Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temető használatának szabályairól

Hatályos: 2023. 02. 16

Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.16.
a temető használatának szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A temető használatának szabályairól szóló 9/2020. (VI.29.) önkormányzati rendelet az időközben bekövetkezett jogszabályváltozások és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Törvényességi Osztályának szakmai segítségnyújtása keretében adott szakmai véleménye miatt felülvizsgálatra szorul.A szakmai vélemény alapján egyértelművé kell tenni a temető használatára vonatkozó fizetési kötelezettségeket.
A témakört a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: törvény), illetve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.l.) Korm. rendelet (a továbbiakban: korm. rendelet) szabályozza.
A törvény 41. § (3) bekezdése ad felhatalmazást az önkormányzatnak rendeletalkotásra: “A települési önkormányzat, fővárosban a közgyűlés rendeletben állapítja meg - a köztemetőre vonatkozóan - különösen
a) a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi tárgyi és infrastrukturális feltételeket;
b) a temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályait;
c) a temetési hely gazdálkodási szabályait;
d) a sírhely méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, a sírgondozás szabályait;
e) temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját;
f) a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét”
A hivatkozott központi jogszabályok meghatározzák a temető tulajdonosa, fenntartója, üzemeltetője, valamint a temetkezési szolgáltató által ellátandó feladatokat. Sóstófalván a köztemető tulajdonosa és fenntartója az önkormányzat.
A törvény 40. § (2) bekezdése rögzíti, hogy a temető tulajdonosa, köztemető esetén az önkormányzat a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült szükséges és indokolt költségek alapján állapítja meg
1. a temetési hely, illetőleg az újraváltás díját,
2. a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját,
c) a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat,
d) a temetőbe való behajtás díját.
1. A (2) bekezdésben meghatározott díjfajtákon belül a köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét az önkormányzat rendeletben állapítja meg. A díjmértékeket évente felül kell vizsgálni.
1. Az egyes díjfajtákon belül a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulási díj mértéke az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5%-át nem haladhatja meg.
2. A települési önkormányzat képviselő-testülete a díj megállapításakor kikéri a fogyasztók területileg illetékes érdek - képviseleti szerveinek véleményét. A rendelettervezet véleményezése nem szükséges,a rendelettervezet nem tartalmaz semmilyen díjtételt.
3. A temető üzemeltetője a szabályzatban megállapított díjakon felül más díjat nem állapíthat meg. Nem szedhető díj a temetőlátogatásért, a temetői utak használatáért és a temetési hely gondozásához igénybe vett vízért.
Sóstófalva községben az egyes sírhelyek,sírboltok és urnasírhelyek esetén nincs sírmegváltási díj,továbbra sem javasoljuk bevezetését.
Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama a 145/199(X.1.) Korm rendelet 18. §-a alapján.
A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) nem lehet kevesebb, mint a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;
b) sírbolt esetén 60 év;
c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;
d) urnasírbolt esetén 20 év.
Sóstófalván ugyancsak nem volt rendelkezési jog időtartam sem meghatározva,a végleges rendelkezési jog időtartamot javasoljuk,annak érdekében ,hogy az eddigi temetési helyekre vonatkozó szabályok ne változzanak.
Szabályozni szükséges a temetőben munkát végző vállalkozók által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját is,nem javasoljuk a díjtétel megállapítását.
Kegyeleti szolgáltatáshoz a ravatalozó használatát ugyancsak ingyenesen biztosítja az Önkormányzat .
Valamennyi a rendelet módosítására tett javaslat az eddigi temetőhasználati szabályokat alapul véve, a lakosság terheit nem növelve született.