Sóstófalva község Önkormányzata Képviselő-testülete 11/2013. (IX. 20.) önkormányzati rendelete

Sóstófalva község Önkormányzata Képviselő-testülete 11/2013. (IX. 20.) önkormányzati rendelete a közterület használatáról szóló többször módosított 3/1999. (V. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 21- 2013. 09. 21

Sóstófalva község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A közterület használatáról szóló 3/1999. (V. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban:

Rendelet) a következő 3/A. §-al egészül ki:


3/A §. A közterület filmforgatási célú használata


(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.


(3) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő

témájú filmalkotások. 


(4) Mentes a közterület-használati díj alól


  1. az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása
  2. az önkormányzatról turisztikai célból készített film forgatása,
  3. filmművészeti oktatási intézményben hallgató vizsgafilmjének forgatása,
  4. a városi ünnepségeken, rendezvényeken készített felvétel forgatása, vagy
  5. tudományos, oktatási ismeretterjesztést szolgáló felvétel forgatása


(5) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a két hét időtartamot.


(6) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.


(7) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen eseményesetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti eseményesetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.



(8) A turisztikailag kiemelt területeken a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhat ja meg a 150 m2 területet.


(9) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület-használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.


(10) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


(11) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

2. §


  1. Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) E rendelettel nem érintett szakaszok továbbra is hatályban maradnak