Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete

a temető használatának szabályairól

Hatályos: 2023. 02. 14

Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete

a temető használatának szabályairól

2023.02.14.

Sóstófalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6.§ (4) bekezdésében, 41.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Sóstófalva 40. hrsz alatti, „kivett temető” művelési ágú, Sóstófalva Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló temetőre, az itt épült ravatalozóra, a temető fenntartásával, üzemeltetésével és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységekre, a temető fenntartását, üzemeltetését, valamint a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyekre, és azokra, akikre nézve e tevékenységek során jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

2. A temető fenntartása és üzemeltetése

2. § A temető fenntartásáról és üzemeltetéséről az Önkormányzat, a temetőkről és temetkezési helyről szóló 1999.XLIII. törvényben, (továbbiakban: Ttv.) a 145/1999 (X.01.) Korm.rendeletben (továbbiakban rendelet:) és e rendeletben (továbbiakban: Önk. rendelet) foglaltak szerint gondoskodik.

3.Temetési hely

3. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a polgármester jelöli ki.

(2) A sírhelytáblákban, a sírhelysorokban a sírhelyeket folyamatosan kell jelölni.

(3) A temetőben a temetkezésre használt temetkezési helyek:

a) egyes sírhelyek,

b) sírboltok,

c) urnasírhely

(4) Az egyes sírhely:

a) hosszúsága: 250 cm+50 cm járda

b) szélessége: 150 cm+50 cm járda

c) mélysége: 250 cm.

d) sírhelyek egymástól való távolsága:100 cm

(5) A sírbolt:

a) hosszúsága: 250 cm+50 cm járda

b) szélessége: 150 cm+50 cm járda

c) mélysége: 250 cm

d)sírboltok egymástól való távolsága 100 cm

(6) Urnasírhely

a) hosszúsága: 100 cm,

b) szélessége: 150 cm,

c) mélysége: 100 cm

d)urnasírhelyek egymástól való távolsága: 80 cm

(7) A temetési sorok egymástól való távolsága: 100 cm

(8) Az urnás sírhelysorok egymástól való távolsága: 80 cm.

4. A temetési helyekre vonatkozó szabályok

4. § Az egyes sírhely, sírbolt és urnasírhely temetési helyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért fizetendő megváltási díj ingyenes.

5. § Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

5. A temetési helyen történő munkavégzés

6. § (1) A temetési helyen történő munkavégzést – a hozzátartozók részéről történő gondozás, növényekkel való beültetés, díszítés kivételével – üzemeltetőjének előzetesen be kell jelenteni.

(2) A munkavégzés során keletkezett hulladék, törmelék,föld elszállításáról a vállalkozónak kell gondoskodnia, a munkavégzés befejezését követően azonnal.

(3) . Temetőfenntartási hozzájárulási díjat nem kell fizetni.

6.Temetkezési szolgáltatások

7. § (1) A temetkezési szolgáltatások a község területén - a szolgáltatást igénybevevő megbízásától függően - vállalkozói feladatkörbe tartozik.

(2) A vállalkozók kötelesek együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető fenntartójával, üzemeltetőjével, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és érdekeltekkel.

7. A temető rendje

8. § (1) A temetőt az üzemeltető folyamatosan nyitva tartja.

(2) A temető rendjét szabályozó és egyéb közérdekű hirdetményeket a temető ravatalozójánál található hirdetőtáblán kell közzétenni.

(3) A sírhelyre csak olyan növény helyezhető el, mely a sírhelyek közötti távolság megtartását biztosítja

(4) A vízvételi lehetőséget a temető területén a temető tulajdonosa biztosítja.

(5) A temetőlátogatók kötelessége a temetői terület, az ingó és ingatlan létesítmények, tárgyak, berendezések rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása.

(6) A temetőben kizárólag az Önkormányzat ültethet fát.

(7) A temető területén lévő vízvételi helyből csak a temetési helyek gondozásához használható térítésmentesen víz.

8. A temető használatának rendje

9. § (1) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.

(2) Tilos a temetési helynél olyan virágtartót, feliratot vagy díszítést elhelyezni, amely a közízlést és a közerkölcsöt sérti.

(3) A temetőben lévő temetési helyek, az ott elhelyezett tárgyak tekintetében őrzési, illetve kártérítési felelősség sem az Önkormányzatot nem terheli.

(4) A temetőben keletkezett szerves hulladékot, elszáradt koszorút, virágot, egyéb hulladékot kizárólag erre a célra szolgáló hulladékgyűjtőbe szabad elhelyezni. A temető hulladéktárolóiba földet, törmeléket, háztartási szemetet, nem a temetőből származó hulladékot lerakni tilos.

(5) A temetőben gyertyát vagy mécsest égetni csak saját felelősségre lehet. A tűzeset elkerülése érdekében a szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta.

(6) Az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani tilos.

(7) A temető területére tehergépjármű, munkagép csak a temetkezési tevékenységgel, a fenntartási munkákkal, síremlékek felállításával összefüggésben és csak az elvégzendő munkák időtartamára hajthat be.

(8) A temetőbe állatot- kivéve vakvezető kutya, rendőrségi szolgálati eb, - bevinni tilos.

(9) A temető területén lévő vízvételi helyből csak a temetési helyek gondozásához használható térítésmentesen víz.

10. § (1) Aki a temető rendje és a temető használata rendjének e rendelet 8. § és 9. § előírásait megsérti közigazgatási bírsággal sújtható-

(2) Az eljárás lefolytatására a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni az e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

(3) Az e rendeletben meghatározott a temető rendje és temető használatának rendje alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben a közigazgatási bírság felső határa természetes személy esetén kétszázezer forint jogi személy vagy jogi személyiséggel rendelkező szervezet esetén kétmillió forint.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott közigazgatási bírságot az elkövető az elsőfokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül az önkormányzat meghatározott számlájára történő befizetés útján köteles teljesíteni.

(5) A közigazgatási bírság mértékének megállapítása során figyelembe kell venni a temető rendjét sértő magatartás súlyát, a magatartás elkövetőjének szociális, vagyoni körülményeit.

(6) A közigazgatási bírság mértékének megállapítása során érvényesülnie kell a fokozatosság követelményének.

(7) Közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés alkalmazható, ha a cselekmény az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú és a figyelmeztetéstől is kellő visszatartó hatás várható.

(8) A temető rendjének és a temető használatának rendje szabályaival ellentétes magatartások tekintetében a közigazgatási bírság kiszabására a jegyző jogosult.

(9) Fiatalkorúval szemben közigazgatási bírságot csak abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló jövedelemmel rendelkezik, vagy amennyiben az önálló jövedelemmel nem rendelkező fiatalkorú annak megfizetését vállalja.

(10) Abban az esetben, ha a fiatalkorúval szemben a (9) pontban foglaltakra tekintettel közigazgatási bírságot kiszabni nem lehet, vele szemben figyelmeztetés intézkedést kell alkalmazni.

9.Záró rendelkezés

11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba

(2) Hatályát veszti a temető használatának szabályairól szóló 9/2020.(VI.29.) önkormányzati rendelet