÁSOK JOGCÍMEI

Kötelezően ellátandó feladatok

Tiszabábolna KEÉK

Államigaz-gatási feladat

Mind-összesen

A

B

C

D

E

F

1.

I. MŰKÖDÉSI KIADÁSOK

2.

1. Személyi juttatás

47 147 000

8 302 000

55 449 000

3.

2. Munkaadót terh. járulékok

5 139 000

1 079 000

6 218 000

4.

3. Dologi kiadás

34 554 000

13 897 000

48 451 000

5.

Ebből: - hosszú lej. fejl.hitel kamata

0

6.

- működési célú kamatkiadás

0

7.

4. Egyéb működési célú kiadások összesen

6 668 000

0

6 668 000

8.

4.1.Támogatásértékű működési kiad.ÁHB-re

6 668 000

6 668 000

9.

4.2. Műk.c. kölcsönnyújtás ÁHB-re

0

10.

4.3. Műk.c. tám, kölcs. törlesztése ÁHB-re

0

11.

4.4.Működési c. pénzeszk. átad.államh. kívülre

0

0

12.

4.5. Működési célú kölcsönök nyújtása ÁHK-re

0

13.

4.6. Elvonások, befizetések

0

14.

5. Ellátottak pénzbeli juttatásai

3 353 000

3 353 000

15.

I. Működési kiad. összesen

96 861 000

23 278 000

0

120 139 000

16.

II. FELHALMOZÁSI KIADÁSOK

17.

1. Beruházás ÁFÁ-val

635 000

635 000

16.

2. Felújítás ÁFÁ-val

111 324 000

111 324 000

17.

3. Egyéb felhalmozási kiadások összesen

0

18.

3.1.Támogatás értékű felhalmozási kiadás ÁHB-re

0

19.

3.2. Felhalm. célú kölcsönök nyújtása ÁHB-re

0

20.

3.3. Felhalm. célú kölcsönök törlesztése ÁHB-re

0

21.

3.4.Felhalm.c.pénzeszk.átad.államh.kívülre

0

22.

3.5. Felhalm. célú kölcsönök nyújtása ÁHK-re

0

23.

3.6. Lakástámogatás (foglalk-nak)

0

24.

3.7. Felhalmozási célú tartalékok

0

25.

4. Befektetési kiadások

0

26.

5. Hosszú lejáratú hitelek kamata

0

27.

II. Felhalmozási kiadás összesen

111 324 000

635 000

0

111 959 000

28.

TÁRGYÉVI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁS ÖSSZESEN (I.+II.)

208 185 000

23 913 000

0

232 098 000

29.

III. FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK

30.

1.Államháztartáson belüli megelőlegezés v.fiz.

1 678 632

1 678 632

31.

2. Szabad pénzeszköz betétként való elhelyezése

0

32.

3. Központi, irányítószervi támogatás

17 260 925

17 260 925

33.

4. Pénzügyi lízing tőkerész törlesztés

0

34.

5. Forgatási célú belföldi, külföldi értékpapírok vásárlása

0

35.

6. Befektetési célú belföldi, külföldi értékpapír vásárlás

0

36.

7.Működési célú hitel törlesztés és műk.c.kötv.bev.

0

37.

8.Felahalmozási célú hitel törlesztés és fel.c. kötv.bev.

0

38.

III. Finanszírozási kiadások összesen:

18 939 557

0

0

18 939 557

39.

KIADÁS MINDÖSSZESEN (I. + II. +III.)

227 124 557

23 913 000

0

251 037 557

12. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

Támogatás értékű működési kiadás államháztartáson belülre

Ft-ban

Sor-szám

Támogatott megnevezése

Önkorm. Jogalkotás

Önkorm. Által kezelt feladatok

Önkor-mányzat

Mind-összesen

A

B

C

D

E

F

1.

- Önkormányzat - Közös Önkormányzati Hivatalnak

1 300 000

1 300 000

2.

Finanszírozás KEÉK

0

2.

- Önkormányzat - Hulladék rekult. Társ.

0

3.

-Tiszatavi Hulladékgazd. Társ.

0

4.

- Előző évi támogatás elszámolás MÁK

0

5.

- Védőnő költsége (Borsodivánka)

0

6.

- Orvosi ügyeleti hozzájárulás Mezőkövesd

0

7.

- Mezőkövesd Kistérségi hozzájárulás

430 000

430 000

8.

Összesen

0

0

1 730 000

1 730 000

13. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

Működési célú pénzeszközátadás államháztartáson kívülre

Ft-ban

Sor-szám

Támogatott megnevezése

Önkorm. Jogalkotás

Önkorm. Által kezelt feladatok

Önkor-mányzat

Mind-összesen

A

B

C

D

E

F

1.

Ebből: - Nonprofit szervek tám. (pályázat alapján) működésre

2.

Civil szervezetek támogatás pályázat alapján

3.

Tagdíjak:

4.

- KÖSZ

5.

- TTÖT

6.

- TÖOSZ

7.

- LEADER tagdíj

8.

- Falugondn. Egy.

9.

- Támogatás gyerekmentő, stb.

10.

- Tiszafüred hulladéklerakó

0

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

0

18.

0

19.

Összesen

0

0

0

0

14. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

Beruházási kiadási előirányzatok

célonkénti részletezése

2024. év

Ft-ban

Sor-szám

Beruházási cél

2023. évi előirányzat

A

B

C

1.

Önkormányzat tárgyi eszköz beszerzés

0

2.

KEÉK tárgyi eszköz

635 000

3.

4.

7.

Beruházás Összesen:

635 000

15. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

Felújítási kiadási előirányzatok

célonkénti részletezése

2024. év

Ft-ban

Sor-szám

Felújítási cél

2023. évi előirányzat

A

B

C

1.

MFP UHJ/2023

4 993 000

2.

TOP plusz

45 483 000

3.

TOP-plusz 2022-00006

42 882 000

4.

Top- Plusz Tiszapalkonya

20 754 000

8.

Felújítás összesen

114 112 000

16. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

Költségvetési szervek létszámkerete

Sor-szám

Költségvetési szerv

Jóváh.létszám /fő/

A

B

C

1.

KEÉK

2,0

2.

Községi Önkormányzat

5,0

3.

Létszámkeret összesen

7,0

Közfoglalkoztatottak létszámkerete

Sor-szám

Költségvetési szerv

Jóváh.létszám /fő/

A

B

C

1.

Községi Önkormányzat

9,0

2.

Közfoglalkoztatottak létszámkerete összesen

9,0

17. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

2023. ÉVI BEVÉTELEK FELADATONKÉNT

Ft-ban

Sor-szám

JOGCÍMEK:

Önkormányzat

Önkormányzat által kezelt feladatok KEÉK

Összesen

A

B

C

D

E

1.

Igazgatási szolgált. díj

2.

Bírság bevételek (pl.szabálysértési)

3.

Árú és készletért.bev.(pl.selej-tezés)

4.

Szolgáltatások (vendégház,sátor,betonkev., fénymásolás,szállítási díj)

0

5.

Bérleti díj (kultúr,pannon,l.bódé ,helypénz)

0

6.

Működési bevételek

1 985 000

6 161 000

8 146 000

7.

Intézmény finanszírozás

17 260 925

17 260 925

8.

Támogatásért.felh.bevételek (TB)

33 861 000

33 861 000

9.

Közhatalmi bevételek

17 530 000

17 530 000

10.

Költségvetési támogatás

43 170 393

43 170 393

11.

Pénzmaradvány igénybevétele

130 578 164

491 075

131 069 239

12.

Működési célú hitel

0

13.

Bevételek mindösszesen

227 124 557

23 913 000

251 037 557

18. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzatok működési költségvetési támogatása 2024. év

Ft-ban

Sor-szám

BEVÉTELEK JOGCÍMEI

Önkormányzat összesen

A

B

C

1.

Települési önkormányzatok működésének támogatása

2.

I. A helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

18 184 580

3.

I.1.ba.) Zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok

1 801 800

4.

I.1.bb.) Közvilágítás fenntartásának támogatása

4 921 800

5.

I.1.bc.) Köztemető fenntartással kapcsolatos feladatok

100 000

6.

I.1.bd.) Közutak fenntartásának támogatása

1 138 025

7.

I.1.c) Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

6 600 000

8.

I.1.d) Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása

5 100

9.

I.1.e) Üdülőhelyi feladatok támogatása

10.

V.I.1. Kiegészítés I.1. jogcímekhez kapcsolódóan

11.

Polgármester bértámogatás

3 443 155

12.

Települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

22 715 813

13.

III.2.Települési Önkormányzatok szociális faladatainak egyéb támogatása

3 352 768

14.

III.3.c (1) Szociális étkeztetés

509 160

15.

III.3.e Falugondnoki szolgáltatás

6 047 200

16.

Gyermekétkeztetés támogatása

12 806 685

17.

III.5.a) A fin. Szempontjából elism. dolg. bértámogatása.

4 054 400

18.

III.5.b) Gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatása

8 668 495

19.

III.6. A rászoruló gyermekek intézm.kív. Szünidei étk. Támogatása

83 790

20.

IV. Kulturális feladatok támgatása

2 270 000

21.

Önkormányzat költségvetési támogatása összesen

43 170 393

19. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

KÖLTSÉGVETÉS MÉRLEGE

2023

Ft-ban

Sor-szám

Bevételi előrányzat

Kiadási előirányzat

Megnevezés

KEÉK

Önkorm.

Megnevezés

KEÉK

Önkorm.

A

B

C

D

E

F

G

1.

A. Működési költségvetés bevételei összesen

6 161 000

96 546 393

A. Működési költségvetés kiadásai összesen

23 913 000

96 861 000

2.

I. Működési bevételek

6 061 000

1 985 000

I. Személyi juttatás

8 302 000

47 147 000

3.

II. Önkormányzatok sajátos működési bevételei

17 530 000

II. Munkaadót terhelő járulékok és szoc. Hozzájár. adó

1 079 000

5 139 000

4.

III. Központi költségvetésből kapott támogatás

43 170 393

III. Dologi kiadások

14 532 000

34 554 000

5.

IV. Támogatás értékű bevételek

33 861 000

IV. Ellátottak pénzbeli juttatásai

3 353 000

6.

V. Államháztartáson kívülről átvett pénzeszközök

V. Egyéb működési kiadások

6 668 000

7.

8.

B. Felhalmozási költségvetés bevételei összesen

0

B. Felhalmozási költségvetés kiadásai összesen

111 324 000

9.

I. Felhalmozási és tőke jellegű bevételek

I. Beruházási kiadások ÁFÁ-val

10.

II. Központi költségvetésből kapott költségvetési támogatás

II. Felújítási kiadások ÁFÁ-val

111 324 000

11.

III. Támogatás értékű bevételek

III. Egyéb felhalmozási kiadások

12.

IV. Államháztartáson kívülről átvett pénzeszközök

13.

14.

C. Kölcsönök

C. Kölcsönök

15.

I. Kapott kölcsön

I. Kölcsönök nyújtása

16.

II. Kölcsönök visszatérülése

II. Kölcsönök törlesztése

17.

18.

D. Tartalékok

19.

I. Általános tartalék

20.

II. Céltartalék

21.

22.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN (A+B+C)

6 161 000

96 546 393

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (A+B+C+D)

23 913 000

208 185 000

23.

D. Finanszírozási célú pénzügyi műveletek összesen (I+II+III)

17 752 000

130 578 164

E. Finanszírozási célú pénzügyi műveletek összesen (I+II+III)

18 939 557

24.

I. Betétek visszavonása

I. Szabad pénzeszközök betétként való elhelyezése

25.

II. Költségv.-i hiány belső finaszírozására szolgáló pénzmaradvány, vállalkozási maradvány igénybevétele

491 075

130 578 164

II. Államháztartáson belüli megelőlegezés visszafiz.

1 678 632

26.

III. Központi irányítószervi támogatás

17 260 925

III. Központi irányítószervi támogatás

17 260 925

27.

28.

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN (A+B+C+D)

23 913 000

227 124 557

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN (A+…E)

23 913 000

227 124 557

20. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

2023. évi ELŐIRÁNYZAT-FELHASZNÁLÁSI TERV

Ft-ban

Hónap

Költségvetési

Hitel

Kötvény

Értékpapír

Bevétel

Kiadás

Felvétel

Törlesztés

Kibocsátás

Beváltás

Eladás

Vétel

Január

18 931 687

18 931 687

Február

18 931 687

18 931 687

Március

18 931 687

18 931 687

Április

18 931 687

18 931 687

Május

18 931 687

18 931 687

Június

18 931 687

18 931 687

Július

18 931 687

18 931 687

Augusztus

18 931 687

18 931 687

Szeptember

18 931 687

18 931 687

Október

18 931 687

18 931 687

November

18 931 687

18 931 687

December

18 931 689

18 931 689

Összesen

227 180 246

227 180 246

0

0

0

0

21. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

KIMUTATÁS

a közvetett támogatások tervezett összegéről

2024

Ft-ban

Sor-szám

Közvetett támogatás megnevezése

Közvetett támogatás tervezett összege

A

B

C

1.

Ellátottak térítési díjának, kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege

0

2.

Lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege

0

3.

Helyi adónál biztosított kedvezmény összege

2 968 000

4.

Ebből:

5.

- építményadó

6.

- telekadó

7.

- vállalkozások kommunális adója

8.

- magánszemélyek kommunális adója

2 968 000

9.

- idegenforgalmi adó tartózkodás után

10.

- idegenforgalmi adó épületek után

11.

- iparűzési adó állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után

12.

- iparűzési adó ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevék. után

13.

Gépjárműadónál biztosított kedvezmény összege

14.

Helyi adónál biztosított mentesség összege

0

15.

Ebből:

16.

- építményadó

17.

- telekadó

18.

- vállalkozások kommunális adója

19.

- magánszemélyek kommunális adója

20.

- idegenforgalmi adó tartózkodás után

21.

- idegenforgalmi adó épületek után

22.

- iparűzési adó állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után

23.

- iparűzési adó ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevék. után

24.

Gépjárműadónál biztosított mentesség összege

25.

Helyiségek, eszközök hasznosításából származó kedvezmény összege

30 000

26.

Helyiségek, eszközök hasznosításából származó mentesség összege

27.

Egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege

28.

ÖSSZESEN

2 998 000

22. melléklet az 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendelethez

A Önkormányzat saját bevételeinek és az adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségének bemutatása*

Ft-ban

Megnevezés

2025. év

2026. év

2027. év

2028. év

2029. év

2030. év

2031. év

2032. év

2033. év

2034. év

2034. és azt követő év

Összesen

Helyi adók

29 000 000

29 145 000

29 232 435

29 320 132

29 408 093

29 496 317

29 584 806

29 673 560

29 762 581

29 851 869

29 941 424

324 416 217

Önkorm.-i vagyon, vagyoni értékű jog értékesít. bevét.

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Osztalék, koncssziós díj, hozambevétel

0

Tárgyi eszköz, immateriális jószág, részvény, részesedés értékesből származó bevétel

0

Bírság-, pótlék- és díjbevétel

1 009 762

1 012 791

1 015 830

1 018 877

1 021 934

1 025 000

1 028 075

1 031 159

1 034 252

1 037 355

1 040 467

11 275 501

Kezességvállalással kapcsolatos megtérülés

0

Saját bevételek összesen

30 009 762

30 157 791

30 248 265

30 339 009

30 430 026

30 521 317

30 612 881

30 704 719

30 796 833

30 889 224

30 981 891

335 691 719

Saját bevétel 50 %-a

15 004 881

15 078 896

15 124 132

15 169 505

15 215 013

15 260 658

15 306 440

15 352 360

15 398 417

15 444 612

15 490 946

167 845 859

Felvett, átvállalt hitel, kölcsön aktuális tőketartozása

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Adott váltó (kamat nélkül)

Pénzügyi lízing tőkerész hátralévő összege

Visszavásárlási kötelezettség kikötésével megkötött adásvételi szerződés

Legalább 365 nap időtartamú halasztott fizetés, részletfizetés még ki nem fizett ellenértéke

Kezességvállalásból eredő fizetési kötelezettség

0

Fizetési kötelezettség összesen

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Adósság korlát (saját bevétel 50%-a csökkentve a fizetési kötelezettséggel)

15 004 881

15 078 896

15 124 132

15 169 505

15 215 013

15 260 658

15 306 440

15 352 360

15 398 417

15 444 612

15 490 946

167 845 859

* Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2) bekezdés g) pont ja alapján