Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi pénzügyi terv végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 06. 01

Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.01.
a 2022. évi pénzügyi terv végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A zárszámadásról a képviselő-testület rendeletet alkot.
Sóstófalva Önkormányzatának Képviselő-testülete 2022. február 25.-én fogadta el az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló rendeletét, ami a költségvetés végrehajtásának időszakában többször módosításra került. A képviselő-testület folyamatosan tájékozódott az időarányos teljesítésekről.
Az önkormányzat 2022-ban felhalmozásra és felújításra összességében 21.435.504,- Ft-tal fordított többet (kevesebbet), mint 2021-ben. A felhalmozási jellegű kiadásoknál csak néhány beruházás fejeződött be (-csapadékvízelvezetés) jelentős részük áthúzódik 2023-ra, illetve 2024-re.
A 2022. évi költségvetésünket az előző évekhez hasonlóan a kiadások csökkentése és a kényszerű takarékosság jellemezte.
A kiadások lehetséges csökkentésével, átütemezésével sikerült a fizetőképességet biztosítani.
Az önkormányzat felügyelete alá tartozó költségvetési szervek az éves beszámolási kötelezettségnek eleget tettek, melyek továbbítása a MÁK felé megtörtént.
A hivatal az intézmények vonatkozásában a kötelező számszaki egyezőséget felülvizsgálta és azt dokumentálta.
Az Áht. 91. § (2) bekezdése szerint a zárszámadás előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell - szöveges indokolással együtt - bemutatni:
az Áht.24. § (4) bekezdése szerinti mérlegeket, kimutatásokat azzal, hogy az előirányzat felhasználási terven a pénzeszközök változásának bemutatását kell érteni,
a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a Gst. 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban,
vagyonkimutatást, és
helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását.