Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a személyes gondoskodást biztosító szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételének módjáról, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2023. 02. 16

Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.16.
a személyes gondoskodást biztosító szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételének módjáról, valamint a fizetendő térítési díjakról
Végső előterjesztői indokolás
A rendeletben meghatározott térítési díjak éves felülvizsgálatára a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. (a továbbiakban: Gyvt.) és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv (továbbiakban: Szoc. tv.) felhatalmazása alapján került sor az alábbiak szerint:
A Gyvt. 29. § (1)-(2) bekezdésében foglaltak értelmében A fenntartó önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátások (a továbbiakban: személyes gondoskodás) formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról rendeletet alkot.
(2) Ha törvény másként nem rendelkezik, a fenntartó önkormányzat rendeletben szabályozza
a) az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodás formáit,
b) az önkormányzat által biztosított ellátás igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módját és a kérelem elbírálásának szempontjait,
c) az intézményvezető hatáskörében - külön eljárás nélkül - biztosítható ellátásokat,
d) az ellátás megszűnésének eseteit és módjait,
e) a fizetendő térítési díjak mértékét, csökkentésének és elengedésének eseteit, módjait.
A térítési díj megállapítására vonatkozó joganyag egyes szabályai:
A Gyvt 147. § (1)-(4) bekezdésében foglaltak értelmében: A fenntartó jogszabályban meghatározottak szerint megállapítja a 146. § (1) bekezdése szerinti ellátások intézményi térítési díját, amely - a gyermekétkeztetés kivételével - a szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözete.
(3) A szolgáltatási önköltséget a tárgyévre tervezett adatok alapján a tárgyév április elsejéig kell megállapítani. A szolgáltatási önköltség év közben egy alkalommal korrigálható, ha azt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják.
(4) A fenntartó az intézményi térítési díjat az (1) bekezdés szerint kiszámított és külön jogszabály szerint dokumentált térítési díjnál alacsonyabb összegben is meghatározhatja.”
A Gyvt. 148. § (1)-(2), (6) bekezdésében foglaltak értelmében a kötelezett által fizetendő térítési díj összegét (a továbbiakban: személyi térítési díj) az intézményvezető, a szolgáltatást vezető vagy a működtető (a továbbiakban együtt: intézményvezető) konkrét összegben állapítja meg.
(6) Ha a kötelezett a személyi térítési díjat vitatja, illetve annak csökkentését vagy elengedését kéri, a (3) bekezdés szerinti értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a fenntartóhoz fordulhat.
A Gyvt. 151. §(3) A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.
(3a) * Ha a fenntartó vagy a települési önkormányzat a gyermekétkeztetést vásárolt szolgáltatás útján biztosítja, az intézményi térítési díj megállapítása érdekében az étkeztetést biztosító szolgáltató köteles elkülönítetten kimutatni a gyermekétkeztetéssel összefüggésben felmerülő nyersanyagköltséget.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv (továbbiakban: Szoc. tv.) térítési díj megállapítására vonatkozó joganyag egyes szabályai:
Szoc. tv.114. § (1) Ha e törvény másként nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni.
Szoc. tv. 115. § (1) * Az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal, támogatott lakhatás esetében két alkalommal korrigálható. Az intézményi térítési díjat integrált intézmény esetében szolgáltatásonként, szakápolási központ esetében a szakápolási ellátásra külön kell meghatározni, ilyen esetben az önköltség számítása során a közös költségelemeket a szolgáltatásonkénti közvetlen költségek arányában kell megosztani.
Szoc.tv.115. § (2) bekezdése A kötelezett által fizetendő térítési díj összegét (a továbbiakban: személyi térítési díj) az intézményvezető konkrét összegben állapítja meg, és arról az ellátást igénylőt a megállapodás megkötésekor írásban tájékoztatja. A személyi térítési díj nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét.
A vállalkozó árajánlata
jelenlegi ár Új ár
Óvoda 827+áfa 992+áfa
Gyermekétkeztetés normaköltség (az ár 60 %-a 40 % a rezsiköltség)
Óvoda: 595.-Ft.-Ft bölcsőde 698.-Ft
A gyermekétkeztetés esetén a térítési díj mértékének megállapításánál figyelembe vettük az inflációt, de a térítési díj nem haladhatja meg az önköltséget így a a térítési díj 595.-Ft +ÁFA lenne az óvodánál. A személyi térítési díj megállapításánál a normatív kedvezményeket az intézményvezető figyelembe veszi.
A vállalkozó árajánlata
jelenlegi ár Új ár
Szociális étkező 869+áfa 1043+áfa
A szociális étkezés vonatkozásában ugyancsak szükséges a magas inflációra tekintettel lenni, ugyanis a normatív támogatás nem emelkedik, s jelentősen növekszik a vásárolt élelmiszerért kifizetett díj, szükséges az emelés, Az összeget az eddigi bruttó 670.- Ft-ról bruttó 1000.- Ft-ra javasoljuk emelni de a szociális étkezést igénybe vevők esetében az intézményvezető a személyi térítési díj megállapításánál tekintettel van a szociális helyzetre továbbá a törvény előírása szerint sem haladhatja meg a fizetendő térítési díj a jövedelem 30 %-át
A feladatellátást továbbra is az önkormányzat látja el az étkeztetés és a házi segítségnyújtás tekintetében, a finanszírozás az önkormányzatot, így újra szabályozzuk az ellátási területeket.