Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 28

Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.28.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az Önkormányzat Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 23. § és 24. §-ban foglaltak szerint készíti elő költségvetését.
24. § (1) *
(2) * A jegyző, főjegyző (a továbbiakban együtt: jegyző) a költségvetési rendelet-tervezetet a 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően készíti elő. A tervszámoktól csak a külső gazdasági feltételeknek a tervszámok elfogadását követően bekövetkezett lényeges változása esetén térhet el, az eltérést és annak indokát a költségvetési rendelet-tervezet indokolásában ismertetni kell.
(3) * A jegyző által a (2) bekezdés szerint előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-éig, ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadta el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek.
Az Önkormányzat a költségvetését költségvetési rendeletben állapítja meg, amely elősegíti a jelenlegi pénzügyi helyzetről a valós kép kialakítását és meghatározza az éves gazdálkodási lehetőségeket. A költségvetés végrehajtása során elsőbbséget élvez az önkormányzat működőképességének biztosítása, ezen belül az intézmények működési kiadásainak biztosítása, az önkormányzat kötelező feladatainak ellátásához szükséges forrás biztosítása, valamint a korábbi képviselő – testületi döntésekből származó kötelezettségvállalások biztosítása. 24. § (2) A jegyző által elkészített rendelettervezetet a polgármester a központi költségvetésről szóló törvény kihirdetését követően február 15-ig terjeszti be a költségvetés tervezetét negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő – testületnek.