Tiszabábolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatásról és ellátásokról

Hatályos: 2021. 11. 29
a szociális igazgatásról és ellátásokról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc. tv.) rendelkezései biztosítják az önkormányzatoknak azt a lehetőséget, hogy településükön szociális rászorultságtól függően támogatásokat biztosítsanak a lakosságnak.
Az önkormányzatnak lehetősége van arra, hogy a korábbi lakásfenntartási támogatás támogatási céljainak megfelelő ellátási formát állapítson meg a települési támogatás keretein belül.
A Szoc. tv. a települési támogatás jogosultsági feltételei tekintetében nem tartalmaz korlátozást, a rendelet alkotás során azonban az Szoc. tv. általános részében használt fogalmak (pl.: jövedelem, vagyon, család, háztartás) alkalmazása során, azok meghatározásától nem lehet eltérni. Annak eldöntése, hogy az önkormányzat e támogatás keretében mely feltételek teljesülése esetén, milyen célokra, milyen összegű támogatást nyújt, teljes mértékben az önkormányzat mérlegelési jogkörébe tartozik.
A Szoc. tv. által szabott egyetlen kötelezettség az, hogya képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani. A létfenntartást veszélyeztető élethelyzet, a létfenntartási gond meghatározása az önkormányzat jogosultsága, hasonlóan az ilyen helyzetekben nyújtandó támogatás összegének meghatározásához.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
1. §-hoz
A rendelet hatályát rögzíti.
2. §-hoz
Az eljárási szabályokat határozza meg.
3. §-hoz
A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésének szabályait tartalmazza.
4. §-hoz
Az adatkezelésre vonatkozó szabályokat rögzíti.
5. §-hoz
Az ellátási formákat sorolja fel.
6. §-hoz
Lakásfenntartási támogatás
7. §
Gyógyszertámogatás szabályainak meghatározása.
8. §
A rendkívüli települési támogatás szabályozása
9. §
A köztemetés szabályait rögzíti.
10. §
A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat és alapellátásokat sorolja fel.
11. §
A rendelet hatálybalépését, valamint a hatályát vesztő rendeleteket állapítja meg.